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dc.contributor.advisor김화영-
dc.contributor.author이윤정-
dc.creator이윤정-
dc.date.accessioned2016-08-25T10:08:25Z-
dc.date.available2016-08-25T10:08:25Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.otherOAK-000000054350-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/184899-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000054350-
dc.description.abstractThere have been many efforts to indentify dietary risk factors for type 2 diabetes. However, dietary studies so far have focused mainly on specific nutrient and food as dietary risk factors for type 2 diabetes and its complications. Since nutrients and foods are consumed in combination, their joint effects rather than separate effects should be investigated by dietary pattern analysis. This study aimed to investigate an association between dietary patterns and risk factor of diabetic complications in Korean patients with type 2 diabetes. The Subjects of this study were 901 patients with type 2 diabetes (473 males and 428 females) recruited from diabetes clinic center in Seoul from October 2005 to January 2009. The two major dietary patterns for Korean patients with type 2 diabetes were identified by factor analysis (Eigenvalues > 1.25): the first factor, Pork and noodles pattern, characterized by a high consumption of pork, pizza, boiled pork, processed fish, beverage, noodles and eggs and the second factor, Vegetable and Legumes pattern, characterized by a high consumption of vegetables, legumes, mushrooms, seaweed, tofu, Kimchi, anchovy and low fat dairies. For the quality of diet of our two major dietary patterns measured by mini dietary assessment (MDA), the total MDA scores were lowest in the highest tertile of the Pork and noodles pattern scores whereas they were highest in the highest tertile of the Vegetable and Legumes pattern. Anthropometric variables related to obesity such as weight, BMI and waist circumference were significantly greater in the highest tertile of Pork and noodles pattern scores compared to the lowest tertile. For blood profiles, the highest tertile group of Pork and noodles pattern scores had significantly greater triglyceride and C-peptide levels than the lowest tertile whereas the highest tertile of Vegetable and Legumes Pattern scores had significantly lower levels of triglyceride and insulin compared to the lowest tertile. Moreover, subjects with the highest scores of Pork and noodles pattern had a significantly greater risk of having abnormal waist circumferences (odds ratio (OR)= 1.59, 95% confidence interval (CI)= 1.11-2.29) and high diastolic blood pressure (OR=1.56, 95% CI= 1.09-2.22) than the lowest tertile group. Therefore, the Pork and noodles pattern may be related to the risk of diabetic complications in Korean patients with type 2 diabetes and the Vegetable and Legumes pattern seems to be a more recommendable, ideal dietary pattern for these patients. This research may play a foundational role in creating future dietary guidelines and suggestions for prevention and treatment of diabetic complications in Korean patients with type 2 diabetes.;본 연구는 한국인 제 2형 당뇨병 환자의 주요한 식사패턴을 추출하고 식사패턴별 특성을 분석하여 각 식사패턴과 당뇨병 합병증의 위험 요인과의 관련성을 연구하고자 하였다. 연구자료는 2005년 10월부터 2009년 1월까지 서울 소재 당뇨전문 병원을 내원한 제 2형 당뇨병 환자 901명 (남: 473명, 여 428명)을 대상으로 신체계측 및 혈액성분 조사를 실시하였고, 식품섭취빈도조사지를 사용하여 식이섭취조사를 수행하였다. 제 2형 당뇨병 환자의 식사패턴으로 연구결과, 두 종류의 주요한 식사패턴이 추출되었다. 첫번째 패턴인 “서구식”패턴은 돼지고기, 피자, 가공된 생선, 음료수, 국수와 달걀 등의 섭취가 많았고 두 번째 패턴인“한국식 채소” 패턴은 야채, 버섯, 해조류, 콩류, 두부, 김치, 멸치와 저지방 유제품의 섭취가 많았다. 본 연구에서는 각 식사 패턴별 특징을 설명하기 위하여 식사패턴 별 대상자들을 패턴 점수(factor score)에 따라 3분위수로 나누어 각각의 특징을 비교하였다. 식이의 질을 평가하는 간이식이측정방법 (mini dietary assessment) 결과, 한국식 채소 식사패턴의 점수가 가장 높은 군에서 서구식 식사 패턴의 점수가 가장 높은 군보다 높았다. 이는 한국식 채소 식사패턴이 서구식 식사패턴보다 더 균형적인 식사임을 의미한다. 서구식 식사패턴점수 최상위군은 체중, 체질량지수, 허리둘레, 중성지방과 C-peptride가 점수 최하위군보다 유의하게 높게 나타났고 한국식 채소 식사패턴 점수 최상위군은 점수 최하위군보다 중성지방과 인슐린의 농도가 유의하게 낮게 나타났다. 식사패턴과 당뇨합병증 위험요소와의 관련성을 살펴본 결과, 서구식 패턴에서 최상위 점수군이 최하위 점수군보다 허리둘레 이상의 위험도는 1.59배 높았고, 이완기 혈압이 높은 위험도는 1.56배로 높았다. 결론적으로, 본 연구에서 조사된 제 2형 당뇨병 환자의 식사패턴은 서구식 패턴과, 한국식 채소의 두가지 패턴이었으며 서구식 패턴을 많이 섭취하는 사람에서 허리둘레 이상과 이완기 혈압 이상의 위험성이 높았다. 그러므로 서구식 패턴은 제 2형 당뇨병 환자에서 대사적 합병증의 위험과 관련이 있으며 한국인 제 2형 당뇨병 환자에서는 한국식 채소 패턴이 더 바람직하리라고 생각된다. 또한 제 2형 당뇨병 환자를 대상으로 한 식사 패턴 분석 방법은 식사 전체의 경향을 다루기 때문에 당뇨병 환자 개인에 따른 적절한 식사 지침을 마련하는 데에 유용한 방법이라 생각 되어지며, 앞으로 우리나라 당뇨병 환자에서 식사 패턴 연구는 더 많은 대상자와 지역, 연령, 계층에 따라 더 다양하게 이루어져야 할 것으로 사료된다.-
dc.description.tableofcontentsⅠ. Introduction = 1 Ⅱ. Subjects and methods = 5 A. Study subjects = 5 B. Measurements = 5 1. General characteristics and Dietary intakes = 5 2. Anthropometric parameters and blood pressure = 6 3. Blood profiles = 6 C. Dietary pattern analysis = 8 1. Food groupings = 8 2. Dietary patterns analysis = 11 D. Risk factors of diabetic complication = 13 E. Statistical analysis = 14 Ⅲ. Results = 15 A. Characteristics of subjects with type 2 diabetes = 15 1. General characteristics = 15 2. Anthropometric parameters and blood pressures = 16 3. Blood profiles = 17 4. Nutrient intakes = 18 5. Food groups and their relation to risk factors of diabetic complication = 19 B. Dietary pattern analysis = 21 1. Dietary patterns = 21 2. Characteristics of subjects with dietary patterns = 25 a. General and anthropometric characteristics = 26 b. Blood profiles and blood pressures = 28 c. Nutrient intakes of subjects = 30 d. Mini Dietary Assessment (MDA) scores = 32 e. Dietary pattern and their relation to risk factors of diabetic complication = 35 Ⅳ. Discussion = 38 Ⅴ. Summary and Conclusion = 42 References = 45 Appendices = 52 국문초록 = 66-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent1082030 bytes-
dc.languageeng-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.titleDietary patterns of Korean patients with type 2 diabetes and their relation to risk factors of diabetic complication-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.format.pageⅷ, 68 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded2009. 8-
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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