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음주습관이 중년 남성의 영양섭취 실태와 체중에 미치는 영향

Title
음주습관이 중년 남성의 영양섭취 실태와 체중에 미치는 영향
Other Titles
Alcohol Comsumption and Nutrient Intake in Relation to Body Weight in Middle Aged Men
Authors
이선희
Issue Date
1989
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
음주습관중년 남성영양섭취체중
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구에서는 중년남성에게서 문제가 되고 있는 체중 및 혈액 성분 변화에 음주 습관이 영향을 미치는가를 알아보기 위하여 중년남성의 음주습관과 영양섭취 실태 및 표준체중비, 혈액성분과의 관계를 살펴 보았다. 조사 대상자는 서울에 거주하는 35 ~ 55세의 중년남자 194명으로 사회경제적 수준은 중상류층이었으며 1988년 3월 부터 1988년 8월 까지 6개월간 조사하였다. 24-hour recall 방법과 설문지를 이용하여 면담으로 식이섭취 실태 및 음주습관 등을 조사하였고 혈액 생화학 성분 검사를 병행하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 조사 대상자의 영양소 섭취 실태는 대체로 양호한 경향이었으며 평균 술섭취량(alcohol)은 32.2g/일 이었고 평균 술섭취 빈도는 2.03회/주 이었다. 슬섭취시 대상자의 95.9%가 술과 함께 안주류를 섭취하였으며 안주류는 육류, 생선류, 마른안주 등의 순으로 선호하는 경향이었고 술섭취 이유는 화목도모, 사업 및 업무상의 이유가 가장 많았다. 2. 술섭취량이 많을수록 육류와 유지류 섭취량이 많았으며 우유, 채소류, 과일, 곡류 등에서는 차이가 없었고 따라서 열량, 단백질, 지방, Fe, Vitamin B₂ 등의 섭취량은 높았으며 탄수화물, Ca, Vitamin A, Vitamin B₂, Vitamin C 등에서는 술섭취량에 따른 차이가 없었다. 또한 술섭취량이 증가할수록 표준체중비가 유의적으로 증가하였고 에너지 Balance도 증가하였으며 혈청 중성지방과 혈청 r-GTP가 높았으나 혈청 콜레스테롤, 뇨산, 혈청 GOT,GPT에서는 차이가 없었다. 3. 대상자를 표준체중비를 중심으로 구분하였을때 비만할수록 술섭취량 및 빈도가 증가하였고 육류 섭취량이 많았으며 우유, 채소류, 과일, 곡류에서는 차이가 없었고 따라서 열량, 단백질, Vitamin B₂의 섭취량은 많았으며 지방, 탄수화물, Ca, Vitamin A, Vitamin C 등에서는 표준체중비별 차이가 없었다. 또한 혈청 콜레스테롤, 중성지방, GOT, GPT, r-GTP 등이 비만할수록 높게 나타났다. 4. 대상자를 소득별로 구분하여 살펴보면 소득이 증가할수록 술섭취량 및 빈도가 증가하였고 육류와 유지류 섭취량이 많았으며 열량, 단백질, 지방등의 섭취량이 높았고 비만도가 증가하였다. 이상의 결과로 볼때 술섭취량과 빈도가 증가할수록 영양섭취량과 비만의 가능성, 혈청 중성지방 및 혈청 r-GTP 등이 높아지는 것을 살펴볼 수 있었다. 그 이유는 술(알코올)의 직접적인 영향뿐만 아니라 술섭취와 함께 안주류 섭취, 특히 육류 섭취가 증가함으로서 열량, 단백질, 지방 등의 섭취가 증가된데에 있다고 사료된다.;The objective of this study is to investigate the influence of alcohol consumption on the nutrients intake, body weight and the blood constitution in middle aged men. The subjects were 194 upper-middle-class men from the ages of 35 to 55 living in Seoul, Nutrient intake was assessed by 24-hr. recall method. Blood samples were also taken. Each subject was interviewed to get information of alcohol and nutrient intake. The results are summerized as follows; 1. In general nutrient intake was enough to RDA (recommended daily allowances). The average alcohol intake was 32.2g per day and the frequency was 2.03 times per week. Most subject (95.9%) had food when they drink. The most preferred food were meat, fish, and nuts and dry fishes. 2. With increasing alcohol consumption, there was an increased intake of meats & fat which leads to the higher intake of calorie, protein, fat, Fe, riboflavin. On the other hand the consumption of shellfish, milk, vegetables, fruits, and cereals did not differ. Also there was no change in the intake of sugar, Ca, vitamin A, Vitamin B₁and Vitamin C among low and high alcohol drinkers. Body weight & energy balance were higher in high alcohol drinkers. They also showed the higher serum value of triglyceride, Y-GTP. However there were no differ in blood cholesterol, uric acid, GOT, GPT. 3. The obese subjects tended to show a higher alcohol consumption along with a higher level of serum cholesterol, triglyceride, GOT, GTP and Y-GTP. They also had a higher intake of calories, protein, Vitamin B₂compared to non-obese subjects. 4. This study also revealed that the subjects with higher income tended to consume more alcohol and more foods. Looking at the result it was evident that a frequently high intake of alcohol results in an increased intake of most nutrients and tendency toward fatness along with the higher se serum lipids and Y-GTP. The reason is not only the alcohol intake but the more food consumption with alcohol, expecially meats. This consequently increases the intake of calories, protein, and fat.
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