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식이내 단백질과 Zn수준이 흰쥐의 체내대사에 미치는 영향

Title
식이내 단백질과 Zn수준이 흰쥐의 체내대사에 미치는 영향
Other Titles
Effect of different levels of dietary protein and Zn on the metabolism in rats
Authors
엄선희.
Issue Date
1981
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
식이섭취량단백질체중증가량
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구에서는 식이내 단백질과 Zn 수준을 달리하였을 때 이유 직후부터 4주간의 성장기간동안 흰쥐의 체내대사에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 평균 체중이 60.5±1.20g인 Sprague-Dawley 종 수컷 흰쥐 45마리를 5마리씩 9군으로 나누어 식이 단백질 수준은 5%, 20%, 40% Casein 식이로 식이 Zn 수준은 0ppm, 30ppm, 120ppm으로단백질과 Zn수준을 달리하여서 4주간 사육하였다. 전체 실험 기간에 각 실험군마다 식이 섭취량과 체중을 측정하였으며 사료효율과 단백질 효율을 산출하였다. 간, 콩팥, 뒷다리근육의 무게를 측정하고 이 조직들에서 DNA 및 RNA 함량, 질소함량, Zn 와 Cu 농도를 측정하였으며 뇨와 변에서 질소 배설량과 Zn 와 Cu 농도를, 혈청에서 Zn 와 Cu 농도를 측정하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 식이 섭취량과 체중증가량은 식이내 Zn 수준에 의해서 별 차이가 없었고 식이 단백질 수준에 따른 차이를 보여 식이 단백질 수준이 5%인 LP-군이 유의적으로 낮은 경향을 보였고 HP-군이 SP-군보다 높았으나 유의적인 차이는 없었다. 2. 사료 효율은 식이 단백질 수준이 높은 군에서 사료 효율이 높아지는 경향을 보여주었고 LP-군들에서 유의적으로 낮았다. 단백질 효율은 SP-군이 LP-군, HP-군들이 비하여 높은 경향을 보여주었다. 사료 효율과 단백질 효율은 모두 식이 Zn 수준보다는 식이 단백질 수준에 의한 영향이 더 큰것으로 나타났다. 3. 간, 콩팥, 뒷다리근육의 무게는 식이 단백질 수준이 증가할수록 증가하는 경향을 보여주었고 간과 콩팥에서 식이 Zn수준에 따른 차이는 유의적이 아니었다. 4. 간의 1g당 DNA량은 식이 단백질 수준이 낮은 군에서 높은 경향을 보였으나 간 전체내 총 DNA량에서는 식이 단백질 수준이 높은 군에서 간무게가 커서 총 DNA량이 높은 경향을 보여주었다. 간의 1g당 RNA량은 식이 단백질과 Zn수준에 따라 일정한 경향을 보이지 않았고 총 RNA량은 SP-군, HP-군들이 LP-군들에 비하여 높은 경향을 보여주었다. 간의 RNA/DNA비는 유의적인 차이는 없었으나 SP-군과 HP-군에서 높은 경향을 보여주었다. 5. 콩팥의 1g당 DNA량은 LP-군에서, 1g당 RNA량은 LP-LZn군, HP-HZn군에서 높은 경향을 보여주었고 나머지군간에는 별 차이를 볼 수 없었다. 콩팥의 RNA/DNA 비는 동일 단백질 수준에서 비교했을 때 -LZn군에서 다소 높은 경향을 보여주었다. 6. 근육의 1g당 DNA함량은 일정한 경향을 볼 수 없었고 1g당 RNA함량은 동일 단백질 수준에서 식이 Zn수준이 증가할수록 감소하는 경향을 보여주었으며 RNA/DNA는 동일 단백질수준에서 -LZn군들이 높은 경향을 보여주었다. 7. 간, 콩팥, 뒷다리근육의 질소 함량은 식이 단백질과 Zn수준에 따른 차이를 볼 수 없었다. 뇨의 질소 배설량은 식이 단백질 수준이 증가할수록 증가하는 경향을 보였으며 식이 Zn수준에 의해서는 큰 차이가 없었고, 변의 질소 배설량은 LP-군들이 다소 낮았으나 9군간에 유의적인 차이는 없었다. 8. 간의 Zn농도는 식이 Zn수준에 따른 차이를 볼 수 없었고 콩팥과 뒷다리근육의 Zn농도는 LP-군에서 높은 경향을 보여주었다. 혈청과 뇨의 Zn농도는 LP-군이 다소 낮은 경향을 보여주었으며, 변의 Zn농도는 동일 단백질 수준에서 식이내 Zn수준이 높아질수록 높아지는 경향을 보여주었다. 9. 간과 뒷다리근육의 Cu농도는 LP-군에서 높은 경향을 보여주었으나 콩팥의 Cu농도는 식이 단백질 수준에 따른 일정한 경향을 볼 수 없었다. 혈청의 Cu농도는 식이 Zn수준에 따른 차이를 볼 수 없었으며, 뇨의 Cu농도는 식이 단백질 수준이 증가함에 따라 증가하는 경향을 보여주었고, 변의 Cu농도는 9군간에 별 차이가 없었다.;This study was performed to investigate the effect of different levels of protein and Zn in the diet upon metabolism in rats during four weeks growth period after weaning. Fourty-five male weanling rats of Sprague-Dawley strain weighing 60.5 ±1.20g was divided into 9 groups and each group was given with one of the different 9 kinds of diets for four weeks. The three dietary protein levels used Were 5,20 and 40%s and zinc levels used were 0, 30, l20ppms. Throughout the experimental period, dietary intake, body weight gain were measured and feed efficiency ratio and protein efficiency ratio were calculated. The weight of liver, kidney, hind limb muscle (sum of Gastrocnemius, Soleus, Plantaris) were measured and the contents of DNA, RNA, Nitrogen, Zn, Cu in these tissues were determined. The contents of Nitrogen, Zn, Cu in urine and feces were measured and serum concentrations of Zn, Cu were alao determined. The results obtained were summarized as following: 1. Food consumption and body weight gain showed no significant difference among groups with dietary Zn level but showed differences with dietary protein level. They were significantly low in LP-groups. 2. F.E.R., P.E.R. and the weights of liver, kindney, hind limb muscle were more affected with dietary protein level than with dietary Zn level. 3. Liver DNA contents per gram tissue were higher in LP-groups than SP-and HP-groups, but the total amounts of DNA in liver were higher in SP-and HP-groups than LP-groups due to thefr high liver weight. Liver RNA contents per gram tissue showed no consistent tendency with dietary protein and Zn levels, and the total amounts of RNA were higher in SP-and HP-groups than LP-groups. 4. Kidney DNA contents per gram tissue were higher in LP-groups than SP-and HP-groups, and RNA contents per gram tissue were high in LP-LZn, LP-SZn and HP-HZn groups. 5. Hind limb muscle DNA per gram tissue showed no consistent tendency with dietary treatments and RNA contents per gram tissue tended to decrease with increase in dietary Zn level. 6. The nitrogen contents in liver, kidney, hind limb muscle were not different with dietary protein and Zn levels. The nitrogen contents in urine tended to increase with increase in dietary protein level and was not affected with dietary Zn level. 7. Liver Zn concentrations showed no differences among all groups with dietary Zn level, and the Zn concentrations in kidney and hind limb muscle were high in LP-groups. The Zn concentrations in serum and urine were low in LP-groups and showed no differences with dietary Zn level. Fecal Zn concentrations tended to increase with increase in dietary Zn level. 8. The Cu concentrations in liver and hind limb muscle were high in LP-groups but the kidney Cu concentrations showed no consistent tendency with dietary protein level. The Cu concentrationsin serum showed no differences with dietary Zn level, and the Cu concentrations in urine tended to increase with increase in dietary protein level. The Cu concentrations in feces showed no marked differences among all groups.
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