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dc.contributor.advisor김숙희-
dc.contributor.author이서경-
dc.creator이서경-
dc.date.accessioned2016-08-26T03:08:22Z-
dc.date.available2016-08-26T03:08:22Z-
dc.date.issued1985-
dc.identifier.otherOAK-000000013988-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/196532-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000013988-
dc.description.abstractThe purpose of this study was to investigate the effect of self-selective dietary intakes on the protein and lipid metabolism in the rats with different age and to observe the difference of food choice in taste of 4 experimental diets. The experimental diets were composed of two sorts of carbohydrate, starch and sucrose and each carbohydrate source contained two level protein, 10%, 22%. The diets were total four sorts. After weaning and five-month years Wistar strain male rats spare seperately 15 numbers in adult rat group and young rat group. They choose and eat four sorts of diets freely and each group represented disparity of taste of fancy, its result made a distinction clearly. In the feature of the intake of carbohydrate source, each group was divided into two groups and total four groups. Throughout the experimental period, dietary intake, body weight gains were measured and feed efficiency ratios (F.E.R.S) and protein efficiency ratios (P.E.R.S) were calculated. At 5th weeks of experiment, urine and feces were collected and the contents of nitrogen in urine and feces were determined, the amount and ratio of nitrogen retention were calculated. The contents of total lipid, total cholesterol, protein in serum and the contents of total lipid, cholesterol, phospholipid, protein in liver, brain were determined. The results obtained are summarized as follows : The difference of appetite with age was clearly distinguished, and adult group consumped sucrose with high sweetness and young group consumped starch with tasteless. Total food consumption was significantly higher in adult group. But the percentage contribution of three nutrients, carbohydrate, protein, fats to the total amounts of calories were consistent tendency among groups and showed balanced food consumption. The body weight gains and PER, FER were significantly higher in young group in growing period, but showed no significant difference among the same age group. The weight of liver, brain, spleen were significantly higher in adult group, but showed no significant difference among the same age group. The nitrogen contents of feces and urine during day were significantly higher in adult group and no significant difference in the same age groups. The ratio of nitrogen retention showed no significant difference among groups. Protein contents of serum was significantly higher in young group and showed no significant difference among the same age groups. Total lipid, total cholesterol contents of serum showed no significant difference among groups and in the same age groups, showed no significant difference. Protein contents of per gram liver, brain showed no significant difference, but adult group were slightly higher than young group. Total lipid of per gram liver showed consistent tendency with different age. Total lipid contents of per gram brain was significantly higher in adult group but showed no significant difference in same age group. Total cholesterol contents of brain showed consistent tendency among groups and in the liver, were significantly higher in young group. The ratio of free cholesterol and cholesterol ester showed consistent tendency in the liver and brain among groups, so that free cholesterol contents was contained 33-50% of total cholesterol. It showed balanced distribution. Phospholipid contents of brain and liver showed no significant difference and consistent tendency among groups.;본 연구는 탄수화물 급원으로 sucrose와 starch를 사용하고, 각각 단백질을 10 %, 22 %, 2가지 수준으로 첨가한, 총 4종류의 서로 다른 식이를 두 연령층의 실험군에게 임의로 선택하여 먹게하였을 경우, 식이섭취의 현황과 선택한 식이섭취가 체내 대사에 미치는 영향을 관찰하고자 하였다. 이유직후와 5개월된 Wistar종 수컷 흰쥐를 각각 15마리씩 성숙된 쥐군과 어린 쥐군의 2개군으로 하여, 5주동만 4종류의 식이를 한꺼번에 주어, 스스로 선택하여 섭취하게 한 결과, 연령에따라 맛에 대한 기호의 차이를 나타내어 식이 섭취 양상이 뚜렷하게 구별되었다. 따라서 각 군마다 탄수화물을 섭취한 양상에따라 2군씩 총4개군으로 나누어 체내대사를 비교하였다. 전 실험기간동안 각 실험군마다 식이 섭취량과 체중 증가량을 측정하여, 식이효율과 단백질효율을 산출하고, 실험시작 5주에 뇨, 변을 채취하여 질소함량을 분석하고, 질소배설량 및 체내 질소보유율을 산출하였다. 혈청과 간,두뇌를 채취하여 혈청내에서는 총지방, 총콜레스테롤, 단백질함량을 측정하고, 간과 두뇌에서는 총 지방, 콜레스테롤, 인지질, 단백질함량을 측정하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 연령에 따른 맛의 차이는 현저하게 구별이되어 성숙된 쥐의 경우는 감미도가 높은 sucrose를 주로 섭취하였고 어린 쥐의 경우는 무미한 starch를 주로 섭취하였다. 그리고 총 식이섭취량에 있어서는 연령에 따라 유의적인 차이를 보여 성숙된 쥐군이 높게 나타났으나 3대영양소인 탄수화물, 단백질, 지방의 섭취비율에 있어서는 모두 같은 경향을 보여 균형된 식이섭취를 나타내었다. 체중증가량 및 식이효율, 단백질효율은 성장이 왕성한 어린 쥐군이 높았으며 같은 연령군에 있어서는 차이를 나타내지 않았다. 또한 장기의 무게는 연령에 따른 차이를 보여 성숙된 쥐군이 높았으나 같은 연령군에서는 차이가 없었다. 뇨와 변으로의 질소배설량은 성숙된쥐군이 높게 나타났으며 같은 연령군에 있어서는 유의적인 차이가 없었고 질소보유율도 각군에서 차이를 보이지 않았다. 혈청내 단백질함량은 어린쥐군이 유의적으로 높았으며 같은 연령군에서는 유의적인 차이를 보이지 않았고 총지방, 총 콜레스테롤함량은 각군에서 차이가 없이 같은 경향을 보여주었다. 간과 두뇌의 단백질함량은 통계적인 유의성은 없었으나 성숙된 쥐군이 높았고, 총지방함량은 간에 있어서는 각군이 차이를 보이지 않았으나 뇌조직에서는 성숙된 쥐군이 유의적으로 높았다. 총콜레스테롤 함량에 있어서는 뇌조직의 경우 각군에서 모두 차이를 나타내지 않았으며 간조직에서는 어린 쥐군이 유의적으로 높았다. Free콜레스테롤과 콜레스테롤ester비율에 있어서는 두뇌와 간조직 모두 free콜레스테롤이 총콜레스테롤의 33 ∼ 50%에 유사하게 함유되어 정상적인 분포를 나타내었고 인지질함량은 간과 두뇌 모두 유의적인 차이가 없이 같은 경향을 보여주었다. 이상의 결과를 종합해 보면, 각 군에게 4가지 서로 다른 식이를 한꺼번에 주어 임의로 선택하여 먹게 하였을때, 각각 맛에 대한 기호의 차이로 섭취 실태에는 뚜렷한 차이를 보여 연령이 증가함에 따라 단것에 대한 선호도가 점차 증가 함을 보여주었으나 결과적으로는 각 군들이 체내 대사가 정상적으로 유지되도록 균형있는 식이를 섭취함을 보여주었다.-
dc.description.tableofcontents목차 = ⅲ 논문개요 = ⅵ Ⅰ. 서론 = 1 Ⅱ. 실험 계획 = 3 Ⅲ. 실험 재료 = 6 A. 실험동물의 사육 = 6 B. 실험동물의 식이 = 6 Ⅳ. 실험 방법 = 10 A. 식이 섭취량 = 10 B. 체중 = 10 C. 사료 효율과 단백질 효율 = 10 1. 사료 효율 = 10 2. 단백질 효율 = 10 D. 체내 질소 뵤유량및 보유율 = 11 1. 체내 질소 보유량 = 11 2. 체내 질소 비유율 = 11 E. 뇨, 변, 혈액 및 각종 장기의 채취 및 분석 = 11 1. 시료의 채취 = 11 2. 분석 = 12 F. 자료의 처리 및 분석 = 15 Ⅴ. 실험 결과 = 16 A. 열량 섭취량 및 체중 증가량 = 16 B. 식이 및 단백질 효율 = 18 C. 장기 무게 = 19 D. 질소 배설량 및 보유율 = 20 E. 혈청내 단백질과 각종 지방함량 = 21 F. 간조직내 단백질과 각종 지방함량 = 22 G. 두뇌의 단백질 및 각종 지방함량 = 24 Ⅵ. 고찰 및 결론 = 27 A. 식이 섭취현황과 체중 및 장기무게 = 27 1. 연령에 따른 동물의 맛의 변화 = 27 2. 체중 및 장기 무게 비교 = 28 B. 각 조직내 각종 지방의 함량 = 29 1. 혈청내 단백질 및 각종지방의 함량 = 29 2. 간 및 두뇌의 단백질 및 각종 지방 함량 = 30 참고문헌 = 32 ABSTRACT = 34-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent1139378 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.subject식이-
dc.subject섭취-
dc.subject연령-
dc.subject단백질대사-
dc.subject지방대사-
dc.subject.ddc600-
dc.title각종식이를 스스로 선택섭취하였을 때 연령이 다른 흰쥐의 단백질 및 지방대사에 미치는 영향-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.translatedEffect of self-selective dietary intakes on the protein and lipid metabolism in the rats with different age-
dc.format.page45 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded1985. 2-
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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