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A randomized study to establish the effects of spirulina in Korean type 2 diabetes mellitus patients

Title
A randomized study to establish the effects of spirulina in Korean type 2 diabetes mellitus patients
Other Titles
스피루리나의 중재가 당뇨병 환자의 혈중 지질 농도와 항산화능 및 면역능에 에 미치는 영향
Authors
이은희
Issue Date
2008
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
Spirulian is a rich source of essential amino acids, essential fatty acids, vitamins, and minerals and anti-oxidative components. Recently, spirulina has received an attention regarding its association with cholesterol-regulating properties, modulation of host immune system, and antioxidant capacity. The purpose of this study was to examine effect of spirulina intervention on the control of Korean type 2 diabetes patients. The subjects were 31 type 2 diabetes patients (15 males and 16 females) 30-70 years old and were recruited from a diabetes clinic in Seoul. The subjects were randomly assigned into either spirulina (8.0g/day) or control group. During the intervention period of 12 weeks, subjects were asked to keep usual diet and prohibited to take any functional food or supplementation. Dietary intakes, anthropometric and biochemical parameters were measured before and after the intervention period for both spirulina and control groups. Before entering the study, there were no significant differences in general characteristics, anthropometric parameters and blood profiles between spirulina and control groups. However, atherogenic index were significantly higher in spirulina group than in control group. Nutrient intake status was generally satisfactory for both groups. After intervention for 12 weeks, anthropometric parameters were not significantly changed for both spirulina and control groups. However, spirulina supplementation showed a significant lowering effect on plasma triglycerides and diastolic blood pressure by repeated test for treatment. Spirulina supplementation resulted in a significant reduction in plasma malondialdehyde (MDA) level and a tendency of an increase in plasma adiponectin level, however, no such changes were observed in control group. The effect of spirulina supplementation was different by serum lipid level before entering the intervention. The subjects with higher initial triglyceride level showed higher reduction in weight, waist-to-hip ratio, fat mass, % body fat, and abdominal fat thickness, plasma triglyceride level, atherogenic index and blood pressure. The subjects with higher total ?cholesterol and LDL-cholesterol level showed higher reduction in plasma concentrations of total ?cholesterol, LDL-cholesterol, IL-6, MDA and blood pressure. On the other hand, plasma glucose level at baseline did not affect change of anthropometric parameters and biochemical variables. In conclusion, this study provides the evidence for beneficial effects of spirulina supplementation on blood lipid profiles, immune variables, and antioxidant capacity in Korean type 2 diabetes. These profitable effects seem to be more profound in hyperlipidemic patients. These results suggest that spirulina is a promising agent as a functional food for diabetes management.;본 연구는 건강기능식품으로서 스피루리나의 중재가 당뇨병 환자에서 혈중 지질 및 항산화능에 미치는 효과를 살펴보고자 수행되었다. 이를 위해 서울 소재 당뇨전문 병원을 내원한 30-70세 사이의 제 2형 당뇨병 환자 31명을 대상으로 하였고 정기적으로 약물을 복용하는 대상자들은 제외되었다. 본 연구는 단순무작위 표출법을 사용하여 스피루리나군 (n=18), 대조군 (n=13) 으로 분류하였고, 스피루리나군의 대상자들은 1일 2회 총 8g의 스피루리나를 3개월 동안 복용하도록 하였다. 중재기간 중 대상자들에게 평상시 식사를 하도록 하였으며 다른 건강보조제나 영양제를 포함한 약물 섭취는 금하였다. 중재 실험 시작시, 대상자들의 일반사항과 신체계측조사 및 혈액성분 조사를 실시하였고, 실품섭취빈도조사지를 사용하여 식이섭취조사를 수행하였으며 3개월의 중재후에 모든 조사를 반복 진행 하였다. 연구결과, 중재 전 대상자들의 일반사항과 신체 계측 및 혈액 성상은 스피루리나군과 대조군 간의 차이가 없었으나 atherogenic index는 스피루리나 군에서 유의적으로 높았다. 중재 후, 신체계측에서는 스피루리나군과 대조군 모두 유의적인 변화가 없었다. 스피루리나군의 혈액 성상에서는 중재기간 동안 유의적인 변화가 없었으나 대조군에서는 LDL/HDL ratio가 증가했다. 스피루리나와 대조군의 효과 차이를 Repeated measure ANOVA를 사용하여 분석한 결과, 혈중 중성지방과 이완기 혈압의 변화가 유의적인 것으로 나타났다. 스피루리나의 항산화능 및 면역능 개선 효과를 살펴본 결과, 스피루리나군에서 MDA 수준이 개선되었으나 대조군에서는 항산화능 및 면역 지표들의 변화가 없었다. 스피루리나와 대조군의 효과 차이를 Repeated measure ANOVA를 사용하여 분석한 결과, 대상자들의 MDA와 adponectin의 변화가 유의적인 차이를 보였다. 이러한 결과는 스피루리나 군에서 혈중 중성지방, 혈압의 감소효과와 항산화능 및 면역능의 개선 정도가 대조군에 비해 효과적임을 시사해준다. 중재 전 혈액 성상과 공복 혈당의 수준에 따른 스피루리나의 중재 효과를 알아본 결과, 중재 전 혈중 중성지방과 총 콜레스테롤, LDL- 콜레스테롤이 높았던 대상자들은 혈액 성상과 혈압, 면역능 및 항산화능 개선도가 더 크게 나타난 반면 중재 전 공복 혈당 수준에 따른 중재의 효과는 나타나지 않았다. 이러한 결과는 스피루리나 중재가 혈중지질이 높은 대상자인 사람에서 더 유효하게 나타남을 시사해준다. 본 연구에서 스피루리나는 혈중 중성지방과 혈압을 감소시키고 항산화능 및 면역능을 개선하는 효과를 나타냈으며 이러한 효과는 고지혈증을 가진 대상자에서 더 현저하게 나타났다. 결론적으로, 스피루리나의 중재는 당뇨병 환자들의 혈액 성상과 혈압을 개선하는데 효과적으로 보여지며 항산화능 및 면역능에서도 개선됨이 보여져 당뇨병 환자들의 관리에 있어서 유용한 건강기능식품으로 보여진다. 특히, 고지혈증인 경우 스피루리나 중재의 효과가 더 큰것으로 보여져 당뇨병과 함께 심혈관계 질환을 예방, 치료하는데 도움을 줄 수 있을 것이라 사료된다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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