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dc.contributor.author손은심-
dc.creator손은심-
dc.date.accessioned2016-08-26T02:08:49Z-
dc.date.available2016-08-26T02:08:49Z-
dc.date.issued1999-
dc.identifier.otherOAK-000000002085-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/192710-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000002085-
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the contents of total flavonoids of edible plants and to evaluate their biological activities such as Total Antioxidant Status(TAS), Superoxide Scavenger(SOS) activity, Superoxide Dismutase(SOD)-like activity, antithrombosis in vitro tests. The results are summarized as follows: 1. Among leafy vegetables and teas tested, green tea showed the highest contents of total flavonoids, 4.47 g and a kind of grounsel, radish bud and kale were over 1 g. In mushrooms and medicinal plants, the contents of total flavonoids of propolis was highest and those of wormwood, skullcap plant, chrysanthemum, persimmon leaf and chestnut peel were over 1 g. Fruit vegetables and root vegetables showed generally lower contents than 0.40 g. 2. A kind of groundsel had the highest TAS, 13.4 mM among leafy vegetables and teas and green tea, 11.84 mM and wormwood, 4.20 mM were next species to have high TAS. On the other hand, purslane had the lowest TAS, 0.01 mM. Among mushrooms and medicinal plants, cnidium, chrysanthemum, pueraiae radix, rehmanniae radix preparat, eucommiae cortex had TAS higher than 4.0 mM. 3. SOS activity was measured in extracts of all edible plants. SOS activity of polygonatum(81.1%) and chrysantemum(78.5%) were highest n among leafy vegetables and teas and among medicinal plants. On the other hand, ginseng, poria, cassiae semen and dioscoreae rhizoma showed no activities. 4. SOD-like activity was analyzed in aqueous extracts of edible plants by measuring their ability to inhibit pyrogallol autoxidation catalyzed by superoxide anion radical. Pickpurse, polygonatum and green tea are plant species with high SOD-like activity among leafy vegetables and teas. Shiitake, ginseng, mori cortex, pueraiae radix, acori graminei rhizoma also showed SOD-like activity to inhibit pyrogallol autoxidation over 40%. 5. In order to screen plants to have antithrombotic activity, the ability of their methanol extract to inhibit ADP-induced aggregation of washed platelets was analyzed. In leafy vegetables and teas group, the highest activity was found in pine needles(56.7%) and green tea and a kind of groundsel were next species to have high activity over 40%. Among medicinal plants, chestnut(66.1%) was highest in antithrombotic activity and sun-drops, thistle, shiitake and wormwood also showed high activity over 40%. ; 본 실험은 식용 및 약용으로 이용되고 있는 100여가지 식품의 총플라보노이드 함량을 측정하고 이들의 Total Antioxidant Status(TAS), Superoxide Scavenger(SOS) 활성, Superoxide Dismutase(SOD) 유사활성,혈전응집저해능을 측정하여 그들의 생리활성을 알아보고자 하였다. 메탄올 추출법으로 분리한 총 플라보노이드 함량이 4 g 이상인 식품은 엽경채류와 차류에서는 녹차, 사철쑥, 참취가 있고, 버섯류와 약용식물류에서는 황금, 인진쑥, 프로폴리스가 있고, 초본류와 기타류에서는 스피아민트가 있다. 그러나, 과실류와 근채류의 경우에는 가장 높은 총 플라보노이드 함량이 0.43 g 정도로 함량이 낮은 편이었다. TAS는 분석한 식품 중 참취가 13.40 mM로 가장 높았으며, 4.00 mM이상의 TAS를 함유한 식품으로 엽경채와 차류 중에서는 녹차와 사철쑥, 과채류와 기타류에서는 씀바귀, 가지, 약용식물류에서는 승마, 사상자, 국화, 갈근, 숙지황, 인진쑥으로 나타났다. SOS 활성이 50% 이상인 식품으로 엽경채와 차류 중에서는 둥글레, 솔잎으로 나타났고, 과채류와 기타류에서는 가지, 계피, 박하로 나타났다. 약용식물류에서는 질경이, 차조기, 국화, 갈근, 엉겅퀴, 오가피, 인진쑥으로 나타났다. 그러나, 인삼, 구판, 삽주, 삼백초, 복령은 활성이 없는 것으로 나타났다. Superoxide에 의해 촉매되어 산화되는 pyrogallol을 기질로 사용해서 측정한 SOD 유사활성이 40% 이상인 식품은 경엽채류와 차류 중에서는 냉이, 둥글레, 참취, 녹차가 있고, 과채류와 기타류 중에서는 계피가 있다. 약용식물류에서는 삼백초, 인삼, 어성초, 표고버섯, 상백피, 사상자, 석창포, 산약, 하수오, 삽주, 갈근, 상황버섯균사체, 번데기동충하초, 카카오 순으로 높게 나타났다. 혈전응집저해능이 40% 이상인 식품은 엽경채와 차류 중에서는 솔잎, 녹차, 참취로 나타났으며, 약용식물류 중에서는 밤, 엉겅퀴, 달맞이꽃, 인진쑥, 표고버섯으로 나타났다. 과채류와 기타류 중에서는 저해능이 가장 높은 식품이 가지로 나타났으며 30%의 저해능을 가지는 것으로 나타났다. 이상의 결과를 종합해 볼 때 본 연구에서 총플라보노이드 함량 및 생리활성이 높다고 생각되는 식품을 선택하여 새로운 기능성 식품 개발에 이용할 수 있을 것이라 생각된다.-
dc.description.tableofcontents논 문 개 요 = ⅴ Ⅰ. 서 론 = 1 Ⅱ. 실험재료 및 방법 = 6 A. 실험 재료 = 6 B. 실험 방법 = 6 1. 총플라보노이드 함량 분석 = 6 1) 실험 방법 = 6 2. 총플라보노이드의 생리활성 = 7 1) 시료 준비 = 7 2) Total Antioxidant Status(TAS) = 7 3) Superoxide Scavenger(SOS) 활성 측정 = 8 4) Superoxide Dismutase(SOD) 유사활성 측정 = 8 5) SOD activator 검색 = 11 6) 혈전응집저해능 분석 = 12 (1) 시료 준비 = 12 (2) 혈소판의 준비 = 12 (3) 항혈전 측정 = 16 7) 통계 분석 = 16 Ⅲ.결과 및 고찰 = 18 1. 총플라보노이드 함량 분석 = 18 2. 총플라보노이드의 생리활성 = 26 1) Total Antioxidant Status(TAS) = 26 2) Superoxide Scavenger(SOS) 활성 = 32 3) Superoxide Dismutase(SOD) 유사활성 = 36 4) SOD activator 검색 = 41 5) 혈전응집저해능 = 43 Ⅳ. 요약 및 결론 = 48 참고 문헌 = 50 Appendix 1. Total flavonoid contents of plants = 60 Appendix 2. Total antioxidant status(TAS) = 63 Appendix 3. Superoxide Scavenger(SOS) activity = 65 Appendix 4. SOD-like activity of plants = 67 Appendix 5. Screening of SOD activator = 69 Appendix 6. Inhibitory activity of methanol extracts of plants on ADP-induced aggregation of washed platelets = 70 Appendix 7. The correlation of Total flavonoid and others = 72 Abstract = 73-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent2512002 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.title식물성 식품중 총플라보노이드 함량과 생리활성 탐색-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded1999. 2-
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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