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dc.contributor.author張燦玉.-
dc.creator張燦玉.-
dc.date.accessioned2016-08-26T10:08:23Z-
dc.date.available2016-08-26T10:08:23Z-
dc.date.issued1982-
dc.identifier.otherOAK-000000035529-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/201447-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000035529-
dc.description.abstracto-Aninobenzaldehyde를 사용하는 Peraino와 Pitot법으로 우리나라산 숭어 내장에 존재하는 ornithine aminotransferase를 연구한 결과 enzyme의 optium pH는 7.3이었으며 enzyme 농도가 증가함에 따라 그 활성도 증가되었다. 그리고 숭어 내장 중 간, 신장, 심장, 창자(장), 비장, 위, 정소, 난소에서 모두 ornithine aminotransferase의 활성이 나타났으며 비활성도는 간>신장>심장>창자>위>비장>정소>난소의 순이었다. 또한 기질인 L-ornithine과 α-ketoglutaric acid의 optimum 농도는 각각 0.1M과 0.02M이었다.;Ornithine aminotransferase (OAT) was studied in internal organs of Korean Mugil cephalus. The activity of OAT was measured with o-aminobenzaldehyde, according to the method of Peraino and Pitot. The result is as follows. 1. The activity of OAT had a pH optimum at 7.3. As the concentration of enzyme was increased, the activity of OAT increased. 2. For optimum substrate concentration the activity of OAT in liver had L-ornithine at a.1M and α-ketoglutaric acid at 0.02M. 3. The enzyme activity was found in internal organs. And the enzyme activities expressed as specific activities were as follows: liver> kidney> heart> intestine> stomach> spleen> testes> ovaries.-
dc.description.tableofcontents논문개요 = Ⅳ Ⅰ. 서론 = 1 Ⅱ. 실험 = 3 A. 실험에 사용한 기구 및 시약 = 3 1. 기구 = 3 2. 시약 = 3 B. 실험 재료 = 4 C. 실험 방법 = 4 1. 시료 용액의 조제 = 4 a. 0.6M L-ornithine 용액 (pH 7·3) = 4 b. 0.12M α-ketoglutaric acid 용액 (pH 7·3) = 4 c. 0.1M potassium phosphate buffer (pH 7·3) = 4 d. 0.44M Potassium Phosphate buffer (pH 7·3) = 4 e. o-Aminobenzaldehyde의 합성 = 5 f. Folin - ciocalteu phenol reagent = 5 2. Enzyme 용액의 조제 = 6 a. Homogenate의 조제 = 6 b. Cell fractionation = 6 3. Enzyme activity의 측정 = 6 4. 단백질 정량 = 7 5. Optimum pH의 결정 = 8 6. Enzyme 농도의 영향 = 8 7. Optimum 기질 농도 = 9 Ⅲ. 결과 = 10 A. Ornithine aminotransferase의 activity = 10 B. Ornithine aminotransferase의 Optimum pH = 13 C. Enzyme 농도의 영향 = 14 D. Optimum 기질 농도 = 15 Ⅳ. 고찰 = 17 Ⅴ. 결론 = 20 BIBLIOGRAPHY = 21 ABSTRACT = 23-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent556670 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.subject한국산-
dc.subject숭어-
dc.subject내장-
dc.subjectL-ornithine aminotransferase-
dc.title우리나라産 숭어(mugil cephalus) 내장중의 L-ornithine aminotransferase 에 관한 연구-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.translatedStudies on the ornithine aminotransferase in the internal organs of Korean mugil cephalus-
dc.format.pagevi, 23 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 화학과-
dc.date.awarded1983. 2-
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일반대학원 > 화학·나노과학과 > Theses_Master
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