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'청소년의 영양과 식사' 단원의 동기유발 전략을 활용한 실천적 문제 중심 교수-학습 과정안 개발

Title
'청소년의 영양과 식사' 단원의 동기유발 전략을 활용한 실천적 문제 중심 교수-학습 과정안 개발
Other Titles
The Development of the Teaching-Learning Process Plans based on Practical Problem with Motive Induction Strategy for 'Nutrition and Meal of Youth' Unit.
Authors
편은영
Issue Date
2009
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Advisors
채정현
Abstract
The purpose of this study was to develop a Teaching-learning Process Plans based on Practical Problem with Motive induction strategy for 'Nutrition and Meal of Youth' Unit of Manual Training & Home Economics 7th graders. The development of the Teaching-learning Process Plans was selected from the instruction process based on Keller and Song sang-ho's Interface of Dick & Carey and ARCS models. Through the extensive research of this instructional design, five different Practical Problems with Motive induction strategy was developed. The five different Practical Problems were 'What should I do for a physical and mental health?', 'What should I do for intake a required nutrient of my body?', 'What should I do to take a well balanced diet?', 'What should I do to build a desirable eating habits?' and 'What should I do to deal with a nutrition issues of Youth?'. The procedures of this design was analyzed the revised based on the curriculum of Home Economics's feature to select the Practical Problems. Then the analysis of the text and student's general features were also taken into consideration. The next step states the practical Lesson Goal and developing the instructional strategy and teaching materials. The instructional strategy was utilized as a stepping stone to enhance motivation strategy. The Teaching-learning Process Plans based on the five different Practical Problems was used as a guidelines to setteling down the procedures on school time with Practical Reasoning. For the warm up period, familiar and creative images or news were presented in order to provide curiosity to the students. Followed by that was offering a knowledge of background for the students to build personal objectives that would motivate them to build goals. At this stage, students are able to develop ideas and distinguish the matters that are effective of themselves, their families and their friends. Therefore, they can bring their thoughts and ideas into action which could lead them to make practical applications in their daily lives. The development of the Teaching-learning Process Plans's Motive induction strategies were based on the Keller's Motivational Tactics Checklist. A ARCS motivation constituents and subcategory constituent items were displayed on the right side of the Teaching-learning Process Plans. The developing course and result of essential education elements, based on Practical Problem Teaching-learning Process Plans were estimated propriety of Practical Problems with Motive induction strategies by a Home Economics professor and a field teacher, who had a doctoral degree of a Home Economics. Then revised and reviewed about suitable for a practical instruction by a five middle school teachers of Home Economics. Finally, the develop a Teaching-learning Process Plans on the basis of estimated and reviewed details. Above all, the established Teaching-learning Process Plans developed a period concept, and was placed on ironing out problems of classroom instruction such as time constraints, insufficient school hours. This study developed topically organized Teaching-learning Process Plans that gave a right and authority of instructional management to teachers. This study will be effective to teaching-learning activities of 'Nutrition and Meal of Youth' Unit of 7th grade's Manual Training & Home Economics.;본 연구는 중학교 1학년 기술․가정 '청소년의 영양과 식사' 단원에 동기유발 전략을 활용한 실천적 문제 중심의 교수-학습 과정안을 개발하는데 그 목적을 두었다. 교수-학습 과정안 개발에 앞서 켈러와 송상호가 밝힌 Dick & Carey 모형과 ARCS 모형의 인터페이스를 기초하여 수업설계 과정을 추출하였다. 수업설계의 결과물로써 5개의 실천적 문제 중심의 동기유발 요소를 접목한 교수-학습 과정안을 개발하였다. 5개의 실천적 문제는 ‘몸과 마음이 건강하기 위해 나는 무엇을 해야 하는가?’, ‘내 몸에 필요한 영양소를 알고, 섭취하기 위해 나는 무엇을 해야 하는가?’, ‘균형 잡힌 식사를 하기 위해 나는 무엇을 해야 하는가?’, ‘바람직한 식습관을 형성하기 위해 나는 무엇을 해야 하는가?’, ‘청소년기의 영양문제에 대처하기 위해 나는 무엇을 해야 하는가?’이다. 수업설계 단계는 가정과 교육과정의 성격과 특징을 분석하고, 이러한 특징에 부합하는 실천적 문제를 추출하여 교과서와 학습자에 대한 일반적인 분석을 통하여 교수-학습 활동을 구상하였다. 구상 된 교수-학습 활동의 실천적인 학습 목표를 진술하고, 교수전략과 교재를 개발하였다. 교수전략은 교수-학습 과정안에 접목 할 동기요소들을 교수전략과 연계하여 제시하였고, 교재 개발은 교수-학습 활동에서 활용할 수 있는 학습 활동지를 구성하는 단계로 사용하였다. 수업설계의 결과물로서 개발 된 5개의 실천적 문제 중심의 교수-학습 과정안은 실천적 추론 단계를 밟아 수업의 진행이 이루어지도록 하였다. 수업의 도입 단계에서는 실천적 문제와 학습주제에 부합하는 문제를 선정하여, 학습자에게 문제의식을 심어 줄 수 있는 영상이나 뉴스를 제시하였다. 다음 단계에서 그러한 문제와 관련된 배경지식을 학습하고, 제기 된 문제와 관련하여 학습자 스스로 자신의 모습과 비교하여 이루고 싶은 목표를 설정하게 하였다. 설정한 목표가 자신과 가족, 친구들에게 미치는 영향을 생각해 봄으로써 목표에 대한 결과를 고려하고, 자신의 행동으로의 실천 계획을 작성하여 실생활에서 실천 할 수 있도록 교수-학습 과정안을 구성하였다. 교수-학습 과정안의 학습활동은 켈러와 송상호가 밝힌 동기전술 체크리스트를 기준으로 동기요소와 그에 따르는 하위요소의 문항에 적합한 항목을 추출하여 교수-학습 과정안 오른쪽에 아이콘화 하여 나타내고, 채택한 요소의 기준을 동기전술 체크리스트 설명을 토대로 간단하게 기입하였다. 이렇게 개발된 교수-학습 과정안과 학습 활동지를 가정과교육 전공 교수 1인과 가정교육학 박사학위 소지자이면서 현장 교사 1인에게 이 교수-학습 과정안이 실천적 문제 중심 과정안으로 타당한지, 동기유발 전략을 적합하게 사용하였는지 평가 받았다. 그리고, 중등 가정과교사 5인으로부터 실제 수업에 활용되기에 적합한지와 활동지가 수업 흐름에 적합한지 등을 검토 받았다. 평가와 검토 내용을 토대로 교수-학습 과정안과 학습 활동지를 수정하여 최종적인 교수-학습 과정안과 학습 활동지를 개발하였다. 무엇보다 기존의 교수-학습 과정안이 차시의 개념으로 개발 되었다면, 본 연구는 실천적 문제 중심의 학습 주제별로 교수-학습 과정안을 구성하여 수업을 운영하는 교수자의 수업 진행 능력에 자율권을 부여하였고, 이는‘청소년의 영양과 식사’단원의 교수-학습 활동의 실효성을 거두는데 기여 할 것으로 기대된다.
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교육대학원 > 가정과교육전공 > Theses_Master
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