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고등학생의 식품기호와 인성에 관한 조사연구

Title
고등학생의 식품기호와 인성에 관한 조사연구
Other Titles
(A) Study on relationship between food preference and personality of senior high school students in Korea
Authors
金明姬
Issue Date
1984
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Keywords
고등학생식품기호인성가정
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구의 목적은 식품기호와 인성과의 관계를 알아보는데 있었다. 조사 대상자는 고등학생으로 도시 지역의 남학생 180명, 여학생 178명, 합계 358명이었고, 농촌 지역의 남학생 181명, 여학생 162명 합계 343명으로 총 701명 이었다. 조사 방법은 두가지 종류의 질문지를 이용하였는데, 한종류는 조사대상자의 일반 환경과 식품기호도를 알아보기 위하여 본 연구자가 직접 작성한 것이었고, 다른 한종류는 고등학생용 인성검사지^(1)였다. 자료의 통계적 처리는 컴퓨터를 이용해서 상관계수를 계산하였고, t-test, Chi-square test를 하였다. 그 결과는 다음과 같이 요약된다. 식습관 형성에 가장 큰 영향을 준 요인으로 45.6%가 「가족의 영향」을, 27.4%가 「부모의 지도」로, 즉 73%가 「부모와 가족의 영향」이라고 대답하였다. 자기 평가(self-evaluation)에 의해서, 체격은 「보통이다」가 64.4%로, 식욕은 「좋은 편이다」가 63.3%, 영양상태는 「좋은 편이다」가 53.1%로 가장 높게 나타났다. 맛의 기호를 조사한 결과 단맛을 가장 좋아하였고, 매운맛, 신맛, 짠맛의 순서로 좋아하였다. 식품기호도 조사 결과 고등학생들이 좋아하는 식품은 딸기, 귤. 김, 아이스크림, 포도 등이었고, 싫어하는 식품은 미나리, 쇠간, 곱창, 쑥갓 등으로 강한 맛의 채소류와 질감이나 모양이 이상한 것이었다. 먹어본 경험이 없는 식품으로 높은 비율을 보인 것은 맥주. 토란, 연근, 뱅어포 등이었다. 식품군별 기호도 조사 결과 농촌 학생은 도시 학생보다 곡류, 서류, 당류, 두류, 채소류, 과실류를 더 좋아했으며 (P≤0.01), 도시 학생은 농촌 학생보다 유제품 및 난류 (P≤0.05)와, 어패류, 조미료류(P≤0.01)를 더좋아하였다. 성별로는 남학생이 여학생보다 당류, 두류, 육류. 어패류, 음료를 더 좋아하였다.(P≤0.01) 전체적으로 가장 좋아하는 식품군은 과실류였고, 유제품 및 난류, 해조류의 순으로 좋아하였다. 가장 싫어하는 식품군은 유지류였고, 그 다음은 어패류, 육류의 군으로 기호도가 낮았다. 인성검사 결과 도시 학생이 농촌학생보다 지배성, 안정성, 남향성, 객관성이 더 높았고(P≤0.01), 남학생이 여학생보다 활동성, 지배성, 안정성, 남향성, 객관성이 더높았다.(P≤0.01) 식품기호도와 인성과의 상관관계를 알아본 결과, 식품기호가 높을때 활동성, 지배성, 안정성, 남향성, 사회성이 높았다.(P≤0.01) 식품기호와 인성간의 상관정도는 도시 학생보다 농촌학생이, 남학생보다 여학생이 더욱 높았다. 식품군별 기호도와 인성과의 관계에서는 육류, 유제품 및 난류, 어패류, 음료의 기호도가 높을때 활동성이 높았으며 지배성은 유지류, 육류, 유제품 및 난류, 어패류, 조미료류, 음료의 기호와 양의 상관관계가 있었다. 어패류, 음료의 기호가 높을때 안정성이 높았으며, 충동성은 조미료류, 음료의 기호와 양의 상관관계가 있었다. 두류, 육류, 어패류, 조미료류, 음료의 기호가 높을때 남향성이 높았으며, 객관성은 조미료류의 기호와 양의 상관관계가 있었다. 채소류의 기호가 높을때 사려성이 높았으며, 사회성은 곡류, 유지류, 육류, 유제품 및 난류, 어패류, 조미료류, 음료의 기호와 양의 상관관계가 있었다. 식품기호도 상위점수 집단과 하위점수 집단의 인성을 비교해본 결과, 식품기호도가 높은 집단을 식품기호도가 낮은 집단보다 활동성, 지배성, 안정성, 남향성, 사회성이 높았다. (P≤0.01) 식품기호와 체격, 식욕, 영양상태, 경제수준과의 상관관계를 알아본 결과 식품기호와 체격, 그리고 식품기호와 경제수준과는 상관관계가 없었다. 그러나 식품기호와 식욕, 식품기호와 영양상태는 양의 상관관계가 있었다. 이상을 종합해 보면, 식품기호의 차이 때문에 다른 인성 특성을 갖게 되는지 또는 그 반대인지는 밝히지 못했지만, 식품기호와 활동성, 지배성, 안정성, 남향성, 사회성은 양의 상관관계가 있었으므로, 성장기 청소년들에게 균형된 식품의 섭취를 위한 교육은 신체 발육 뿐만 아니라 바람직한 인성 형성을 위해서도 필요하다.;The objective of this research was to examine the relationship between food preference and personality. Prepared two kinds of questionaires from Sep. 5th to 17th of 1983 were distributed to 701 students : 180 boys and 178 girls of urban areas as well as 281 boys and 162 girls of rural areas. One that I framed myself was to survey the general backgrounds, and food preference of students. The other was personality questionaire for senior high school students by Chung Byoem-mo. T-test, Chi-square, and Correlation coefficient as well as percentage calculations were included for statistical analysis. The results of this study are as follows. 1. General backgrounds of students . . . . . Students who answered the most important factor of food habits formation "effect of family" were 45.6%. And students who answered it "guidance of parents" were 27.4%. The results of self- evaluation about body stature, appetite, and nutrition status of students are summarized. Students who thought their body stature "average" were 64.4%. Students who answered their appetite "good" were 63.3%. Students who answered their nutrition status "good" were 53.1%. It was also discovered that the order of their favorite tastes was Sweet taste, Peppery taste, Sour taste, and Salty taste. 2. Food preference a. It was found the foods which students liked best were strawberry, oranges, dried laver, and ice cream, etc. On the other hand, they disliked water cress, liver, intestines of cows, crowndaisy, and so on. It would seemed that reasons for dislike were characteristic fragrance and the bad appearance of that food. Most students answered there were several foods that they've never tasted till now. Among them, beer ranked first, taro second, burdock third, and slices of whitebait fourth, etc. b. Food preference ..... In general, students of rural areas liked cereals, potatoes, sweets, legumes, vegetables, and fruits better than those of urban areas. On the other hand, the latter liked milk products & eggs, fishes & shells, and seasonings better than the former. It was found that boys liked sweets, legumes, meats, fishes & shells, and beverages better than girls. On the whole, the order of food group that students liked best was fruits, milk products & eggs, and seaweeds. They disliked fats & oils, fishes & shells, and meats in the order named. 3. Findings of personality..... In Dominance, Emotional stability, Masculinity, and objectivity urban students showed higher personality scores than rural students. In General activity, Dominance, Emotional stability, Masculinity, and objectivity boys showed higher personality scores than girls. 4. Correlation between personality and food preference A considerable correlationship between food preference and General activity, Dominance, Emotional stability, Masculinity, and Sociability was found. Such correlation was even higher in case of girls and rural students than boys and urban students. Correlation between personality and food groups preference can be summarized as follows. Students preferring for meats, milk products & eggs, fishes & shells, and beverages showed higher personality scores in General activity. Students preferring for fats & oils, meats, milk products & eggs, fishes & shells, and seasonings did in Dominance, Students preferring for fishes & shells, and beverages kept higher personality scores in Emotional stability. Students preferring for seasonings and beverages did in Impulsiveness. Students preferring for legumes, meats, fishes & shells, seasonings, and beverages marked higher personality scores in Masculinity. Students preferring for seasonings did in objectivity. Students preferring for vegetables showed higher personality scores in Reflectiveness. Lastly, preference for cereals, fats & oils, meats, milk products & eggs, fishes & shells, and beverages showed higher personality scores in Sociability. Poor diet group showed lower personality scores in General activity, Dominance, Emotional stability, Masculinity, and Sociability than better diet group. Food preferences were significantly related to appetite, and nutrition status; but to body stature, and economical levels. To put the results above together, food preferences were significantly related to personality. Consequently, food habits education for young people is absolutely necessary for their growth and the formation of desirable personality.
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