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Evaluation of Nutrition Education for College Women by Using Diet Quality Indices

Title
Evaluation of Nutrition Education for College Women by Using Diet Quality Indices
Other Titles
체중조절프로그램에 참여한 여대생의 영양교육 평가 : 식사의 질 평가 지표를 이용하여
Authors
이승희
Issue Date
2008
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구는 대학 보건소의 체중관리 프로그램에 참여한 여대생을 대상으로 8주간의 영양교육이 체중감소 정도와 식습관 및 식사의 질 개선에 미치는 영향을 살펴보았다. 총 150 명의 대상자 중 질병이 있는 대상자 5명을 제외한 145명을 대상으로 평가를 실시하였다. 대상자의 평균연령은 21.8 ± 3.1세였으며, 평균신장은 161.9 ± 4.7cm, 평균체중은 61.3 ± 6.6kg, BMI는 23.4 ± 2.2 kg/m2이었다. 영양교육은 영양밀도를 이용한 저탄수화물, 고단백질과 고섬유질식이를 중심으로 교육하였으며, 24시간 recall 방법을 이용하여 프로그램 시작 전과 후에 식이섭취 조사를 시행한 뒤 CAN-Pro (Computerized Aided Nutrition Program, 한국영양학회, version 3.0)을 이용하여 영양소 섭취량을 분석하였다. 프로그램을 완료한 뒤 전체 대상자의 체중은 평균 0.4kg 감소 (p<0.001) 하였으며, 체지방은 평균 0.4kg 감소 (p<0.001) 하였다. 대상자들 중 체중감소를 경험한 대상자(n=89)와 그렇지 않은 대상자(n=56)를 체중감소군과 체중유지군으로 분류하여 식습관과 식사의 질을 측정하였다. 체중감소군에서 영양밀도교육을 통해 섭취를 줄이도록 한 곡류군, 과일군, 유지류의 섭취가 유의적으로 감소 하였으며 채소군과 어육류군의 섭취는 유의적으로 증가 하였다. Meal distribution은 아침과 점심식사의 비율이 유의적으로 증가 (p<0.05) 하고, 저녁과 간식의 비율이 유의적으로 감소하였다 (p<0.001). 그리고 철분을 제외한 모든 영양소의 Index of Nutritional Quality (INQ) 값이 유의적으로 증가하여 영양밀도가 높은 식품을 선택하여 섭취하였다는 것을 알 수 있었다. 식사의 질을 다단계로 평가하는 Diet Quality Index ? Interntaional (DQI-I) 항목 중 단백질 급원식품의 다양성 (variety), 채소군, 섬유질, 비타민C군의 적정성 (adequacy), 소금과 empty calorie food의 절제성 (moderation) 점수가 유의적으로 증가하였으며 총 DQI-I 점수 역시 유의적으로 증가하였다. 또한 Healthy Eating Index (HEI) 항목 중 vegetable, meat, variety 항목의 점수가 유의적으로 증가하였으나 grain과 fruits 항목의 점수는 유의적으로 감소하였다. 그러나 총 HEI 점수는 유의적으로 증가하였다. 또한, 영양교육 전후의 혈청지질농도는 체중감소군에서 혈중 콜레스테롤과 혈청 중성지방이 유의적으로 감소하였다 (p<0.05). 따라서 본 연구에서 실시한 영양밀도 중심의 영양교육이 여대생의 체중감소 및 식습관에 영향을 미쳐 식사의 질을 개선하고 혈중콜레스테롤과 중성지방 수준을 낮추는데 기여하는 것으로 사료된다.;This study was conducted to investigate the effectiveness of the nutrition education on the weight management program for college women by evaluating the changes of weight loss and lipid profile with respect to diet quality. The participants were 145 healthy college women who enrolled in the weight management program conducted by the E University's health clinic between March 2006 and July 2007. The program had biweekly nutrition education and a weekly behavior modification session. The nutrition education was held during wks 1, 3, 5 and 7 throughout the eight week program. The dietary intake data was collected by 1-day 24-hour recall at the initial and the completion of the program. Upon completion of the program, 89 participants experienced weight loss and 56 did not. Those in the weight loss (WL) group showed an increase in all of the nutrients’ nutrient density except for carbohydrate and sodium, despite the decreased overall calorie intake. In the WL group, the distribution of caloric intake significantly increased during breakfast and lunch while dinner and snacks decreased. The energy distribution significantly changed as shown by decreased carbohydrate levels and increased protein levels in the WL group. The increased quality of dietary intake is proven via INQ, HEI and DQI-I. The WL group showed significant increase in within group variety for protein source (p<0.001), fiber (p<0.05), calcium (p<0.05), sodium (p<0.05), empty calorie foods (p<0.001) and total DQI-I score (p<0.05). In addition significant increase of the total HEI score was found in the WL group by increased vegetable (p<0.05), meat (p<0.001) and variety (p<0.001) components. Both indices shows that nutrition education based on high protein and fiber coupled with low carbohydrate levels increases overall diet quality. Since 74 out of 145 participants were at normal BMI range, great weight loss was not evident. Nevertheless a significant decrease in total cholesterol and triglyceride levels was identified in the WL group. These results were possible due to the low carbohydrate and high fiber diet. Therefore, this study shows that nutrition education promoting high protein and fiber along with low carbohydrate diet by selecting high nutrient density food items will help achieve improvements in diet quality and blood lipid profile. These positive changes after the nutrition education may help reduce their weight loss as well as prevent various chronic diseases caused by obesity as well.
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