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쌀의 취반에 의한 Phenthoate농약잔류분의 제거효과

Title
쌀의 취반에 의한 Phenthoate농약잔류분의 제거효과
Other Titles
Elimination of phenthoate reaidues during washing and cooking of polished rice
Authors
김남정
Issue Date
1995
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
취반phenthoate농약잔류분식품영양학
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구에서는 우리나라에서 섭취량이 많은 쌀의 취반과정에 의한 농약 잔류분의 제거과정을 알아보고자 하였다. 이를 위하여 최근 국내에서 연간 사용량이 8번째로 많은 phenthoate 농약성분을 쌀에 인위적으로 오염시킨 후 쌀을 수세, 가열조리하여 수세한 쌀, 쌀의 세척액(뜨물), 쌀밥 중의 농약성분의 함량을 각각 분석한 다음 제거율을 계산하였다. 3회 수세에 의한 phethoate의 제거효과를 보면, 수세한 쌀에서의 잔존율이 49%로 나타나 61%의 제거율을 보였다. 수세시 쌀에 잔류하는 phenthoate의 제거과정을 보면 첫번째 세척액(뜨물)을 통해 37.3%(뜨물 여과액 7,8%, 뜨물잔사 29.5%), 두번째 세척액을 통해 14.3%(뜨물 여과액 6.2%, 뜨물 잔사8.1%), 세번째 세척액을 통해 8.9%(뜨물 여과액 5.8%, 뜨물 잔사 3.1%)가 제거되었다. 이 때 제거량의 절반이상이 1회 세척시 제거되었고 그 후 수세를 계속함에 따라 쌀 중의 phenthoate 제거량은 증가하지만 제거율은 떨어졌다. 쌀 세척액(뜨물)중의 phenthoate 잔류분은 여과액에서보다 잔사(부유물질)에서 더 많이 발견되었다. 쌀밥 중의 phenthoate의 잔존율은 41%로 나타났으며 가열조리만에 의한 제거율은 8%에 불과하였다. 이러한 결과는 phenthoate 성분이 열에 안정하여 취반시에도 분해되지 않는 이화학적 특성을 지니고 있기 때문으로 생각된다. 결론적으로 쌀 중에 잔류하는 phenthoate 성분은 취반과정시 주로 물리적 공정인 수세과정에 의하여 제거되므로 잔류농약의 제거를 위해서는 쌀의 취반시 수세과정을 꼭 거치는 것이 바람직하다고 생각된다.;This study was undertaken in order to elucidate the elimination of phenthoate residues by washing and cooking processes of rice which has been used as the most important food crop in Korea. This effect should be taken into account in establishing the tolerance limit of pesticide residues in food. The results are summarized as follows. When contaminated rice was washed with distilled water three times, the removal rate of total phenthoate was 51%. The removal rate from contaminated rice was 37.3%(wash filtrate 7.8%, wash sediment 29.5%), 14.3%(wash filtrate 6.2%, wash sediment 8.l%) and 8.9%(wash filtrate 5.8%, wash sediment 3.1%) by first, second and third washings, respectively. Approximately 61 % of the residue in contaminated rice was, therefore, removed by washing processes in which more than 1/2 of the removed amount was by the first washing, The results also showed that repeated washings increased the total removal amount of phenthoate from rice grains but decreased the removal rate. Most phenthoate residues were found in the sediment rather than in the filtrate of' the rice washings. The residue rate of phenthoate after cooking by an electric cooker was 41%, indicating that the removal rate of phenthoate after cooking was 59%. According to the above results, there was not a big difference in the removal effect between washed rice and cooked rice because phenthoate is a thermally stable compound at the cooking temperature. In conclusion, phenthoate residues contaminated in rice grains are greatly removed in the washing process and it is important to wash the grains before cooking in order to decrease the hazards from pesticide residues such as phenthoate.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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