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한국인 지방간 환자의 단백질 영양상태에 관한 연구

Title
한국인 지방간 환자의 단백질 영양상태에 관한 연구
Other Titles
(The) food & nutritional status of Korean fatty liver patients
Authors
金賢珍
Issue Date
1991
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
지방간환자단백질영양상태한국인
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구에서는 지방간 환자를 대상으로, 이들의 일반적인 사항을 포함한 식생활 및 건강상태, 성격유형 등과 관련된 식품영양 섭취실태를 단백질 섭취와 혈청아미노산 함량을 중심으로 알아 보고자 하였다. 조사 대상자의 각 종 혈액성분 수준에서, 지방간 판정 index인 alkaline phosphatase와 SGOT함량은 정상과 비정상의 기준 경계치에 가깝고, SGPT는 정상범주를 초과했다. 그외의 Hb, Hct, Total protein, albumin, 혈당등은 정상범주에 속하거나 정상범위에 가까웠다. 조사대상자의 TSF, 윗팔둘레, 허리둘레, 엉덩이 둘레등은 비만할 수록 높은 경향을 나타내어, 비만할 수록 체지방 함량이 높은 것으로 나타났다. 지방간 환자는 간염과 고혈압, 당뇨병등의 성인병을 동시에 앓고 있는 경우가 많았고 4. 50대에 질병의 이환율이 높았다. 조사대상자의 가족병력은 부모의 경우 고혈압, 당뇨, 암질환의 성인병이 많았으나, 주로 같은 환경에서 살아왔을 형제의 경우는 간염, 간경화등의 간질환이 많은 것으로 보아 가족 병력과의 연관성은 유전적인 인자보다는 환경적인 영향을 더 많이 받는 것으로 생각된다. 조사 대상자의 영양소섭취상태는 양호한 것으로 나타났고, 단백질 섭취상태도 남여모두 권장량 이상으로 섭취하고 있고, 단백질 섭취량의 1/3이상을 동물성 식품에서 섭취하고 있어 양질의 단백질을 섭취하고 있는 것으로 나타났다. 식품섭취 상태는 남여 모두 알류와 감자류를 제외한 모든 식품의 섭취량이 도시 성인 평균 섭취량보다 높았다. 현재와 발병전의 식품섭취변화율을 조사하면 발병전에 섭취 정도가 더 높았던 식품들은 단백질, 탄수화물, 지방등의 열량식품과 가공식품인 것으로 나타났다. 조사 대상자의 발병 전의 술 섭취상태를 살펴보면, 남여 각각의 1일 평균 알콜섭취량은 각각 110.5g/day와 12.3g/day로 나타났다. 혈액 내 아미노산 농도를 보면, 환자군의 모든 아미노산이 정상군보다 높았고, 필수 아미노산량, 불필수 아미노산량, 총 아미노산량도 환자군이 정상군보다 높았다. 남자의 경우 식이 BCAA/aromatic amino acids비율은 환자군이 정상군에 비해 더 높았으나 혈액 내 이들 ratio는 정상인이 더 높게 나타났고, 여자의 경우는 식이 BCAA/aromatic amino acids ratio가 환자군과 정상군에서 큰 차이가 없었으나, 혈액내 이들 ratio는 환자군이 더 높아 남자와는 다른 양상을 보였다. 여자 환자군에서 arginine만이 식이 내 함량과 혈액내 함량 간에 PC 0.05로 양의 상관관계가 존재할 뿐 거의 모든 아미노산에서 식이와 혈액 내 함량간 상관관계가 나타나지 않았다.;This study was performed to investigate to the food nutritional status related to food life health status and personality type, especially about the protein intake and the free amino acid in serum, of the fatty liver patients. Alkaine phosphatase and SG07 level of the patients were rear the border line of the normal value and abnormal value, and SGPT level is higher than reference value. Hb, Hct, blood glucose, total pwtein, albumin value are within the reference value. In the anthropometric evaluation, each value the patients were higher than control group. The anthropometric evaluations by the weight are higher with the obese group. There were the most disease in 450's age and there were the people who has been suffered from the hepatitis, hypertension, diabetes wellitus. The relation to the family disease history is influenced by the environmental factor rather than genetic factor. The nutrient intake is higher than RDA except Energy. The protein intake is higher than RDA & Protein intake of all people were composed of above the 1/3 animal protein. The food intake of the patients is higher than the city adult food intake except the eggs and potatos. The food frequency of protein CHO. fat is higher at the times before the disease compared with the present times. Sul intake amount, frequency and intake period were sigher than control group. The all amino acid contents of the patients are higher than control group and the EAA NEAA total amino acid contents of the patients are higher than control group. In case of man, food BCAA / aromatic amino acids ratio of the patients is higher than control, but blood BCAA/aromatic amino acids ratio of the control is higher than the Patients. In case of woman, there were no large difference in food BCAA/aromatic amino acids between the patient and the control, but the blood BCAA/aromatic amino acids ratio of the patient is higher than the control. There was no correlation between food amino acid and blood amino acid except arginine in Woman's patients group.
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