View : 53 Download: 0

탄수화물과 지방 급원이 다른 식이가 흰쥐의 당대사와 지방대사에 미치는 영향

Title
탄수화물과 지방 급원이 다른 식이가 흰쥐의 당대사와 지방대사에 미치는 영향
Other Titles
Glucose and Lipid Metabolism of Rat Fed Diets Containing Different Sources of Carbohydrate and Fat
Authors
河承希
Issue Date
1995
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
탄수화물지방 급원당대사지방대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
In this study, we investigated glucose and lipid metabolism of rats fed diets containing different sources of carbohydrate and fat. Sprague-Dawley rats weighing 158±15g were fed Korean rice or wheat flour as the source of carbohydrate and soybean, corn, or sesame oil as the source of fat for 8 weeks. The results were as follows: The weight gain, food intake and food efficiency ratio were not significantly different among the groups. Weights of liver and kidney were not affected by diets The contents of glucose and insulin in fasting plasma tended to be higher in wheat flour groups than in rice flour groups. The activity of hepatic glucokinase was not significantly different among the groups, but the activity of hepatic hexokinase was showed significant difference with carbohydrate and fat source in diet : hepatic hexokinase was higher in rice flour groups than in wheat flour groups and in sesame oil groups than in other fat groups. The activity of hepatic glucose-6-phosphate dehyrogenase was highest in rice flour / corn oil and lowest in wheat flour / sesame oil group. However the activity of malic enzyme in liver was not significantly different among the groups. The contents of total lipid and triglyceride in plasma were affected by dietary fat source : the contents of total lipid and triglyceride in plasma were highest in corn oil groups. The contents of VLDL triglyceride tended to be similiar to that of plasma triglyceride. The contents of cholesterol in plasma was highest in rice flour / soybean oil group. HDL cholesterol contents and the ratio of HDL cholesterol to total cholesterol in plasma were lowest in sesame oil groups. The contents of total lipid and triglyceride in liver were not significantly different among the groups. But cholesterol contents in liver were significantly lower in rice flour / sesame oil group than in wheat flour / soybean oil group. Above results showed that the lipid metabolism was affected more than glucose metabolism by the diet modification (dietary change of carbohydrate and fat). In conclusion, rice flour as the source of carbohydrate, and soybean oil as the source of fat were better than other sources (wheat flour as the source of carbohydrate, and corn oil, sesame oil as the source of fat) for hypolipidemic (especially hypotriglyceridemic) effect.;본 연구는 현재 우리나라의 곡류 소비가 쌀과 밀의 형태로 변화됨에 따라 쌀가루, 밀가루를 탄수화물 급원으로 하고 우리나라에서 많이 소비되거나 즐겨 이용되는 콩기름, 옥수수기름, 참기름을 식이 지방 급원으로 하여 체중이 158±15g인 Sprague-Dawley 숫컷 흰쥐에게 8주간 섭취시켰을때 나타나는 당 대사 및 지질 대사의 변화를 알아보고 이를 바탕으로 현재 우리나라 식이형태에서 밀이 쌀의 대체 식품으로써 적절한지 알아보고자 하였다. 실험 결과는 다음과 같다. 체중증가량과 식이섭취량, 식이효율은 식이에 따른 차이가 없었다. 간, 신장의 무게도 식이에 따른 큰 차이를 보이지 않았다. 혈당과 인슐린은 군간 유의적인 차이는 없으나 밀가루 식이군이 쌀가루 신이군에 비해 높은 경향을 보였다. 간내 glucokinase 활성은 군간 차이가 없었고 hexokinase 활성은 탄수화물 및 지방 급원에 의한 차이를 보여 쌀가루군이 밀가루군보다 활성이 컸고 참기름군이 다른 지방 식이군들보다 큰 활성을 보였다. 또한 간내 glucose-6-phosphate dehydrogenase 활성은 쌀가루/옥수수기름군이 밀가루/참기름군보다 컸으나 malic enzyme 활성은 군간에 차이 가 없었다. 혈장 총지질 및 중성지방량은 식이 지방에 의한 차이를 보였는데 옥수수기름군이 다른 지방군들보다 높았고 밀가루군이 쌀가루군에 비해 높은 경향을 보였다. 또한 VLDL 중성지방량은 유의적인 차이가 없었으나 혈장 중성지방량과 유사한 경향을 보였다. 혈장 콜레스테롤량은 식이에 따른 유의적인 차이는 없었으나 쌀가루/콩기름군이 다른 군들에 비해 낮은 경향을 보였다. HDL 콜레스테롤량 및 혈장의 총콜레스테롤에 대한 HDL 콜레스테롤비는 식이 지방에 의한 차이를 보여 참기름 식이군이 다른 군들에 비해 낮았다. 간내 총지질량과 중성지방량은 군간 차이가 없었으나 콜레스테롤량은 쌀가루/참기름군이 밀가루/콩기름군에 비해 낮았다. 결론적으로 당질 위주의 우리나라 식사 형태에서는 예전부터의 주곡형인 쌀이 근래 비중이 커지고 있는 밀가루나 그 이용식품보다 낮은 혈장 지질량을 보여 당질 위주의 식이시 유발되기 쉬운 증상인 혈장 중성지방 상승현상에 대한 예방력이 보다 크고, 식용유지에 있어서는 콩기름이 옥수수기름이나 참기름보다 혈내 당대사와 지질대사를 이롭게 변화시킬것이라 여겨진다. 따라서 이같은 곡류와 지방의 조합 식이에서는 쌀가루와 콩기름의 조합이 가장 적절한 배합이라 생각된다.
Fulltext
Show the fulltext
Appears in Collections:
일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

BROWSE