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Cholesterol첨가 식이가 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향

Title
Cholesterol첨가 식이가 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향
Other Titles
(The) effect of cholesterol feeding on lipid metabolish in rats
Authors
李玉熙
Issue Date
1981
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
Cholesterol첨가식이흰쥐체내지방대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구는 비교적 저지방을 섭취하고 있는 한국인의 식생활 pattern에서 cholesterol을 식이로 섭취시켰을 때 흰쥐 체내 지방 대사에 미치는 영향을 알아보고자 시도했다. 평균 체중이 60±1.1g인 Spragre-Dawley종 수컷 흰쥐 84마리를 14마리씩 6군으로 나누어 국민 영양 조사보고와 영양 섭취 실태 조사에 따라 비교적 낮은 지방 섭취 수준에서 Cholesterol의 식이중 섭취 방법을 달리하여 실험하였다. 즉 총 열량중 지방에서 오는 열량을 3%, 9%이며 각각의 지방수준에서 매일 cholesterol 섭취군, 격일로 cholesterol섭취하는 군과 cholesterol을 섭취하지 않는 군으로 나누어 총 6종류의 실험식이 섭취 방법으로 사육하여 42일에 각 실험식이군당 7마리씩 합 42마리를 희생 나머지 42마리는 실험 계획에 따라 72일까지 사육하였다. 각 실험군마다 사료섭취량 열량섭취량 체중, 단백질효율 및 열량효율을 측정하였고 대변을 채취하여 지방배설량 및 지방흡수율을 측정하였으며 체내 유동지방으로 혈청내 총 지방량, 총 cholesterol량 phospholpid량 및 cholesterol/phospholipid ratio를 측정했고 간의 무게와 간의 지방함량을 측정하였으며, 신체내 총 체지방 축척량과 축적율을 측정하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 사료 섭취량, 체중증가량은 실험 후반기에서(사육 43일∼72일) cholesterol첨가군이 무첨가군보다 높은 경향을 나타냈고 전 실험군에서 식이의 지방 수준 차이와 cholesterol첨가에 따른 유의적 차이를 나타내지 않았다. 지방 섭취량은 실험 42일, 72일에서 9% 지방군에서 cholesterol첨가군이 cholesterol무첨가군보다 높았다. 따라서 섭취 지방의 흡수율은 9% 지방군이 3% 지방군보다 흡수율이 높고 cholesterol첨가군이 cholesterol무첨가군에 비해 흡수율이 유의적으로 낮았다. 혈청내 총 지방량 및 cholesterol량은 각 실험군에서 유의적인 차이를 보이지 않으나 혈청 총 지방량은 cholesterol첨가군이 cholesterol무첨가군보다 높은 경향이며 격일로 cholesterol첨가군은 cholesterol무첨가군보다 혈청 총 지방량이 낮은 경향을 보여줬다. 혈청 총 cholesterol량은 3% 지방군에 비해 9% 지방군에서 식이중 cholesterol 첨가시 증가하는 경향을 보였다. 혈청의 phospholipid량은 식이내 지방의 수준이나 cholesterol 첨가에 따른 유의적인 차이나 경향을 나타내지 않았다. 위의 결과로 보면 혈청내 지방량과 cholesterol함량은 본 연구의 지방 수준보다 cholesterol첨가에 더 영향을 받는 것으로 생각된다. 간의 무게와 간의 총 지방량은 3%와 9% 지방군에서 cholesterol첨가군이 cholesterol 무첨가군에 비해 유의적으로 높았다. 총 체지방 축적량 및 축적율은 본 연구에서 시도했던 3%, 9% 지방수준이나 cholesterol첨가에 의한 영향을 받지 않았으며 연령에 따라 어린 동물보다 성장한 동물에서 체지방량 및 축적율이 증가했다. 이상의 결과로 볼 때 식이내 cholesterol의 존재가 혈청이나 간에 함유된 총 지방과 총 cholesterol 함량에 미치는 영향이 본 연구의 식이중 지방수준보다 크다고 볼 수 있으며 따라서 혈청과 간에 축적되는 cholesterol량 및 지방량을 감소시키기 위해서는 식이중 cholesterol량이 문제가 된다. 또한 격일마다 cholesterol섭취시 cholesterol섭취 않는군보다 간의 혈청의 지방량 및 cholesterol량이 감소한 것으로 보아 식이중 cholesterol의 섭취 방법이 지방대사에 영향을 미치는 것으로 생각되며 이에 대해서 지방의 수준과 cholesterol의 섭취 방법을 좀 더 다양하게 하여 간·동맥 조직의 지방량 cholesterol량과 lipoprotein량의 변화등을 연구해 볼 필요가 있다고 본다.;This study was designed to elucidate the effect of low fat-high cholesteral diet on lipid metabolism in rats. To the reports of National Nuitritional Consumption Survey and Nutrition Intake Patterm Surveys,Eighty-four Sprague-Dawley male rats weighing 60±1.1g were divided into 6 experimental groups by different intake method of cholesteral and by different levels of lipid in the diet. Dietary lipid level was 3% and 9 % of total calories. Two experimental diet groups were subdivided into 3 groups, 14 rats each, that is, the first group were fed diet containing no cholesterol, the second group were fed 2% cholesterol containing diet every other day, the third group were fed 2% cholesterol diet every day. Half rats of each group were sacrificed at the 42nd day of experimental periods and the rest were sacrificed at the 72nd day of this study. The amounts of food intake, calorie intake, and body weight gain were measured. Protein efficiency ratio and claorie efficiency ratio were (also calculated. The ratio of fat absorption was calculated by the difference between fat intake and fat excretion in the feces. Serum total lipid and cholesterol, phospholipid content were measured and cholesterol / phospholipid ratio was also calculated. Liver weight, liver total lipid content and total body carcass lipid were measured. The results of this study were summarized as follows: Total food intake and body weight gain through the experimental period did not show statistical significance, but there was a tendency to be increased in groups fed cholesterol containing dict compared with groups fed no cholesterol diet. Fat absorption ratio was lower in 3% fat diet group than 9% fat diet groups. There was no significant difference of fat absorption ratio due to the addition of cholesterol in the diet. Serum total lipid content and cholesterol content did not show statistical significance. But total serum lipid content showed increasing tendency in groups fed diet containg cholesterol compared with groups fed no cholesterol diet. Serum total cholesterol content showed increasing tendency in 9% fat group due to addition of cholesterol in the diet than in 3% fat group. Serum total phospholipid content did not show significance or increasing tendency due to addition of cholesterol and lipid level in the diet. Liver weight and its total lipid content were higher in cholesterol diet groups than the group with 3% and 9% fat of no cholesterol. Total body carcass lipid content and lipid accumulation ratio did not show significant difference or any tendency among experimental groups, however, was there higher in older rats than younger. Considering the results obtained from this study, liver and serum total lipid and cholesterol were influenced by dietary cholesterol intake than dietary lipid level of this study. In this study, as difference of lipid level in the diet was small, total lipid content and cholesterol contents of liver and serum were not influenced by different lipid level of diet. Upon the effect on fat content and cholesterol intake obove mentioned, further studies in those area are necessary.;국 영문초록 수록
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