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서울 거주노인의 식생활에 관한 조사연구

Title
서울 거주노인의 식생활에 관한 조사연구
Other Titles
(A) Study on the food pattern of aged persons living in Seoul city
Authors
金秀英
Issue Date
1984
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Keywords
서울거주노인노인식생활
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구에서는 노인의 식생활 중에서 특히, 식습관, 식생활태도와 식품기호를 알기 위하여 서울에 거주하는 60세 이상 남녀 노인 242명을 대상으로 면담과 질문지를 통해 조사하였다. 본 연구의 조사내용은 다음과 같다. 첫째, 조사대상자의 일반적인 상황으로 연령, 학력, 가족수, 한달간의 용돈 등 둘째, 신체상태에 관해서는 신장 체중 및 체격지수 등을 세째, 식품의 기호조사로서 식품조리별, 식품종류별로 분류 조사하여 백분률에 의해 분석하였다. 이상의 조사결과 노인의 식생활 전반에 관한 사항을 요약하면 다음과 같다. 1. 조사대상자의 연령은 60세 이상 70세 미만이 전체의 74.4%를 차지하였으며 평균 가족수는 5.19인으로 도시평균가족수인 4.58인보다 약간 높은 값을 나타냈다. 학력은 남자가 여자보다 높게 나타났으며 한달 용돈에 대한 조사결과는 격차가 매우 심하였다. 2. 식사회수와 시간은 대체로 규칙적이었으며, 1일 2회 식사시는 주로 식욕부진과 소화능력의 부족이 그 원인으로 나타났다. 3. 식품기호실태에서는 우리나라 부식 중에서 김치가 가장 중요한 위치를 차지하고 있었고 김치를 제외한 부식은 대부분 가정에서 쉽게 구할 수 있는 식품에 대한 기호도가 높게 나타났다. 4. 간식회수는 하루 한번 정도 또는 일주일에 두세번 정도로 어린이만큼 큰 관심을 보이지 않았으며 간식류 중에서는 과일류에 대한 기호도가 가장 높게 나타났다.;This study was undertaken to investigate the food life of aged population with respect to the eating habits, attitudes and preferences for foods, by means of questionnaire and interview for 242 male and female old persons living in Seoul in Seoul area. The contents of study included; (1) general aspects such as age, educational level, number of family and free expense per month; (2) physical status such as body lenght, body weight and physical index; (3) preferences for foods such as the cooking method and the kind of food. The results from the above survey are summarized as follows; 1. The age group in the range of 60 to 70 years old was 74.4% and the average number o f family was 5.17 as compared with the average of 4.58 for the whole urban families. The educational level was higher in men than in women and the free expenses among individuals varied widely. 2. The meal time was regular in general and the cases of eating twice a day were due to the decreased apetite and digestibility. 3. In food preferences, soup and kimchi were the most favorable and others included those easily obtainable at home. 4. The frequency of snack eating was mostly once a day or 2-3 times a week, which were lower than children. The most preferred snack was fruit group.
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교육대학원 > 가정과교육전공 > Theses_Master
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