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식이 단백질 및 섬유질이 납 중독 흰쥐의 단백질과 납 대사에 미치는 영향

Title
식이 단백질 및 섬유질이 납 중독 흰쥐의 단백질과 납 대사에 미치는 영향
Other Titles
Effect of dietary protein and fiber on the lead and protein metabolism in lead poisoning rats
Authors
金祗希
Issue Date
1989
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
식이단백질섬유질납 중독대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
The objective of this study was to find the effects of dietary protein and fiber on the lead and protein metabolism in lead poisoning rats. Seventy male rats of Sprague-Dawley strain weighing 172+2g were blocked into 14groups according to body weight. Protein was given at levels of 15 or 40%, fibers were given at levels of 0. 4 and 10%, fiber sources were pectin, cellulose and CMC. The result are summarized as follows: 1. Food intake, weight gain and food efficiency ratio (FER) in groups with high protein were higher than those with low protein groups. 2. The liver weight in groups without dietary fiber was lower than that of groups with fiber. The kidney, femur and tibia weight were greater in high protein groups. The length of tibia. femur and tibia weight were not significantly different. 3. Hemoglobin content avd hematocrit values showed no significant differance with dietary factors. 4. Total serum protein and total protein content of each gram of liver showed no significant difference, but increasing tendency with increasing dietary protein lovel. 5. Both daily urinary and fecal nitrogen excetion in high protein groups were higher than those in low protein groups. Especially daily fecal nitrogen excretion in high dietary fiber groups was significantly higher. Body nitrogen absorption rate was highest in groups without fiber. 6. The Pb levels in blood, liver, kidney and bone tend to decrease with dietary protein and fiber level. Especially the Pb level of kidney was high in all group. 7. The amount of dally urinary Pb excretion showd no significant difference with dietary factors. But fecal Pb excretion significantly Increased in high protein and fiber groups.;본 연구는 Pb 중독시 흰쥐에서 식이내 단백질 및 섬유질 수준과 종류가 단백질과 납 대사에 미치는 영향을 알아 보고자 하였다. 평균 체중이 172+2g인 Sprague Dawley종 수컷 흰 쥐 70마리를 식이단백질 수준 (15%, 40%) 과 식이 섬유질 수준 (0%, 4%, 10%) 및 종류 (pectin, cellulose, CMC)에따라 총 14군을 4주간 사육하였다. 모든 군들에게 납(lead acetate)을 식이의 1% 수준으로 공급하였다. 그 결과는 다음과 같이 요약된다. 1. 식이 섭취량, 체중 증가량 및 식이 효율은 단백질 수준이 높은 군에서 높게 나타났으며 단백질 효율은 단백질 수준이 낮은 군에서 높게 나타났다. 4% 식이 섬유질군에서 식이 섭취량 및 식이 효율이 가장 컸으며 식이 섬유질 중 pectin군들이 식이 섭취량 및 체중 증가량, 식이 효율이 가장 크게 나타났다. 2. 간의 무게는 식이 섬유질을 포함하지 않은 군에서 무게가 작았으며, 신장의 무게는 고단백 식이군에서 더 무거운 경향을 보였다. 뼈의 길이와 무게는 femur의 무게를 제외하고는 식이 인자에 의한 뚜렷한 영향을 받지 않았다. 3. Hemoglobin 함량과 hematocrit 값은 식이 인자에 의한 영향이 없었다. 4. 혈청 및 간의 단백질 함량은 고단백 식이 섭취군에서 약간 증가하는 경향을 보였을 뿐 식이 인자에 의한 뚜렷한 영향은 없었다. 5. 뇨와 변을 통한 질소 배설량은 고단백 식이시 증가하였으며 특히 대변을 통한 질소 배설량은 섬유질 수준이 증가함에 따라 증가하는 경향을 보였다. 체내 질소 흡수율은 고단백 식이군에서 높았으며 섬유질을 포함하지 않은 경우에 가장 높고 10% 섬유질의 경우 가장 낮았다. 6. 혈액, 간, 신장, 뼈의 납 함량은 단백질 수준이 높은 군에서 감소된 경향을 보였으며 섬유질을 포함하는 군이 낮은 함량을 보였다. 특히, 신장의 경우 납 축적이 가장 높았다. 7. 뇨를 통한 납 배설은 식이인자에 의한 영향이 없었고, 대변을 통한 배설은 식이 단백질 수준이 높을 때와 식이 섬유질 수준이 높을 때 많았으며 두 식이 인자의 상승 작용으로 인해 각각의 효과의 합보다 더 큰 효과를 볼 수 있었다. 따라서 체내 납 흡수율과 보유율도 고단백질군에서, 고섬유질군에서 낮았으며 보유율에서 상승효과를 볼 수 있었다. 이상의 결과에서 볼 때 납 중독시 단백질과 섬유질이 모두 대변을 통한 납 배설을 증가시킴으로써 납 중독을 완화시키는 것으로 보인다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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