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서울시내 인문계 고등학생들의 식생활 조사

Title
서울시내 인문계 고등학생들의 식생활 조사
Other Titles
Nutritional diet survey for the high school students of liberal arts
Authors
李明姬
Issue Date
1985
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Keywords
인문계고등학생식생활Nutritional Diet
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
본 조사는 서울시내 인문계 고등학생중 남학생 271명 여학생 275명 총546명을 대상으로 식생활 내용을 파악 하는데 목적을 두고 질문지를 작성하여 각 문항의 결과는 전산 처리하고 식생활에 영향을 미치는 인자 사이에는 Pearson상관 계수를 구하여 평가하였다. A. 조사 결과 및 고찰 부모의 학력은 아버지는 대졸이 47.2 %로 제일 많았고 어머니의 학력은 고졸이 45 .6 %로 제일 많았다. 경제 수준은 1984년 GNP가 1610,400원 이며 한달은 134,200원에 비하여 조사자 평균 일인 월 수입은 148,00원이었다. 식품 구입은 일주일에 3 ∼ 4회 구입하는 가정이 39.6 %로 제일 많았으며 영양 지식은 남학생이 55.9점 여학생이 58.1점으로 여학생의 영양 지식 점수가 높았으며 규칙적인 식사 습관은 아침을 먹지않은 학생이 52.5 %로 제일 많았다. 식사의 균형 정도를 조사하기 위한 다섯 가지 기초 식품군 섭취 빈도 실태는 1군 단백질 식품은 식물성 단백질인 콩이나 콩제품보다 동물성 단백질인 고기,생선,치즈,계란 섭취 빈도가 높고 2군 칼슘 식품은 미역, 김, 해조류의 섭취 빈도보다 우유의 섭취 빈도가 높고 3군 비타민 무기질식품은 과일과 당근,시금치,녹황색 채소의 섭취 빈도가 비슷했으며 탄수화물 식품은 라면 국수보다 밥의 섭취 빈도가 높았으며 지방질 식품군은 식물성 기름의 섭취 빈도가 butter보다 높았다. 성적 발달은 남학생의 변성시시기가 평균 14.8세 여학생의 초경시기 평균이 13.2세로 나타났다. B. 5가지 기초 식품군 섭취 점수와 이에 영향을 미치는 조사된 요인과의 상관 관계 부모의 학력, 가정의 경제 수준, 가정의 식품 구입 횟수, 규칙적인 식사 습관, 남자는 변성 시기, 여자는 초경 시기와 5가지 기초 식품군의 섭취 점수는 유의적인 상관 관계를 보여 주었으며 영양 지식과 5가지 기초 식품군의 섭취 점수는 상관 관계가 나타나지 않았다. C. 경제 수준에 따른 특정한 식품 섭취 빈도 분석. 경제 수준과 상관 관계 없이 섭취하는 식품은 탄수화물 식품인 밥과 라면, 국수와 비타민 무기질 식품인 당근,시금치, 녹황색 채소였다. 이상의 모든 결과를 종합하면 서울시내 인문계 고둥 학생들의 경제 수준은 우리나라 GNP보다 수입 평균이 높은 가정임을 알수 있고 부모의 학력은 아버지의 대졸 이상이 57 %였고 어머니의 대졸 이상은 25 % 였으며 서울시내 인문계 고등 학생들의 식생활에 영향을 미치는 요인중 부모의 교육 수준이 가장 크게 영향을 미치며 고등 학생의 영양 지식은 식생활과는 상관 관계가 나타나지 않았다. 경제 수준에 따른 특정한 식품의 섭취 빈도를 분석한 결과 경제수준에 따라 섭취 빈도가 가장 민감한 식품은 과일이었다.;This survey was taken from the total of 546 students, 271 male and 275 female students, in order to know what their daily nutritional diet consists of. The result of the questionnaire on this survey has been transacted through the computers and then assessed by finding the Pearson's equation of correlations there on. A. Survey of the intake frequency of the five basic food group and factors research and their influences. The educational standard of the parents ranked the highest with 47.2% of the fathers graduating University and 45.6% of the mothers graduating High School. According to the survey of 1984, the living standard of each person was \1,610,400 for GNP and the average monthly income per person was \148,000. For food buying 39.6% was the highest for families purchasing food 3-4 times a week and for the nutritional knowledge, female students scored higher with 58.1 than the 55.9 of the male students. 52.5% of the students which was the highest had irregular eating behaviour for breakfast. The frequency of food intake of the five basic food group for the balanced diet was: for GROUP 1 : The protein rich foods, the intake level of animal protein was higher than legume product or legume. for GROUP 2 : The calcium rich foods, the intake level of milk was higher than that of seaweed or sea food. for GROUP 3 : The vitamin-mineral rich foods, the intake level of green and yellow vegetables was about the same as that of fruit, carrot and spinach. for GROUP 4 : The carbohydrate rich foods, the intake level of rice was higher than that of noodles. for GROUP 5 : The fat foods, the intake level of vegetable oil was higher than that of butter. The sexual development of male students was slower than that of female students. The boys entered their puberty stage at the average age of 14.8 while the girls began their menstrations at 13.2. B. The relation between five basic food group intake frequency and the influential elements examined. The educational standard of parents, living standard of the family, number of food purchased, regular eating habits, boy's puberty stage and girl's menstrual period did have some attentive relation but they had no relations to nutritional knowledge and the intake of five basic food group. C. Analysis of food chosen frequency according to Economic standard. Rice, instant noodles, noodles, carrots, spinach and green & yellow vegetables were foods taken without any relations to the economic standard but foods most sensitive to the economic standard was fruit. To sum up the above results, the most influential factor for food pattern which is the educational standard of parents has most affect on the quality of food pattern and nutritional knowledge of high school students have no relation to food pattern. Also we can conclude that the foods most sensitive to the economic standard of the family was fruit.
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