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보리(Hordeum vulgare var.hexastichon ASCHERS.)의 자엽초에서 오옥신 유발 에틸렌 생성에 대한 Quercetin의 작용
- Title
- 보리(Hordeum vulgare var.hexastichon ASCHERS.)의 자엽초에서 오옥신 유발 에틸렌 생성에 대한 Quercetin의 작용
- Other Titles
- effects of quercetin on auxininduced ethylene production in barly coleoptiles
- Authors
- 郭禎娥
- Issue Date
- 1990
- Department/Major
- 대학원 생물학과
- Keywords
- 보리; 자엽초; 오옥신; 에틸렌
- Publisher
- 이화여자대학교 대학원
- Degree
- Master
- Advisors
- 이준승
- Abstract
- Quercetin(3, 5, 7, 3', 4'-OH-flavone) 이 보리(Hordeum vulgare var. hexastichon ASCHERS.) 자엽초 조직에서 오옥신 유발 에틸렌 생성에 미치는 영향을 조사하였다.
Quercetin은 오옥신 유발 에틸렌 생성을 현저히 촉진시킨다. 3×10^(-5)M의 Quercetin에 incubation시킨 보리 자엽초 조직에서 오옥신 유발 에틸렌 생성은 4시간 이후부터 증가되기 시작하여 8시간 이후에는 200% 증가되었다. Quercetin은 비교적 고농도(10^(-5)-10^(-4)M)의 Indole-3-acetic acid(IAA)에서 에틸렌 생성을 더욱 촉진시킨다.
반면에 Quercetin은 합성 오옥신인 2, 4-Dichlorophenoxyacetic acid(2, 4-D)나 Naphthaleneacetic acid(NAA)에 의한 에틸렌 생성에는 아무런 영향을 주지 않는다. 또한, 에틸렌 전구체인 1-Aminocyclopropane-1-carboxylic acid(ACC) 유발 에틸렌 생성에도 촉진효과가 없었다. 이러한 결과는 Quercetin이 에틸렌 생성경로에서 ACC 전단계에 작용한다는 것을 의미한다.
Quercetin이 IAA 대사에 어떠한 영향을 미치는 가를 확인한 결과 Quercetin은 1시간 incubation시켰을 때 IAA oxidase 효소 활성을 90% 감소시켰으며, IAA conjugation에는 별 영향을 미치지 않았다.
따라서, 오옥신 유발 에틸렌 생성에 대한 Quercetin의 촉진작용은 Quercetin이 IAA oxidase의 활성을 억제시켜서 높아진 IAA 수준이 오옥신 유발 에틸렌 생성을 증가시키는 것으로 생각된다.;Effect of quercetin on auxin-induced ethylene production in barley coleoptiles was studied.
Auxin-induced ethylene production was apparently stimulated by quercetin. This stimulatory effect of quercetin appeared after 4 hours of incubation period. Ethylene production was stimulated 200% over the control after 8 hours of incubation period by 3×10^(-5)M quercetin. The quercetin effect was most prominent at 10^(-4)M IAA. Auxin concentrations above or below this concentration were less effective for quercetin.
Ethylene production from the coleoptile tissue induced by the synthetic auxins,2,4-D and NAA, was not significantly affected by quercetin. Also ACC-based ethylene production was unaffected by the flavonoid.
In an affort to elucidate mechanisms of quercetin action on auxin-induced ethylene production, effect of quercetin on IAA metabolism was studied. Data obtained from these experiments indicate that quercetin treatment resulted in about 90% inhibition of IAA oxidase activity. IAA conjugation was found to be not affected by quercetin.
These results may suggest that the stimulatory effect of quercetin on auxin-induced ethylene production is due to the fact that quercetin inhibits IAA oxidase activity thus increasing the IAA level.
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- 일반대학원 > 생명·약학부 > Theses_Master
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