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한국인 당뇨환자의 식품영양섭취상태와 신체계측 및 혈액성상에 관한 연구

Title
한국인 당뇨환자의 식품영양섭취상태와 신체계측 및 혈액성상에 관한 연구
Authors
송미현
Issue Date
1992
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원 식품영양학과
Degree
Master
Abstract
The Purpose of this study is to investigate food nutrition state, anthropometric measuements and characteristics of blood analysis of the diabetics. In this study anthropomentries and blood ware taken from 248 diabetic subjects and analized. The results are as follows. 1. The result of this study show close link diabetes with genetic factors, ages and obesity both in women and men. 2. In nutrient intake, most nutrieut intake was above RDA except calorie but Fe intake of 30∼49 year-old women is lower than RDA.(RDA:87.8%) Compaired with the mean of the city adult food intake, the intake of calorie, protein and carbohydrate is lower both in women's case and in men's. The fat intake of the male patient is similar to that of normal male but the fat intake of the female is lower than that of normal female. The intake of Ca, Fe, Vitamine B2 and Vitamine C is higher than the mean of the city adult food intake. In the food intake of the patient, intake of milk, vegetables and fruits is higher but that of eggs and potatos is lower than that of the city adult. 3. But the proportion of carbohydrate, fat and protein to total calorie were higher in protein with (18∼19%) than RDA(12∼15%) and lower in fat with (16∼17%) than RDA(20∼23%). The proportion of protein to total calorie is found higher in male's case but that of carbohydrate is higher in female patients. In case of men, the fat intake of underweight group is higher than that of other three weight groups and the proportion of fat of this group is higher too. 4. As anthropometric measurements of diabetics was bigger than that of normal group in PIBW, BMI and circumference of waist and hip, the diabetic has more total body fat content than normal. WHR is similar to normal with men 0.91 and women 0.88. 5. The blood glucose of diabetes is twice as much as that of normal and proportian of HDL and serum TG is about normal level but proportion of HDL is close to the lowest limit and serum TG is close In the highest limit of normal level. With no, pattern of Lipoprotein is different in sex. In man's case, old group recorded higher proportion of HDL and In women's case, old group showed higher proportion of LDL.; 본 연구에서는 한국인 당뇨환자의 식품영양섭취상태와 신체계측및 혈액성상의 특징을 알아보고자 하여 당뇨환자 248명(남 : 83명, 여 : 165명)을 대상으로 개인면담법에 의한 설문조사와 신체계측을 실시하고 lipoprotein 둥의 혈액성분을 조사하였다. 조사 결과는 다음과 같다. 1. 본 조사 결과 당뇨병 발병에 남녀 모두 유전, 연령, 비만 등이 관련성을 보이고 있었다. 2. 열량을 제외한 영양소의 섭취는 권장량 이상이었으나 30-49세군 여자의 Fe섭취는 권장량에 미달되었다. (87.8% RDA) 국민영양 조사보고의 성인 도시평균과 비교하면 당뇨환자의 열량과 단백질, 탄수화물의 섭취량이 적었고, 당뇨환자의 Ca, Fe, 비타민 B2, 비타민 C 의 섭취량이 성인 도시평균보다 많았다. 식품 섭취량은 성인 도시평균에 비하여 알류, 감자류의 섭취량이 적었고, 우유, 채소, 과일류의 섭취량이 많았다. 3. 3대 열량소의 열량비는 정상인 권장범위보다 단백질 열량비는 높고 지방의 열량비는 낮았다. 성별 비교시 단백질 열량비는 남자가 높으나 탄수화물 열량비는 여자가 높았다. 남자의 경우 체중미달군은 다른 세 체중군보다 지방의 섭취량이 많았고, 지방의 열량비도 높았다. 4. 당뇨환자의 신체계측결과는 정상인보다 PIBW, BMI, 허리둘레, 엉덩이둘레가 커 정상인보다 체지방함량이 많았고, WHR은 남자 0.91, 여자 0.88로 정상인과 비슷했다. 5. 당뇨환자의 혈당은 정상범위의 2배 수준이었고, HDL비율과 TG농도는 정상범위 이내지만 각각 하한선, 상한선에 가까운 수준 이었다. 연령별 lipoprotein양상이 남녀별로 달라 남자는 고연령군의 HDL비율이 높았고, 여자는 고연령군의 LDL비율이 높았다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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