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dc.contributor.advisor조미숙-
dc.contributor.author이순민-
dc.creator이순민-
dc.date.accessioned2016-08-25T10:08:07Z-
dc.date.available2016-08-25T10:08:07Z-
dc.date.issued2010-
dc.identifier.otherOAK-000000058643-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/186004-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000058643-
dc.description.abstract국가 이미지는 국가 경쟁력의 중요한 요소로, 국가 이미지가 한 단계 상승할 경우, 수출 가격은 10% 이상 상향하여 받을 수 있다고 알려져 있으며, 국가 이미지 제고는 수출 확대를 위해서도 필수적인 요소이다. 소비자가 제품에 대해 경험이나 정보가 없을 때는 국가 이미지가 후광효과로 나타나 소비자들의 구매 행동에 영향을 미친다. 따라서 국가이미지에 관련한 후광효과를 위해 각국은 자국의 이미지를 개선시키기 위해 노력해오고 있다. 특히, 자국의 문화상품을 세계에 알림으로서 친밀감을 높이는 것은 자국이미지 개선의 좋은 예이다. 프랑스의 와인, 일본의 스시, 스위스의 치즈 등은 각 나라의 대표적인 문화 상품이다. 즉 음식은 문화상품의 하나로 떠오르고 있는 것이다. 그러므로 우리나라도 비빔밥과 김치와 같은 한식을 한국의 대표적인 문화상품으로 떠오를 수 있도록 한식에 대한 긍정적 이미지를 강화시키는 것은 매우 중요하다. 본 연구에서는 외국인들의 한국의 국가 이미지에 대해 알아보고, 국가 이미지가 한식 이미지와 구매의도에 미치는 영향을 조사하였다. 한국에 거주하는 다양한 국적의 외국인들과 영국에서 거주하는 외국인들을 대상으로 한식경험과 한식구매의도에 대해 조사하였으며 그 결과는 다음과 같았다. 가설 1 '한국 국가이미지는 한식 구매의도에 긍정영향을 미칠 것이다'는 정(+)의 효과를 미치는 것으로 나타났다. 가설 2 '한국 국가이미지는 한식 이미지에 긍정적인 영향을 미칠 것이다'는 정(+)의 효과를 미치는 것으로 나타났다. 가설 3 '한국 국가이미지에 대한 친숙도는 한식 구매의도에 긍정적인 영향을 미칠 것이다'는 부(-)의 결과로 효과를 미치지 않는 것으로 나타났다. 가설 4 '한식 이미지는 한식 구매의도에 긍정적인 영향을 미칠 것이다'는 정(+)의 효과를 미치는 것으로 나타났다. 가설 5 '한식 이미지는 한식 경험에 따라 한식 구매의도에 영향을 미칠 것이다'는 정(+)의 효과를 미치는 것으로 나타났다. 가설 3을 제외한 다른 가설들은 모두 지지되었다. 이는 한국에 대한 친숙도가 높지 않더라도 한국음식에 대한 만족도가 높을 수 있다는 것을 의미하며, 한식에 대한 경험이 많을수록 구매의도에 미치는 영향이 높다는 것을 의미한다. 본 연구의 의의를 살펴보면, 일본인과 중국인들을 제외한 다양한 국적의 외국인들을 대상으로 조사를 진행하였다는데 있다. 또한 한국 국가이미지가 한식구매의도에 영향을 미치는 연구결과를 도출해 내었으며, 한식이미지가 한식 경험에 따라 한식 구매의도에 영향을 미치는 연구결과를 도출해 내었다는 데에 의의가 있다.;The national image is an important part of the national competitiveness, and as a step upwards in the national image can lead to an increase in the export price of the products by more than 10%, the promotion of the national image is an essential element in the expansion of export. When the consumers do not have much previous experience or relevant information on the products, the national image of the place of origin is still found to have an influence on the purchase activities of the consumers as halo effect. Therefore, for the halo effect of the national image, the countries around the world have been striving hard to improve their own national images, through which they have been trying to promote consumers' familiarity with each of their cultural products. As people are easily reminded of the images from food and drinks for a country, for instance, wine in case of France or sushi in case of Japan, it would be important for Korea to boost positive image for Bibimbap (mixed rice and vegetables) and Kimchi as some of the most exquisite cultural products of Korea. Therefore, this study will find out the national image of Korea in foreigners, and investigate into the effect of the national image on the impression of Korean foods and the consumers' interest to purchase Korean foods. The study was conducted among foreigners residing in Korea and in the UK, from various backgrounds other than Asian, thereby has distinguished itself from the existing researches that only relied on the foreigners with Asian nationalities or backgrounds. The outcome of the research shows the following: A total of 200 copies of questionnaire were used for the analysis in this study, where the survey was conducted on the foreigners excluding Japanese and Chinese, who are comparatively more familiar with Korea than other nationalities. The first hypothesis, "the national image of Korea would have a positive effect on the consumers' interest to purchase Korean foods," was supported by the result of the survey. The second hypothesis 2, "the national image of Korea would have a positive effect on the image of Korean foods," was supported by the result of the survey. The third hypothesis, "the familiarity with the national image of Korea would have a positive effect on the foreign consumers' interest to purchase Korean foods," was not supported by the result of the survey, reflecting the familiarity with the national image of Korea would not have any effect on the foreign consumers. The fourth hypothesis, "the image of Korean foods would have a positive effect on the foreign consumers' interest to purchase Korean foods," was supported by the result of the survey. Lastly, the fifth hypothesis, "the image on Korean foods would have an influence on the foreign consumers' interest to purchase Korean foods, according to the experience with Korean foods," was supported by the result of the survey. All other hypotheses were supported with the survey except Hypothesis 3. Such results signified that the level of satisfaction with Korean foods could be high regardless the level of familiarity with Korea, whereas more experience with Korean foods would have a greater influence on the purchase of Korean foods. The major significance of this study is that it was conducted on the foreigners from various nationalities and backgrounds, other than Japanese and Chinese. Moreover, this study has successfully deduced a conclusion from an investigation into the effects of the national image of Korea on the foreign consumers' interest to purchase Korean foods, and the effects of the experience with Korean foods on the foreign consumers' interest to purchase Korean foods. Lastly, the limit of this study lies in the fact that there have been no previous researches on the image of Korean foods, and hence it was assumed by combining the general characteristics of Korean foods into an image. Furthermore, the effect of the national image of Korea on the image of Korean foods is to be accounted, it is not very strong in persuasion of positive response.-
dc.description.tableofcontentsⅠ. 서론 = 1 Ⅱ. 이론적 배경 = 4 A. 국가이미지 = 4 B. 친숙도 = 7 1. 친숙도에 관한 이론적 배경 = 7 2. 친숙도에 의한 방문의도 = 9 C. 한식이미지 = 10 1. 한식 이미지에 관한 선행연구 = 10 2. 한식당 구매행동 특성 = 13 D. 경험 = 14 E. 구매의도 = 15 Ⅲ. 연구 모형 및 가설설정 = 17 A. 연구 모형 = 17 B. 가설의 설정 = 18 Ⅳ. 연구 조사 방법 = 21 A. 연구대상 및 시기 = 21 B. 변수의 조작적 정의 및 측정 = 21 1. 국가이미지 = 21 2. 친숙도 = 22 3. 한식 이미지 = 22 4. 경험 = 22 5. 구매의도 = 22 C. 분석방법 = 24 Ⅴ. 연구 결과 및 분석 = 25 A. 기술통계분석결과 = 25 1. 응답자의 특성 = 25 B. 요인분석결과 = 30 1. 국가이미지 요인분석결과 = 30 2. 한식이미지 요인분석결과 = 31 3. 친숙도 요인분석결과 = 32 4. 경험 요인분석결과 = 32 5. 한식 구매의도 요인분석결과 = 33 C. 신뢰도 분석결과 = 34 D. 일반적 특성에 따른 국가이미지와 한식이미지 차이분석 = 35 1. 일반적 특성에 따른 국가이미지 = 35 2. 일반적 특성에 따른 한식이미지 = 40 E. 다중회귀 분석결과 = 45 1. 국가이미지가 한식이미지에 미치는 영향 = 45 2. 국가이미지가 한식구매의도에 미치는 영향 = 48 3. 한식이미지가 한식구매의도에 미치는 영향 = 48 F. 위계적 회귀분석 = 50 Ⅵ. 결론 및 제언 = 55 참고문헌 = 58 부록. 설문지 = 66 ABSTRACT = 71-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent1265550 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.title국가이미지가 한식이미지와 구매의도에 미치는 영향-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.translatedThe Effects of the National Image of Korea on the Purchase of Korean Food and the Image of Korean Food-
dc.creator.othernameLee, Soon Min-
dc.format.pageⅵ, 73 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded2010. 2-
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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