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식이단백질 종류와 체질에 따른 한국여성의 대사 및 면역반응에 관한 연구

Title
식이단백질 종류와 체질에 따른 한국여성의 대사 및 면역반응에 관한 연구
Authors
김경자
Issue Date
1986
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Doctor
Abstract
This study was performed to investigate the effects of dietary protein source on calorie, protein, lipid, calcium, iron metabolism as well as on immune response in 18 college women and 21 industrial women workers who had Jupito, Hespero, and Jupita constitutions based on Kwon’s theory. The subjects were devided into 3 groups depending on food sources : animal protein diet group, vegetable protein diet group and mixed protein diet group. They had experimental diet for 4 days with no restriction in food intake. Results are as follows. The industrial workers who had the medium degree of daily activities gave better energy balance than the college students who had the light degree of daily activities. Most of the subjects had higher energy expenditure than their energy intake. There were no significant differences in nutrient metabolism among different constitution groups and the groups with the different degree of daily activities. All the subjects showed positive nutrient balance results. However, the animal protein diet group gave better protein. Ca and Fe apparent digestibility results than the vegetable protein diet group. The apparent digestibility of fat was 93% in all 3 duet groups. Types of constitution or levels of daily activity did not seem to affect the results of serum analysis significantly. But, the college students gave higher serum albumin content and concentration of serum Complement 3, Immunoglobulin G and Immunoglobulin M than the industrial workers. Among constitution groups, Jupito constitutions gave higher concentration of Immunoglobulin M and free amino acids. Although the serum total lipid, total cholesterol and triglycerides concentration were within the normal range, total cholesterol concentration was slightly lower in the vegetable protein group. ; 본 연구는 건강한 한국인 여자 성인을 대상으로 활동 정도의 차이와 선천적으로 지닌 체질간의 차이가 주요 단백질급원을 달리한 식이를 섭취하였을 때 체내 열량 및 영양소대사와 면역능력에 어떠한 영향을 미치는 가를 조사하고자 행하여 졌다. 따라서 식이내 함유된 단백질의 주요 급원에 따랄 동물성위주식이, 식물성위주식이 및 혼합식이의 3가지로 구분하여 한국인이 일상생활에서 흔히 섭취하는 일반적인 형태의 식사를 섭취하도록 하였을 때 나타나는 체내대사와 면역반응이 관찰되었다. 그리하여 연령이 비슷한 여성근로자와 여대생을 대상으로 활동정도 차이에 따른 비교 검토를 하였고 또한 선천적으로 지닌 체질의 차이를 한의학의 체질분류법에 의해 나타난 8가지 체질 가운데 목양체질, 금양체질 및 토양체질의 3가지 체질에 따른 차이가 관찰되었다. 아울러 성인여자의 하루 열량소모량을 산출하기 위하여 기초대사량측정, 각종 활동에 필요한 열량측정 및 섭취된 식품의 특이동적작용에 의한 열량소모량 측정을 실시하였다. 조사결과 열량대사섭취량이 소모량에 비하여 낮게 섭취한 것으로 나타났고 활동이 비교적 활발한 편인 여성근로자의 열량균형 상태가 보다 나은 경향이었으나 체질간의 차이는 관찰되지 않았다. 각종 영양소의 소화흡수율에 있어서, 체질간의 차이나 활동정도의 차이에 따른 변화는 없었으며 섭취한 식이종류에 따라서 동물성식이군의 단백질, 칼슘 및 철분의 소화흡수율이 높은 경향이었고 콩, 두부제품을 주로 섭취한 식물성식이군의 소화흡수율은 낮은 경향이었다. 혈청내 성분에 있어서는 체질간의 차이나 활동정도에 따른 차이는 나타나지 않았으며 세 군 모두에 있어서 총단백질, 알부민, 총지방, 콜레스테롤, 중성지방함량 및 지단백질 분획비율이 정상범위였다. 여대생에 있어서 알부민함량, 면역단백질 C3, IgG, IgM함량이 여성근로자 보다 다소 높은 경향이었고 체질간의 비교에서는 목양체질의 혈청면역단백질 IgM함량과 혈청 유리아미노산 함량이 높은 경향이었다. 또한 섭취한 식이종류에 따르는 차이에서는 모든 혈청내 성분의 함량에 있어서 정상치를 나타냈으며 식물성 식이군의 혈청 콜레스테롤함량이 약간 낮은 경향이었다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Ph.D
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