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도시 근로 청소년의 식생활 및 건강상태에 관한 조사연구

Title
도시 근로 청소년의 식생활 및 건강상태에 관한 조사연구
Other Titles
(A) survey on food consumption pattern and health status in urban adolescents
Authors
이미연
Issue Date
1985
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Keywords
도시 근로 청소년청소년식생활건강상태
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구는 도시 근로청소년의 일반 생활환경과 식생활, 또 자각증상에 의한 건강상해를 파악하여 식생활과 건강상태, 일반환경과 건강상태와의 관계를 규명하는데 그 목적을 두고 있다. 이 목적을 수행하기 위하여 인천시와 서울시, 수원시에 있는 남녀고등학교의 산업체 특별학급(야간)과 인천시에 있는 새마을 학교의 (야간) 재학생 485명 (남: 245명, 여: 240명 )을 무작위로 선정하였으며, 조사대상자는 모두 낮에는 시내 각 기업체에서 일을 하고 있는 만 15 ∼ 19세의 근로 청소년이었다. 조사방법은 질문지법이었고, 질문지는 크게, 일반 생활환경, 식습관, 식품섭취실태, 간이형 C M I , 영양실태조사를 위한 내용으로 이루어져 있다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 1 ) 건강상태에 대하여 살펴보면 신체건강점수는 정신건강점수보다 낮게 나타났으며 신체건강중에서는 신경계 증상 호소율이 가장 높았고, 정신건강 중에서는 불안증상 호소율이 가장 높았다. 2) 식습관을 살펴보면 점심식사시간은 규칙적이고, 아침과 저녁은 불규칙적인 경우가 많았다. 과식하는 경우는 아침이나 점심식사보다 저녁식사의 경우였고, 조사대상자 중 식사를 가끔 또는 자주 거른다는 경우가 대부분이었다. 간식섭취상태를 보면 전혀 안먹는 경우가 26.4 %, 수시로 먹는 경우는 12.1%였다. 또, 편식을 심하게 한다는 경우는 10.5 %였다. 3 ) 식품섭취실태에 대하여 보면 식품섭취점수는 낮았고, 특히 단백질 식품 섭취점수가 가장 낮았으며, 남자보다는 여자가 점수가 높게 나타났다. 4) 영양소 섭취량은, 남자의 경우 비타인A와 티아민을, 여자의 경우 비타민A와 철분, 아스코르브산을 제외한 나머지는 권장량에 미치지 못하였다. 5) 식습관과 건강상태와는 유의적인 관계가 있어서, 식사시간의 규칙성, 식사의 량, 끼니를 거르는 정도, 간식의 횟수, 편식의 정도, 편식하는 식품(육류)에 따라서 건강상태점수가 유의적인 차이를 나타내었다. 6) 식품섭취실태와 건강상태와는 대체로 유의적인 관계가 없었다. 7) 작업환경과 건강상태와는 유의적인 관계가 있어서 작업자세, 일에 대한 만족도에 따라서 건강상태점수가 유의적인 차이를 나타내었다.;The objective of this research was to see general living conditions, consumption patterns and health status of 485 urban labor adolescents and to examine the relationships among these factors. The results were as follow: 1. Health Status: Physical health scores were lower than mental health scores. Complaining of nervous system symptom was the highest in the physical symptoms and complaining of axiety symptom was the highest in the mental symptoms. 2. Food Habits: Generally, subjects had meals irregularly and skipped meals quite often. More than half of them eat proper amount of meals, and 10 percents of them had their meal extreamly unbalanced diet on a certain food. About one fourth of them did not have snack foods at all. 3. Food Intake Status: Food intake score was generally low, and specially protein food intake score was the lowest. Scores of the female were higher than the male. 4. Nutritional intakes: Average nutrient intake of subjects per a day. For a male, the caloric intake was 2374 Kcal. The percentage of carbohydrate, protein, and fat of total calorie were 75.1, 12.0, and 12.9. The average daily intake of all nutrients except vitamin A and thiamin was lower than recommended dietary allowances. For a female, the caloric intake was 1769 Kcal. The percentage of carbohydrate, protein, and fat of total calorie were 71.5, 13.1, and 15.4. The average daily intake of all nutrients except iron, vitamin A, ascorbic acid was lower than recommended dietary allowances. 5. There was a significant relationship between eating habits (regularity of meal, amount of meal, skipping of meal, eating habit of snack foods and dislikes of certain foods) and health statue. 6. Generally food intake pattern did not have a significant relationship with health status. There was a significant relationship between labor environment (working posture, degree of satisfaction for work) and health status.
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교육대학원 > 가정과교육전공 > Theses_Master
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