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CHO-K1세포에 대한 인삼단백질의 세포독성 연구
- Title
- CHO-K1세포에 대한 인삼단백질의 세포독성 연구
- Other Titles
- Cytotoxic Effect of Ginseng Protein on CHO-K1 cells
- Authors
- 尹錫蘭
- Issue Date
- 1988
- Department/Major
- 대학원 약학과
- Keywords
- CHO-K1세포; 인삼단백질; 세포; 독성
- Publisher
- 이화여자대학교 대학원
- Degree
- Master
- Advisors
- 김춘미
- Abstract
- Two major protein fractions of GⅠ, GⅡ were isolated and partially purified, and GⅠ fraction has been reported to have anti-radiation effect.
Therefore, in order to observe the cytotoxic effect of ginseng protein, CHO-Kl cells were treated with GⅠ fraction, and relative cell survival and total cellular protein content were measured.
The relative cell survival and total cellular protein content of CHO-Kl cells significantly decreased, when cells were treated with GⅠ fraction at the concentration above 600 μg/ml.
However, ID_(50) value (the concentration of ginseng protein that reduced the total cellular protein content to 50% of that of control) was calculated to be 1323.32 μg/ml.
These result suggest that Ginseng protein have very slight cytotoxic effect on CHO-Kl cells.;인삼중의 단백질분획을 추출·부분정제하여 항방사성 작용이 있다고 보고된 GI분획을 얻은 후, established cell line인 CHO-K1 세포에 가하고 세포의 생존율 및 세포내 단백질 함량을 측정하여 세포독성을 관찰하였다.
세포에 인삼단백질을 0, 300, 600, 900, 1200 ㎍/㎖의 농도로 가했을때, 600 ㎍/㎖ 이상의 농도에서 세포의 생존율 및 세포내 단백질함량이 유의적으로 감소함을 발견하였다. 세포내 단백질함량이 control의 50%로 감소되는 농도인 ID_(50) 은 1,000 ㎍/㎖ 이상 이었다.
이 같은 결과로 부터 항방사선 작용이 있는 인삼단백질은 배양세포에 일정농도 이상을 가했을때는 세포독성을 나타냄을 알 수 있었다.
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- 일반대학원 > 생명·약학부 > Theses_Master
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