View : 25 Download: 0

캔 오렌지쥬스의 중금속 함량 및 저장 기간 중의 변화

Title
캔 오렌지쥬스의 중금속 함량 및 저장 기간 중의 변화
Other Titles
ANALYSIS AND CHANGES IN STORAGE OF HEAVY METALS IN CANNED ORANGE JUICE
Authors
李惠善
Issue Date
1992
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
오렌지쥬스중금속저장기간
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
This study represents the determination of heavy metal (lead, tin) content in canned orange juice currently sold in Korean market and the change of heavy metal content during storage. The content of heavy metal was analysed by atomic absorption spectrophotometry after digestion and extraction of juice samples. The results are summarized as follows: 1) The average concentration of Pb in 53 samples of canned orange juice was 0.225mg/kg, and that of Sn, 40.7mg/kg. Experimental results showed that there was no incremental change in concentration of Pb according to elapsed time after manufacturing, whereas the concentration of Sn increased 0.66mg/kg per month on the average. 2) The storage experiment with the juice samples in sealed can for 4 months at 50℃ by analysing the heavy metal content after opening at intervals of one month showed that the content of heavy metal increased rapidly during the first month of storage. The concentration of Pb after 4 month storage increased 4 to 5 times, and 7 times in case of Sn. 3) On analysing the content of heavy metal in juice samples at fixed time intervals during the storage at room temperature or in refrigerator after opening, it was observed that the concentration of Pb increased slowly, reaching 1.7 to 1.8 times of original concentration. For Sn, it resulted in 20% increase per day on an average, becoming 3 times of original concentration after 7 day storage. There was no serious change in concentration of Pb and Sn when juice samples were opened and transferred to glass container, in storage at mom temperature or in refrigerator. 4) As a concluding remark, it is recommanded that there should be detailed inspection on the content of heavy metals in canned orange juice, since 17% of samples exceeded the legal standard on the content of Pb. It is also necessary that more attention should be paid about handling of canned orange juice because the concentration of Pb or Sn increases steadily after storage at high temperature or after opening juice cans.;본 연구에서는 현재 국내에서 유통되고 있는 캔 오렌지 쥬스의 중금속(Pb, Sn) 함량을 분석하였고 쥬스 저장중 이들 중금속의 함량 변화를 측정하였다. 중금속 함량은 쥬스 시료를 습식 분해시킨 뒤 추출 과정을 거쳐 atomic absorption spectrophotometer로 분석하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) 시중에서 유통되고 있는 오렌지 쥬스 중 중금속의 평균 농도는 Pb가 0.225 mg/kg, Sn은 40.7 mg/kg이었다. 쥬스의 유통 기간 경과에 따라 Pb농도는 증가하지 않았으나 Sn농도는 한달이 경과할 때마다 평균 0.66 mg/kg씩 증가하는 것으로 나타났다. 2) 시료를 개봉하지 않고 50℃에서 4개월 동안 저장하면서 한달 간격으로 개봉하여 중금속 함량을 측정한 결과 저장 1개월까지 중금속 함량은 급격히 증가하였으며 4개월 후 Pb농도는 저장 전의 4~5배로 증가하였고 Sn농도는 저장 전의 7배로 증가하였다. 3) 개봉한 시료를 그대로 실온과 냉장고에 보관하면서 일정 시간 간격으로 중금속 함량을 측정한 결과 Pb농도는 7일경과 후에 저장 전의 1.7~1.8배로 증가하였고 Sn 농도는 1일 평균 20%씩 증가하여 7일경과 후에 저장 전의 약 3배로 증가하였다. 또한 개봉한 시료를 유리 용기에 옮겨 담아 실온과 냉장고에 보관한 결과 Pb와 Sn농도는 저장 기간 중 큰 변화가 없었다. 4) 결론적으로 보아 유통되고 있는 캔 오렌지 쥬스는 Pb함량이 법적 기준을 초과하는 빈도가 17%나 되므로 생산 과정 또는 유통 과정 중의 규제용 검색을 강화해야 될 것이다. 캔 오렌지 쥬스를 고온에서 보존하거나 개봉한 후에는 Pb나 Sn의 농도가 크게 증가하므로 사용상의 주의를 필요로 한다.
Fulltext
Show the fulltext
Appears in Collections:
일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

BROWSE