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Relationship between Milk and Calcium Intake and Dyslipidemia in Patients with Type 2 Diabetes

Title
Relationship between Milk and Calcium Intake and Dyslipidemia in Patients with Type 2 Diabetes
Other Titles
제 2 형 당뇨병 환자의 우유 및 칼슘 섭취와 이상지질혈증과의 관계
Authors
김재희
Issue Date
2011
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
장남수
Abstract
Previous studies have shown that female patients with type 2 diabetes are at increased risk for cardiovascular disease complications. Several studies reported that calcium intake influences lipid metabolism in females, which is closely related to cardiovascular disease risk. In this study, we examined the association between milk and dairy products and calcium intake, and dyslipidemia in Korean patients with type 2 diabetes. A total of 1,033 participants with type 2 diabetes (524 males and 509 females) were recruited from the Huh's Diabetes Clinic in Seoul from 2005 to 2010. Dietary intake was assessed by a validated food-frequency questionnaire. The subjects were divided into three groups based on daily milk and dairy products consumption; <50g/d (0?<50g/d), 50?200g/d, and >200g/d (>200?1,201g/d), and were divided into two groups based on calcium intake; below and above estimated average requirement [EAR (580mg/d)]. After adjustment for covariates revealed that patients who had >200g/d of milk and dairy products consumption had higher high-density lipoprotein (HDL)-cholesterol (P<0.0001) and apolipoprotein A-I (P=0.0005) than the other two groups in females. In addition, atherogenic index (P=0.0218) was significantly lower in female patients with >200g/d of milk and dairy products intake compared to the other two groups. Female patients with calcium intake above the EAR had significantly higher levels of HDL-cholesterol (P=0.0162) than those with calcium intake below the EAR. However, there was no significant difference between milk and calcium intake, and lipid profiles in males. In conclusion, milk and dairy products, which are good sources of calcium, may play a positive role in blood lipid profiles in female patients with type 2 diabetes. Adequate milk and dairy products consumption should be recommended for Korean female patients with type 2 diabetes to prevent dyslipidemia.;선행 연구에 따르면 여성 제2형 당뇨병 환자의 심혈관 합병증 위험이 증가하고 있는 것으로 나타났다. 또한 식이요인 가운데 칼슘이 혈중지질지표와 긍정적인 관계가 있는 것으로 나타났다. 이에 본 연구는 한국인 제2형 당뇨병 환자를 대상으로 우유 및 유제품, 칼슘 섭취와 혈중지질지표와의 관계성을 분석하고자 하였다. 본 연구 대상자는 서울의 당뇨 전문 병원인 H 내과에 내원한 제2형 당뇨병 환자 1,033명 (남자 524명, 여자 509명)의 하루 총 우유 및 유제품 섭취 (<50g/d, 50-200g/d, >200g/d)와 칼슘 섭취량 (<580mg/d, ≥580mg/d)으로 군을 나누어 신체계측과 혈액 성분 그리고 식이 섭취 상태를 비교·분석하였다. 그 결과, 여성 제 2형 당뇨병 환자 중 우유 및 유제품 섭취가 높은 군 (>200g/d)이 낮은 군 (<50g/d)보다 HDL-cholesterol (P<0.0001)과 Apo A-I (P=0.0005)은 높은 반면, AI (P=0.0218)는 낮은 것으로 나타났다. 또한, 여성 제 2형 당뇨병 환자 가운데 칼슘을 평균필요량 이상 섭취한 군이 미만 섭취한 군에 비해 HDL-cholesterol (P=0.0162)이 높은 것으로 나타났다. 하지만, 남자 환자의 경우에는 우유 및 유제품, 칼슘 섭취와 혈중 지질지표와의 관련성이 나타나지 않았다. 칼슘을 풍부하게 함유 한 우유 및 유제품의 충분한 섭취는 여성 제 2형 당뇨병 환자의 혈중지질수준과 긍정적 관계가 있는 것으로 나타났다. 따라서, 여성 제2형 당뇨병 환자에게 충분한 양의 우유 및 유제품 섭취를 권고함으로써 칼슘 섭취를 높이고, 나아가 심혈관 합병증의 위험 요인인 이상지질혈증의 발병을 낮춰야 할 것으로 보인다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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