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dc.contributor.author李銀美-
dc.creator李銀美-
dc.date.accessioned2016-08-25T04:08:28Z-
dc.date.available2016-08-25T04:08:28Z-
dc.date.issued1984-
dc.identifier.otherOAK-000000022859-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/180502-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000022859-
dc.description.abstractRapeseed oil, soybean oil, corn oil and rice oil were tested for heating effect on the rabbit erythrocyte hemolysis. The hemolysis test was carried out a t 37℃ for 15 min. by adding 0.1ml of erythrocyte suspension to 5ml of 0.85% NaCl phosphate buffer solution (PH 7.4) containing an acetone solution of the test oil. The concentration of erythrocytes in the reaction solution was sufficient to give an O.D. of 0.200 a t 540nm after 100% hemolysis. After centrifugation, the 0.D. of the supernatant was measured. Simultaneously AV and POV of the test oil were tested. The results of this study are as follows: 1. The degree of hemolysis (%) increased in proportion to the heating time. 2. The increase o f hemolysis (%) correlated well with the increase of AV. 3. The hemolysis (%) and AV of the test oils increased in order of rapeseed oil, soybean oil, corn oil, and rice oil.;가열유의 변질을 나타내는 지표로서 집토끼 적혈구에 대한 용혈성을 측정 하고, Acid Value(AV) 및 Peroxide Value(POV)와 비교 검토함으로써 일반적으로 시중에 유통되고 있는 튀김용 식용유인 채종유, 옥수수유, 대두유 및 미강유의 가열시간에 따른 변질도를 비교해 보고자 이 실험을 착수하였다. 용혈성시험으로, 180±10℃를 유지하면서 0,2,4,6,8,10 시간가열한 각 가열유의 용혈율을 산출하였다. 따로, AV 및 POV를 측정하여, 산출된 용혈율과 비교 검토한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. 각 가열유의 용혈율 및 산가는 가열시간에 비례하여 증가 하였다. 2. 각 가열유의 용혈율과 산가는 매우 유의적인 상관관계를 나타내었다. 3. 각 가열유의 용혈율 및 산가는 채종유, 대두유, 옥수수유, 미강유의 순으로 미강유가 가장 높은 수치를 나타내었다.-
dc.description.tableofcontents목차 논문개요 = ⅴ Ⅰ. 서론 = 1 Ⅱ. 실험재료 및 방법 = 5 A. 시약 = 5 B. 기기 = 5 C. 시료 = 5 D. 용혈성 시험 = 6 E. 산가 및 과산화물가의 측정 = 9 Ⅲ. 결과 및 고찰 = 10 A. 각 식용유의 가열시간에 따른 AV의 변화 = 10 B. 각 식용유의 가열시간에 따른 POV의 변화 = 10 C. 각 식용유의 가열시간에 따른 용혈율의 변화 = 15 Ⅳ. 결론 = 17 참고문헌 = 18 ABSTRACT = 20-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent531178 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.subject식용유-
dc.subject가열식용유-
dc.subject적혈구-
dc.subject용혈성-
dc.subject변성도-
dc.title시판 가열식용유의 집토끼 적혈구에 대한 용혈성과 변성도 비교-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.translatedComparison of heating effect of some edible oils on the rabbit erythrocyte hemolysis-
dc.format.page20 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 약학과-
dc.date.awarded1985. 2-
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일반대학원 > 생명·약학부 > Theses_Master
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