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Association between stress, and nutritional and health status of female immigrants to Korea in multi-cultural families

Title
Association between stress, and nutritional and health status of female immigrants to Korea in multi-cultural families
Other Titles
다문화가정 여성 결혼 이민자의 스트레스와 영양소 섭취 관계
Authors
이상은
Issue Date
2009
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김화영
Abstract
In recent years, international marriages have been rapidly increasing in Korea. Female international marriage immigrants face various difficulties. These problems induce stress, which might affect nutrient intake. In this study, the relationship between stress and nutrition status of multi-cultural families was examined in Vietnamese female marriage immigrants. Subjects of this study were 570 Vietnamese female marriage immigrants to Korea. Dietary intake, anthropometric and hematological variables, and level of stress were assessed. To examine the stress and health status according to nutrient intake, subjects were divided into quartiles based on energy intake (Q1~Q4). Also, to examine the relation between nutrient intakes and stress, subjects were classified into three groups based on the Psychological Well-being Index-Short Form (PWI-SF) scores ; low stress (LSTR; 0-8 points, 145), moderate stress (MSTR; 9-26 points, 341), and high stress (HSTR; ≥27 points, 84)groups. The mean age and length of residence in Korea of our subjects were 23.7 years (ranging from 18 years to 60 years) and 2.1 years (ranging from less than 1 year to 13 years), respectively. Most of anthropometric and hematological variables were in normal ranges. Subjects had low intakes of energy, calcium, iron, zinc, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C, and folate. Mean energy intakes of in Q1, Q2, and Q3 were lower than Estimated Energy Requirements of Korean females in 20s (EER, 2100㎉), and that of highest quartile Q4 met the EER. Intakes of carbohydrate, protein, fat, vitamins, and minerals were significantly higher with increasing quartiles of energy intake. With increasing energy intake, the % energy gained from carbohydrate decreases, and the % energy from protein and fat increases. There were no significant differences among quartile groups in most of anthropometric and hematological variables among quartile groups. Q4 and Q1 had short periods of stay in Korea, and had the highest proportion of the HSTR group among stress groups. When subjects were classified into three stress groups, subjects in the HSTR group showed significantly lower consumptions of energy, carbohydrate, protein, fiber, sodium, zinc, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, and folate compared to those in the LSTR group. In the dietary behaviors, subjects in the HSTR group had a lower intake of milk or dairy products and fatty foods than those in the LSTR group overall, and showed irregular eating patterns. Subjects in the HSTR group showed longer length of residence in Korea than the LSTR group. The LSTR group showed higher rates of smoking than those in the HSTR group. Also, higher percentages of subjects in the MSTR and HSTR groups were in charge of meal preparation for their families, and had experienced grater changes in dietary habits than those in the LSTR group. Subjects of the HSTR group showed a higher propensity to being underweight and a low rate of hyperlipidemia. On the other hand, subjects in the LSTR group showed a tendency a high rate of hypercholesterolemia, hyperLDL-cholesterolemia, and hypertriglycerides. In conclusion, stress was negatively related to dietary intake and dietary behavior, among subjects. Follow-up studies in the future are needed to analyze how nutrient intake, level of stress, and health change as the immigrants gradually adapt to Korean society.;본 연구는 한국에 거주하는 다문화 가정 여성 결혼 이민자의 스트레스와 영양소 섭취 관계를 알아보고자 베트남 여성 결혼이민자를 대상으로 조사하였다. 이를 위해 건강검진센터를 방문한 베트남 여성 결혼이민자 570명의 신체계측 및 혈액성분 조사를 실시하고, Psychological Well-being Index-Short Form (PWI-SF)를 통해 스트레스를 측정하였으며, 24시간 회상법을 사용하여 1day 식이섭취 조사를 수행하였다. 에너지 섭취에 따른 스트레스와 건강상태를 알아보기 위해 에너지 섭취를 4분위 (Q1~Q4)로 나누었고, 스트레스 수준을 low stress군 (0-8점, 145명), moderate stress군 (9-26점, 341명), high stress군 (≥27점, 84명)으로 나누어 스트레스에 따른 영양상태와 건강상태를 비교하였다. 본 연구의 대상자들의 평균나이는 23.7세의 젊은 여성으로, 한국에 거주한 기간이 평균 2.1년 이었다. 대부분의 신체계측과 혈액수준은 정상범위에 속하고 있었다. 전체 대상자의 영양소 섭취는 에너지를 비롯한 칼슘, 철, 아연, 비타민 A, 비타민 B₁, 비타민 C, 엽산의 섭취가 낮았다. 에너지를 4분위로 나누어 비교하였을 때, 에너지 섭취량이 증가할수록 탄수화물, 단백질, 지방, 비타민, 무기질의 섭취량이 증가하였고, 탄수화물로부터의 에너지섭취는 감소하면서 단백질과 지방으로부터의 에너지섭취는 증가하였다. 에너지 섭취량이 가장 낮은 군 (Q1)과 가장 높은 군 (Q4)에서 한국에 거주한 기간이 짧았고, high stress군에 속하는 비율이 높았다. 스트레스 수준을 세 군으로 나누어 비교하였을 때, 영양소 섭취에서는 high stress군이 에너지, 탄수화물, 단백질, 섬유소, 나트륨, 아연, 비타민 A, 비타민 B¹, 비타민 B₂, 엽산의 섭취가 낮았다. 식행동에서는 high stress군이 우유 및 유제품과 고지방 식품을 적게 섭취하고 불규칙적으로 식사하는 것으로 나타났다. 한국에 거주한 기간은 high stress군이 low stress군보다 길었으며, low stress 군에서 흡연하는 비율이 높았다. High stress군과 moderate stress군에서 가정에서 식사책임을 맡고 있는 비율과 한국으로 온 후 식습관이 바뀐 대상자의 비율이 높았다. High stress군에서 저체중이 많았고 고지혈증 유병률이 낮은 반면, low stress군에서 고 콜레스테롤혈증, 고 LDL-콜레스테롤혈증, 고 중성지방혈증의 비율이 높았다. 결론적으로, 이주기간이 길어지면서 가족에 대한 책임이 커짐에 따라 스트레스가 높아지는 경향을 볼 수 있었다. 따라서 결혼 이민자에게서 한국으로 이주 후 스트레스가 대체적으로 영양소 섭취상태, 식습관 및 건강상태에 부정적 영향을 끼치는 것을 알 수 있었다. 앞으로 follow-up연구를 통해 이들이 한국에 적응하면서 영양소섭취, 스트레스, 건강상태의 변화에 대한 구체적인 관련성 연구가 필요하다고 사료된다.
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