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식이내 Cu의 수준과 지방의 종류를 달리하였을 때 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향

Title
식이내 Cu의 수준과 지방의 종류를 달리하였을 때 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향
Other Titles
Effect of dietary Cu levels and kinds of dietary lipid on the lipid metabolism in rats
Authors
김갑순
Issue Date
1984
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
식이내구리흰쥐지방대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김미경
Abstract
본 연구에서는 식이내 Cu의 수준과 지방의 종류를 달리하여 젖 떨어진 흰쥐를 6주간 사육하였을때 흰쥐의 체내 지방대사와 Cu농도 및 Fe의 농도에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 평균 체중이 49.1±1.2 g 젖뗀 Sprague-Dawley 종 흰쥐 54마리를 6마리씩 9군으로 나누어서 식이 Cu수준을 0,6,60 ppm으로 달리하고 지방의 급원으로 버터(butter), 참기름(sesame oil), 옥수수기름(corn oil)을 각 Cu 수준에 배합하여 다르게 주어 6주간 사육하였다. 전체 실험기간에 각 실험군마다 식이섭취량과 체중을 측정하였으며 사료효율을 산출하였다. 혈청과 변을 채취하고 간, 뒷다리근육, 콩팥, 비장, 정소상체지방 조직 (Epididymal fat pad)의 무게를 측정하였으며 혈청, 간, 뒷다리근육, 변에서 총지방(total lipids) 함량, 총콜레스테롤(total cholesterols)함량 및 Cu와 Fe의 농도를 측정하였고 콩팥에서는 Cu 및 Fe 만을 측정하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 식이 섭취량, 총 체중 증가량, 사료효율은 실험 전기간을 통하여 식이 Cu의 수준과 지방의 종류에 관계 없이 유의적 차이를 보이지 않았으나 실험 마지막 주에 사료효율이 감소하는 경향을 보였다. 2. 간, 뒷다리 근육, 콩팥, 비장, 정소상체 지방조직의 무게는 식이 Cu수준과 지방의 종류에 따른 유의적 차이를 보이지 않았다. 3. 혈청의 총지방 함량과 총콜레스테롤 함량은 식이 Cu수준에 따라 LCu-군들이 유의적으로 CCu-군들과 HCu-군들보다 높으며 지방의 종류에 따라 보면 butter군(CCu-군 제외)들이 가장 높으며 sesame oil 군들이 corn oil 군들보다 높으나 유의적은 아니었다. 4. 간 g당 총지방 함량 및 간 전체 콜레스테롤 함량은 식이 Cu 수준에 따라서 보면 대체로 LCu-군들이 낮으며 지방의 종류에 따라서는 butter군들이 sesame oil 군들과 corn oil 군들에 비해서 높은 경향을 보였다. 5. 뒷다리 근육의 g당 총지방 함량 및 전체 지방 함량은 Cu의 수준에 따른 영향으로 LCu-군들이 약간 높은 경향을 보였으며 뒷다리 근육 g당 총콜레스테롤 함량 및 전체 총콜레스테롤 함량은 식이 Cu 수준에 따른 영향으로 LCu-군들(LCu-S군 제외)이 다소 낮았으며 지방의 종류에 따라서는 유의적은 아니나 butter군들이 낮으며 corn oil 군들(LCu-C군 제외)이 높은 경향을 보였다. 6. 변 g당 총콜레스테롤 함량은 Cu의 수준에 따라 HCu-군들이 가장 높고 CCu-군들이 LCu-군들보다 높았으며, 지방의 종류에 따른 일정한 경향은 볼 수 없었다. 7. 혈청, 간, 뒷다리 근육, 변의 Cu 농도는 Cu의 수준에 따라 비례하여 HCu-군들이 유의적으로 가장 높고 CCu-군들이 LCu-군들보다 높았으나 지방의 종류에 따른 일정한 경향은 볼 수 없었으며 콩팥내 Cu도 식이 Cu수준에 따른 일정한 경향이 없었다. 8. 혈청내 Fe농도는 LCu-군들이 낮은 경향이며 간의 Fe농도는 HCu-군이 가장 높고 LCu-군들이 CCu-군들보다 높으나 유의적은 아니고 근육의 Fe농도는 HCu-군들이 낮았으며 콩팥내 LCu-군들이 대체로 높은 경향이었다. 이상의 결과를 종합해 보면, 식이 Cu의 수준에 따른 영향으로 LCu-군들에서는 혈청과 뒷다리근육의 총지방 함량이 증가 되었으며 간의 총지방 함량은 감소되었고 변의 총지방 함량은 일정한 경향이 없었다. 그리고 혈청내 총 콜레스테롤 함량은 증가되었으나 간, 뒷다리근육, 변의 총콜레스테롤 함량은 감소되었다. 식이 지방의 종류에 따른 영향으로 butter군에서 혈청과 간의 총지방 함량 및 총콜레스테롤 함량이 증가하였으며 뒷다리 근육의 총지방 함량은 증가하였으나 총콜레스테롤 함량은 감소하였고, 변의 총지방 함량과 총콜레스테롤 함량은 일정한 경향을 보이지 않았다. 체조직 Cu농도를 살펴보면, 대체로 식이 수준에 비례하여 혈청, 간, 뒷다리근육, 변의 Cu농도가 HCu-군들에서 가장 높게 나타났으며 CCu-군, LCu-군 순서이었고 Fe의 농도는 LCu-군들이 CCu-군들에 비하여 혈청내 농도가 낮았으며 간, 뒷다리근육, 콩팥에서는 높은 경향을 보였다.;This study was perfomed to investigate the effect of different levels of Cuand kinds of lipid in the diet upon lipid metabolism and Cu & Fe contents in rat during six weeks after weaning. Fifty - four male weanling rats of Sprague - Dawley strain ,weighing 49.1±1.2g were divided into 9 groups and each group was given with one of the 9 different kinds of the diets. The three dietary Gu levels used were 0, 6, 60 ppms. and the three kinds of lipid were butter, sesame oil, corn oil. Through the experiment period, dietary intake, body weight gain were measured and feed efficiency ratio (F. E. R.) was calculated. Blood samples were obtained and the weights of liver, hind limb muscle ( sum of Gastrocnemius, Solieus, Plantaris) kidney, spleen, epididymal fat pad were measured. The Contents of total lipid, total cholesterol, Cu and Fe in serum, liver, hind limb muscle, feces and the contents of Cu, Fe in kidney were determined. The results obtained are summarized as following : 1. Food consumption. total body weight gain and F. E. R. showed no significant difference among groups with different dietary Cu levels and the kinds of lipid. But F. E. R. tended to decrease at sixth week. 2. The weights of liver. hind limb muscle, kidney, spleen and epididymal fat pad showed no significant difference among groups with different dietary Cu levels and the kinds of lipid. 3. The contents of total lipid and total cholesterol in serum were significantly higher in LCu - than CCu - and HCu - groups with different dietary Cu levels. They showed no significant difference with different kinds of lipid but were higher in butter groups (except CCu-) than those in sesame oil groups and corn oil groups. 4. The contents of total lipid per gram liver and whole liver were low in LCu - groups with dietary Cu levels and showed no significant differnce with kind of lipid but were higher in butter groups than those in sesame oil groups and corn oil groups. 5. The contents of total lipid per gram hind limb muscle and whole hind limb muscle were slightly higher in LCu - groups than CCu - groups and HCu-groups with dietary Cu levels. The contents of total cholesterol per gram hind limb muscle and whole hind limb muscle showed slightly lower in LCu - groups ( except LCu -S ) than those in CCu - groups and HCu - groups with different dietary Cu levels and showed no significant difference but slightly low in butter groups and high in corn oil groups with different kinds of lipid. 6 . The contents of total, cholesterol per gram feces were high in HCu-groups and low in LCu -groups with different Cu levels but they showed no consistent tendency with different kinds of lipid. 7. The contents of Cu in serum, liver, hind limb muscle and feces were significantly the highest in HCu - groups and higher in CCu -- than those in LCu- groups with different dietary Cu levels but there were no significant difference with different kinds of lipid. The contents of Cu in kidney were no consistent tendency with dietary Cu level. 8. The contents of Fe in serum were low in LCu - groups and the contents of Fe in liver showed no significant difference but the highest in HCu-groups and higher in LCu -groups than those in CCu - groups. The contents of Fe in muscle were low in HCu- groups and contents of Fe in kidney were generally high in LCu - groups. In conclusion : With dietary Cu level, the contents of total lipids in serum, hind limb muscle increased but the contents of total lipids in liver decreased and there was no consistent tendency in feces. The contents of cholesterol in serum increased but the contents of cholesterol in liver limb muscle, feces decreased With different kinds of lipid, the contents of total lipid and cholesterols in serum, liver increased and the content of total lipids in hind limb muscle increased but total cholesterols decreased and fecal total cholesterol and total lipid contents showed no consistent tendency. The contents of Cu were proportioned to dietary Cu levels, The order of the contents Cu in serum, liver, hind limb muscle and feces were HCu, CCu, LCu -groups and the contents Fe in serum were lower and in liver, hind limb muscle, kidney wer higher in LCu - groups than those in CCu - groups.
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