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유리그릇에서 溶出되는 Pb^(++) 이온의 量에 關한 硏究

Title
유리그릇에서 溶出되는 Pb^(++) 이온의 量에 關한 硏究
Other Titles
(A) Study on the Pb Extraction using Glass Utensil
Authors
申鉉珠.
Issue Date
1978
Department/Major
교육대학원 과학교육전공화학교육분야
Keywords
유리그릇납양이온화학
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
가정에서 요즈음 많이 사용되고 있는 유리그릇이 그 제조과정에 있어서 素材의 배합 또는 각종 무늬를 轉寫하는 경우 겉보기를 좋게하기 위하여 납 화합물들이 사용되는 수도 있다. 이러한 유리그릇을 가정에서 사용할 때 음식물의 조리에 있어서 나 보관에 있어 음식물중에 납 성분이 용출되는 가능성을 검토하기 위하여 시중에서 임의로 3가지 제품(제조회사별)을 선택하여 다음과 같은 실험을 하였다. 1. 식염수, 식초산수용액 및 식염수와 식초산의 혼합수용액에 대한 용출가능성. 2. 혼합수용액에서 농도를 변경할 때의 용출상황. 3. 혼합수용액을 사용할 때 시간에 따라 용출되는 상황. 4. 유리그릇을 재사용할 때 용출되는 상황. 위 실험의 결과 제품별(제조회사별)로 용출 정도가 크게 다르며 식염수, 식초산수용액의 단독용액에서 보다 혼합수용액에서 더욱 많은 납 성분이 용출 되었음을 알았다. 그리고 혼합수용액의 농도가 크면 납 성분의 용출도 일반적으로 컸으며, 유리그릇을 장시 간에 걸쳐 사용할 때는 계속 납 성불이 용출되었으며 유리그릇을 재사용할 때에도 납 성분이 계속 용출 되었음을 알았다.;Glass utensil is widly used at home these days. Especially in the Process of it's Production, they often use the chemical compounds of Pb to make better it's appearance by mixing materials or transferring the various form of inlay. In order to examine the extraction of lead from the utensil while it is used for cooking or keeping foods. three major goods (by manufacturing company) chose freely in the city and made a following chemical experiment. 1. The Possibility of the Pb extraction to each aqueous solution of salt and venegar acetic acid or a mixing aqueous solution of salt and venegar acetic acid. 2 The extraction condition in the change of the concentration of the mixing aqueous solution. 3. The extraction condition in the repeated use of the glass utensil. As a result of the above experiment, there was a great difference in extraction quantity's among each products, and this experiment shows also that the more quantites of lead are extracted from the mixed-liquid than the single-liquid of venegar acetic acid or a aqueous solution of salt. When the concentration is strong,this experiments shows quentities of lead. When the utensil used for a long time or re-used, the lead is detected each time.
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