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Association of diet quality and risk of overall hypertension and three hypertension phenotypes-isolated systolic hypertension, isolated diastolic hypertension, and systolic-diastolic hypertension

Title
Association of diet quality and risk of overall hypertension and three hypertension phenotypes-isolated systolic hypertension, isolated diastolic hypertension, and systolic-diastolic hypertension
Authors
김지영
Issue Date
2023
Department/Major
임상바이오헬스대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상바이오헬스대학원
Degree
Master
Advisors
정승연
Abstract
Evidence is accumulating that hypertension is a heterogeneous disease. Isolated systolic hypertension (ISH), isolated diastolic hypertension (IDH), or systolic and diastolic hypertension (SDH) are major novel phenotypes of hypertension reported to have varied risk factors, incidence, and cardiovascular impact. However, no studies have examined whether diet, a strong risk factor for hypertension, has differential influences on ISH, IDH, and SDH risk. We analyzed a nationally representative cross-sectional data of 34,855 Korean adults aged ≥19 in the Korea National Health and Nutrition Examination Survey (2014–2020). Overall diet quality was assessed using the Korean Healthy Eating Index (KHEI). Multivariable-adjusted odds ratios (MVORs) and 95% confidence intervals (CIs) were calculated to examine the associations between KHEI and risk of hypertension and its subtypes (ISH, IDH, and SDH). A greater KHEI was associated with a significantly lower risk of hypertension irrespective of hypertension subtypes. The MVORs (95% CIs) comparing the extreme quintiles of KHEI were 0.79 (0.72-0.86) for overall hypertension, 0.85 (0.76-0.96) for IDH, 0.84 (0.71-0.99) for ISH, and 0.74 (0.66-0.85) for SDH (all P-trend: ≤0.03). In general, this inverse association was consistently observed regardless of population characteristics, though there was some suggestion of differential associations among subgroups defined by sex, age, smoking, and obesity status (Pinteraction <0.004). Our results suggest that those adhering to dietary guideline for Koreans were at lower risk of hypertension regardless of its phenotypes, which may reflect pleiotropic etiologic involvement of diet preventing hypertension. ;고혈압이 이질적인 질병이라고 증명하는 연구가 증가하고 있습니다. 그 중 고립성 수축기 고혈압(ISH), 고립성 이완기 고혈압(IDH) 또는 수축기 및 확장기 고혈압(SDH)은 서로 다른 위험 요인, 발생률 및 심혈관 효과를 갖는 것으로 보고된 고혈압의 주요 새로운 표현형입니다. 그러나 고혈압의 잘 알려진 위험 인자인 식단이 ISH, IDH 및 SDH의 위험에 어떠한 다른 영향을 미치는지 조사한 연구는 없습니다. 이 연구에서는 국민건강영양조사(2014-2020)에서 19세 이상 대한민국 성인 34,855명을 대상으로 단면 자료를 분석하였습니다. 전반적인 식단의 질은 24시간 회상 기법을 기반으로 하는 대한민국 식생활평가지수 (KHEI)를 사용하여 평가되었습니다. KHEI와 고혈압 및 고혈압의 아형(ISH, IDH, SDH)의 위험 사이의 연관성을 조사하기 위해 다변량 조정 교차비(MVOR)와 95% 신뢰 구간(CI)을 계산했습니다. 연구 결과로 KHEI가 높을수록 고혈압 하위 유형에 관계없이 고혈압 위험이 낮아짐을 알 수 있었습니다. KHEI의 5분위수를 비교한 MVOR(95% CI)에서 전반적 고혈압이 0.79(0.72-0.86), IDH가 0.85(0.76-0.96), ISH가 0.84(0.71-0.99), SDH가 0.74(0.66-0.85)였습니다 (모든 P-trend: ≤0.03). 인구 특성으로 성별, 연령, 흡연 및 비만 (Pinteraction <0.004)로 정의되는 하위 그룹 간의 연관성 강도에 약간의 차이가 있음에도 불구하고 이러한 역 연관성은 모집단 특성에 관계없이 일관되게 관찰되었습니다. 우리의 결과는 한국인을 위한 식생활 지침을 준수하는 사람들이 표현형에 관계없이 고혈압 위험이 낮다는 것을 시사하며, 이는 고혈압 예방에 있어 식단의 다인성 병인론적 관여를 반영할 수 있습니다.
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