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한국노인의 영양섭취 실태와 노화요인 분석에 관한 연구

Title
한국노인의 영양섭취 실태와 노화요인 분석에 관한 연구
Authors
정진은
Issue Date
1991
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Doctor
Abstract
본 연구에서는 우리나라에서 장수지역으로 알려져 있는 전라남도 보성군, 승주군, 순천시 외곽 농촌에 거주하는 70세 이상 시골노인 96명(남자 29명, 여자 67명)과 비교군으로서 서울과 인천지역에 거주하는 70세 이상 도시노인 121명(남자 23명, 여자 98명), 합 217명을 대상으로 영양섭취실태, 식품섭취 빈도, 노화현상, 전체적인 건강상태, 뼈와 치아건강, 성격유형, 가정에서의 활동상태, 사회활동 및 운동, 사회경제상태등을 개인별 면담으로 질문지법에 의해 조사하였다. 노인들의 영양상태, 노화현상, 건강상태와의 상호관계와 영양상태, 노화현상, 건강상태에 영향을 미치는 요인들로서 뼈와 치아의 건강, 성격유형, 활동상태, 사회활동 및 운동, 사회경제상태, 지역의 여러 요인들과의 상관관계를 검토하였고 영양상태, 노화현상, 건강상태를 예측하는 관계식을 단계적 다중회귀분석에 의해 설정하였다. 각 노인의 전체적인 건강점수, 노화현상 점수를 biomarker로 사용하여 각 노인의 Predicted Age를 구하여 역연령과의 비례로 Relative Predicted Age를 구하였고, 영양상태, 성격유형, 활동상태, 사회활동 및 운동, 사회경제상태, 지역의 여러 요인들에 의한 차이를 비교하였다. 그 결과는 다음과 같다. 1. 노인들의 열량섭취를 예측하기 위한 요인은, 여자노인의 경우는 지역, 건강상태, 사회활동 및 운동이 유의적인 변수로서 도시 노인일수록, 건강상태가 좋을수록, 사회활동 및 운동상태가 많을수록 열량섭취가 많았다. 남자노인의 경우는 위에서 언급한 여러요인으로서 열량상태를 예측하기는 설명력이 매우 적었다. 2. 노인들의 노화현상을 예측하는 요인은 건강상태, 지역, 뼈와 치아건강이 유의적인 변수로서 건강상태가 좋을수록, 시골노인 일수록, 뼈와 치아 건강상태가 좋을수록 노화현상이 늦게 나타났다. 3. 노인들의 건강상태를 예측하는 요인은 뼈와 치아 건강, 노화현상, 활동상태, 열량섭취상태가 유의적인 변수로서 뼈와 치아 건강이 좋을수록, 노화현상이 늦게 나타날수록, 활동상태가 많을수록, 열량섭취가 많을수록 건강상태가 좋은 것으로 나타났다. 4. 여자노인들의 폐경시기와 여러 요인들과는 유의적인 관계가 없는 것으로 보아 폐경은 자연적인 현상이고 외부적인 요인에 의해 영향을 받지 않는 것 같다. 5. 노인들의 Relative Predicted Age를 구하여 본 결과 열량섭취는 중등군 또는 저 열량군에서, 활동상태와 사회활동 및 운동상태가 많을수록, 사회경젱상태가 좋을수록 낮았고 남녀 성별에 의한 차이, 성격유형, 지역에 따라서는 큰 차이가 없었다. 이상의 결과로 볼 때 노인들의 노화현상을 방지하고 건강상태를 잘 유지하기 위하여는 영양섭취는 권장량 수준으로 하면서 매일매일의 일상생활의 활동을 잘하고 사회활동 및 운동도 많이 하여 뼈와 치아의 건강을 잘 유지하는 것이 바람직하다고 본다. ; To investigate the nutritional status of elderly Koreans, an analytic methodology in relation to aging factors is designed. The aging factors considered are the nutrient intake, food frequency, the total state of health, the state of bone & tooth health, the behavior pattern, activities of daily living, social activities & exercises, the socioeconomic status and the region. To examine these aspects, data were collected by interviewing 217 males and females of 70 years of age and older living in Seoul, Inchon, and Sunchon in Junranamdo which is famous for longevity in Korea. First, in association with aging factors, variables were assigned with scale and statistics were evaluated. Second, the equations for predicting the state of health, the aging process and the nutritional status of the elderly were estimated by a stepwise multiple regression analysis based on the collected data. Finally, the predicted age (the biological age) was calculated, using the health score and the aging score as biomarkers. Also relative predicted ages (RPAs) were derived by dividing the predicted age by the chronological age for each biomarker. The differences in RPAs among groups by the calorie intake, the behavior pattern, activities of daily living, social activities & exercises, the region and the socioeconomic status were compared. The results of the study shows; 1) The most significant factor in determining aging is the state of health. Good bone & tooth health also seems to prevent the aging process. The aging process is slower in rural areas than in urban areas. The more activities in daily and social life & exercises, the slower the aging process tends to be. The socioeconomic status, the behavior pattern and the nutritional status appear to have little impact on the aging process. 2) The significant factors for determining the total state of health of the aged were the bone & tooth health, the degree of aging, activities of daily living and the calorie intake. The better the bone & tooth health, the better the state of health tends to be. The late appearance of aging process indicates a good state of health. The more active in daily living and the more calorie intake, the better the state of health tends to be. No differences in the state of health were found among the socioeconomic status, the behavior pattern or the region. 3) The calorie intake of the elderly women correlates with the region, the total state f health, social activities & exercises, but the calorie intake of the elderly men does not have significant correlations with the factors such as the aging process, the state of health, the behavior pattern, activities of daily living, social activities & exercises, and the socioeconomic status. 4) RPA is lower in the medium or low calorie intake group than in the high calorie intake group. The more active in daily living and in social activities & exercises, the lower the RPA is. The RPA does not seem to depend on sex, the behavior pattern or the region. 5) The time of menopause of the female does not have a significant correlation with the calorie intake, the state of health, activities of daily living, or the socioeconomic status. Therefore menopause seems to be a natural process that is not affected by the nutritional status or the environmental factors. We can conclude that the aged should maintain the calorie intake at the level of RDA (Recommended Dietary Allowances) and should lead the active social and daily life, maintaining good state of bone & tooth health in order to slow the aging process. Finally, the multidimensional assessment instrument and the analytic methodology designed for this research are suggested to be used for any similar research.
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