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식이내 미역함량과 지방의 종류가 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향

Title
식이내 미역함량과 지방의 종류가 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향
Other Titles
Effect of dietary undaria pinnetifida and kinds of dietary lipid on the lipid metabolism in rats
Authors
김은주
Issue Date
1984
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
식이미역함량지방지방대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김미경
Abstract
본 연구에서는 식이내 미역함량과 지방의 종류를 달리하여 젖떨어진 흰쥐를 5주간 사육하였을때 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 평균 체중이 58±1g인 젖뗀 Sprague-Dawley종 수컷 흰쥐 45마리를 5마리씩 9군으로 나누었으며 식이내 미역함량은 0%, 2%, 6%로 다르게 하였고 지방의 급원은 버터, 참기름, 콩기름으로 달리하여 5주간 사육하였다. 각 실험군마다 전체 실험기간에 걸쳐 식이 섭취량과 체중 증가량을 측정하였고 사료효율을 산출하였다. 혈액과 변을 채취하고, 간, 비장, 심장, 뒷다리근육, 정소상체지방조직의 무게를 측정하였으며 혈청, 간, 심장, 뒷다리근육, 정소상체지방조직, 변의 총지방 (total lipids) 함량과 총콜레스테롤 (total cholesterols)함량을 분석하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 5주간의 일일 평균 식이 섭취량은 실험군간에 유의적 차이를 보여 참기름-미역 0%섭취군이 가장 적고 콩기름-미역 6%섭취군이 가장 컸다. 지방의 종류에 따른 차이를 보여 참기름섭취군이 콩기름섭취군과 버터섭취군에 비해 적은 경향을 보였고 버터군을 제외하고는 식이내 미역함량이 증가할수록 식이 섭취량이 증가하는 경향을 보여 주었다. 2. 총체중증가량은 실험군간에 유의적 차이는 없었으나 버터-미역 2%섭취량이 가장 높았고, 참기름-미역 0%섭취군이 가장 낮았으며 지방의 종류에 따라 대체로 버터군의 총체중증가량이 높았다. 3. 사료효율은 실험 전기간을 통하여 식이내 미역함량과 지방의 종류에 관계없이 유의적인 차이를 보이지 않았으나 실험 5주에는 사료효율의 감소로 인하여 1∼4주에 비하여 감소하였다. 4. 간, 비장, 심장, 뒷다리근육, 정소상체지방조직의 무게는 식이내 미역함량과 지방의 종류에 따른 유의적 차이를 보이지 않았으나 체중증가율이 가장 컸던 버터-미역 2%섭취군이 간을 제외하고는 가장 무거운 경향을 보였다. 5. 혈청의 총지방량과 총콜레스테롤함량은 식이내 미역함량에 따라서 차이를 보여 버터군, 참기름군들에서 미역첨가군이 비첨가군에 비해 낮은 경향을 보여 주었으나 콩기름군에서는 별 차이가 없었다. 6. 조직내의 총지방량은 지방의 종류에 따라서 차이를 보여 심장전체와 뒷다리근육의 g당 및 근육 전체의 경우 버터섭취군이 콩기름섭취군에 비해 높았다. 식이내 미역첨가에 따른 영향으로 간전체 (버터군 제외) 심장전체 및 정소상체지방조직의 총지방함량은 식이내 미역함량이 증가할수록 증가하는 경향을 보여 주어주었다. 각 조직내의 총콜레스테롤함량은 지방의 종류에 따라 차이를 보여 정소상체지방조직의 총콜레스테롤함량은 버터섭취군이 콩기름섭취군에 비해 낮았다. 간의 총콜레스테롤함량은 미역첨가에 의한 영향을 보여 버터군의 경우 미역첨가시 감소 경향을 보여 주었으나 정소상체지방조직의 총콜레스테롤함량은 미역첨가량이 높을수록 높았다. 7. 변의 g당 총지방량과 총콜레스테롤함량은 식이내 미역함량이 높을수록 감소되었으며, 지방의 종류에 따른 일정한 경향은 볼 수 없었다.;This study was performed to investigate the effect of different levels of Undaria Pinnetifida and kinds of lipid in the diet upon lipid metabolism in rat during five weeks after weaning. Forty-five male weanling rats of Sprague-Dawley strain weighing 58±1g were divided into 9 groups and each group was given with one of the 9 different kinds of the diets. The three dietary Undaria Pinnetifida levels used were 0% 2% 6% and the three kinds of lipid were butter, sesame oil. soybean oil. Throught the experiment period, dietary intake, body weight gain were measured and feed efficiency ratio (F.E.R) was calculated. Blood samples were obtained and the weights of liver, spleen, heart, hind limb muscle (sum of Gastrocnemius, Solieus, Plantaris) epididymal fat pad were measured. The content of total lipids and total cholesterols in serum, liver, heart, hind limb muscle, epididymal fat pad and feces were determined. The results obtained are summarized as following: 1. Mean food consumption per day during five weeks showed significant difference among groups and it was low in Se-0 group and high in So-6 group. Mean food consumption per day during five weeks were lower in sesame oil groups than in soybean oil groups and butter groups with different kinds of lipids and tend to increase with increase in Undaria Pinnetifida levels except butter groups. 2. Total body weight gains showed no significant differences among groups with different levels of Undaria Pinnetifida and different kinds of lipid but was highest in B-2 group and lowest in Se-0 group. group with different kinds of lipid. And it was slightly high in butter 3. F.E.R during five weeks showed no significant differences among groups but tend to decrease at five week. 4. The weights of liver, spleen, heart, hind limb muscle and epididymal fat pad showed no significant differences among groups with kinds of lipid and Undaria Pinnetifida but B-2 group of which body weight gain rate is highest tend to be heaviest except liver. 5. The contents of total lipid and total cholesterol in serum showed difference with different dietary Undaria Pinnetifida levels. In B-, Se-groups, it tended to be lower Undaria Pinnetifida added groups than Undaria Pinnetifida-free groups but in So-group, it was no difference with dietary Undaria Pinnetifida level. 6. The contents of total lipid whole heart, per gram hind limb muscle and whole hind limb muscle were higher in butter fed groups than in soybean oil fed groups with the kinds of lipid. The contents of total lipid whole liver (except butter group), whole heart and epididymal fat pad tend to be increase with increase in Undaria Pinnetifida levels with dietary-Undaria Pinnetifida levels. The contents of total cholesterol in epididymal fat pad was lower in butter fed group than soybean oil fed groups with dietary kinds of lipid. In butter fed groups, the contents of total cholesterol per gram liver and whole liver tend t o be decrease in Undaria Pinnetifida addition groups with dietary Undaria Pinnetifida levels. But the contents of total cholesterol epididymal fat pad tend to be increase with increase in Undaria Pinnetifida levels. 7. The contents of total lipid and total cholesterol in per gram feces tend to be decrease with increase in Undaria Pinnetifida levels but they showed no consistent tendency with different kinds of lipid.
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