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밀감과피로부터 식이섬유 및 bioflavonoid 정제과정 중 phenthoate농약잔류분의 제거

Title
밀감과피로부터 식이섬유 및 bioflavonoid 정제과정 중 phenthoate농약잔류분의 제거
Other Titles
Elimination of phenthoate residues during the preparation of dietary fiber and bioflavonoid from the peel of mandarin orange
Authors
權寧株
Issue Date
1996
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
밀감과피식이섬유bioflavonoid 정체과정phenthoate 농약잔류분
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
This study was undertaken to elucidate the elimination of pesticide residues during the preparation of dietary fiber and bioflavonoid from the peel waste of citrus fruits. Mandarin oranges were contaminated with phenthoate in the form of an emulsifiable diluent and the residue level of phenthoate in the peel of mandarin orange were investigated during the purification steps of dietary fiber or bioflavonoid. From the experimental results, the residue level in total dietary fiber(TDF) was 1.4% and approximately 98% of residual phenthoate in the peel was removed. The residue level in insoluble dietary fiber(IDF) was 0.6% and more than 99% of initial residues was removed after further refining processes. The residue level in soluble dietary fiber(SDF) was estimated from residual concentration of IDF and most of residual phenthoate was eliminated, remaining below 0.06% in SDF. When peels of mandarin orange were contaminated with lower pestcide level, the residual concentration in the peel was lower by 16 times. But the removal rate was in accord with that of higher pesticide level in dietary fiber preparation. During the preparation of bioflavonoid, the residue level in intermediate extract was 9.9% and removal rate was about 90%. In the final product of bioflavonoid extract, most of phenthoate residues was eliminated, only 0.01% being remained. In conclusion, phenthoate residues in the peel of mandarin orange were mostly removed during the preparation processes of dietary fiber or bioflavonoid and the residue level in the likely available form of TDF, IDF, and bioflavonoid were only a few or negligible.;본 연구에서는 폐기되는 감귤과피로부터 식이섬유 및 bioflavonoid로 정제되는 과정 중 농약 잔류분의 제거 효과를 알아보고자 하였다. 그리하여 감귤 재배시에 많이 사용되는 농약성분 중 유기인계 살충제인 phenthoate를 밀감에 인위적으로 오염시키고 그 껍질로부터 식이섬유 및 bioflavonoid로 정제되는 과정 중의 제거율 또는 잔존율을 분석하였다. 잔류량을 분석하여 제거율을 계산한 결과, 식이섬유 정제 과정에서 총 식이섬유, 불용성 식이섬유 제품에는 각각 1.4%, 0.6%의 phenthoate가 잔류하여 초기 잔류분의 98% 이상이 제거되는 것으로 나타났다. 수용성 식이섬유에서의 잔류량은 불용성 식이섬유에서의 잔류량으로부터 추정되었는데 수용성 식이섬유에서는 대부분의 농약 잔류분이 제거되고 많아야 0.06% 만이 잔류하였다. 밀감과피에 낮은 농도로 phenthoate를 오염시켰을 때 이로부터 얻은 과피에서의 phenthoate 잔류 농도는 16분의 1로 더 낮았다. 그러나 식이섬유 정제 과정에 의해 제거되는 비율은 높은 농도로 오염시킨 경우와 일치하여 TDF 제품에는 1.8%가 잔류하였고 IDF 제품에는 0.5%가 잔류하였다. Bioflavonoid 정제 과정에서는 중간 추출물에 9.9%가 잔류하여 약 90%가 제거되었고 bioflavonoid 최종 제품에는 대부분의 phenthoate 잔류분이 제거되어 0.01% 만이 잔류하는 결과를 보였다. 결론적으로 밀감과피에 잔류하는 phenthoate 농약성분은 식이섬유나 bioflavonoid로 정제되면서 대부분이 제거되고 이들을 식품이나 의약품으로 이용하기 위해 총 식이섬유, 불용성 식이섬유 및 bioflavonoid 제품을 만드는 경우에는 미량만이 잔류하여 안전성에 문제가 되지 않을 것으로 생각된다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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