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연하장애 노인 환자에서 고단백 물성조절 고령친화식품의 근력 강화 효과 연구(예비연구)

Title
연하장애 노인 환자에서 고단백 물성조절 고령친화식품의 근력 강화 효과 연구(예비연구)
Other Titles
A study on the muscle strengthening properties of high-protein texture-modified foods (HPTMF) in elderly patients with dysphagia (Preliminary study)
Authors
박윤희
Issue Date
2023
Department/Major
임상바이오헬스대학원 임상영양학전공
Keywords
연하장애, 연하곤란, 물성조절식품, 악력, 영양 상태
Publisher
이화여자대학교 임상바이오헬스대학원
Degree
Master
Advisors
김유리
Abstract
세계적으로 고령화가 진행되면서 연하장애 노인 환자도 증가하고 있는 추세이다. 연하장애 노인 환자의 25-75%는 영양 불량 상태이거나 탈수 위험이 있다. 영양 불량은 만성질환 이환율, 입원율 및 사망률, 우울증 증가와 밀접하게 연관되어 있다. 따라서 연하장애 노인 환자의 영양 관리는 노인의 신체적·심리적 건강과 삶의 질 향상을 위한 매우 중요한 과제이다. 연하 과정은 입 주변, 인두, 식도 등에 위치한 30개 이상의 근육이 관여하는 복잡한 과정으로 연하 기능을 보존하기 위해 근육량을 유지하는 것이 중요하다. 그러나 노인은 노화에 따른 대사 과정의 변화, 활동량 및 영양소 섭취량 감소로 근육 감소에 취약하다. 따라서 근육을 이루는 주요 영양소인 단백질 섭취 증가는 노인의 연하 기능을 보존하는 데 도움이 될 수 있다. 최근 핵가족화로 인한 독거노인 증가, 감염병 위기 상황에서의 돌봄 공백 등으로 재가 상태에서 효과적으로 식사를 제공받기 위한 수단이 요구되고 있으나 연하장애 환자가 손쉽게 이용할 수 있는 안전성과 효용성이 입증된 제품이 부족한 실정이다. 따라서 본 연구의 목적은 65세 이상 연하 장애 환자를 대상으로 가정 간편식(home meal replacement, HMR) 형태의 고단백 물성조절 고령친화식품(high-protein texture-modified foods, HPTMF)의 건강 및 영양 상태 개선 효과를 검증하는 것이다. 본 연구는 2022년 5월 1일부터 2022년 8월 30일까지 서울아산병원 노년내과 외래를 방문한 환자 중 인후부 혹은 식도 연하곤란 판정을 받은 65세 이상 성인 10명을 대상으로 하였다. 총 10일 동안 하루 두 가지의 고령친화식품을 제공하였다(평균 에너지 595.23±66.75kcal/d, 평균 단백질 54.22±6.32g/d). 하루에 제공되는 제품은 주찬(반찬 또는 덮밥소스) 두 개 또는 죽과 주찬 한 개씩으로 주재료가 겹치지 않도록 구성하였으며 식품 중량 당 10% 내외의 단백질이 포함되도록 하였다. 주찬으로는 소갈비찜, 소고기 장조림, 돼지고기 장조림, 고등어조림, 찜닭, 함박스테이크, 강된장덮밥소스, 제육덮밥소스가 제공되었으며 죽은 황태미역죽, 수삼삼계죽이 제공되었다. 제공한 제품의 섭취량 평가를 위해 중재 기간 동안 24시간 식사 일기를 분석하였으며 중재 효과를 판정하기 위해 프로그램 전후 신체계측(신장, 몸무게, BMI, 상완위둘레, 종아리둘레), 악력(hand grip strength, HGS), 삶의 질 평가(euro quality of life questionnaire 5-dimensional classification, EQ-5D), 주관적 건강 상태 평가(subjective health status, SHS), 간이영양상태평가(mini nutritional assessment, MNA)를 수행하였다. 중재 시작 10일 후 상완위둘레는 26.36±2.35cm에서 28.50±3.17cm로 유의하게 증가하였으며(p=0.01), 악력은 23.20±4.00kg에서 25.20±4.08kg로 유의하게 증가하였다(p=0.01). 상완위둘레와 악력은 건강 상태를 예측하는데 유용한 지표이다. 상완위둘레 및 악력의 감소는 사망률 증가와 관련이 있는 것으로 보고되었다. 또한 MNA 기준에 따라 영양 상태를 평가하였을 때 영양 불량 위험에 해당되는 대상자의 비율은 중재 전 70%에서 중재 후 40%로 감소하였으며 영양 상태 양호에 해당하는 대상자는 10%에서 40%로 증가하였다. 그러므로 본 연구에서 사용한 고단백 물성조절 고령친화식품은 연하 장애 노인 환자의 건강 및 영양 상태에 긍정적인 영향을 미칠 수 있을 것으로 사료된다. 본 연구의 결과가 추후 연하 장애 환자의 건강 및 영양 상태를 개선하기 위한 다양한 연하곤란식 개발의 초석이 되기를 기대한다.;The number of elderly patients with dysphagia is increasing as the global population ages. 25-75% of older adults with dysphagia are malnourished or at risk of dehydration. Malnutrition is strongly associated with increased chronic disease morbidity, hospitalization, mortality, and depression. Therefore, implementing nutritional interventions for older adults with dysphagia is a critical role to improve their physical health and quality of life. The swallowing process is a complex process involving more than 30 muscles located around the mouth, pharynx, and esophagus, and it is important to maintain muscle mass to preserve swallowing function. However, the old adults are vulnerable to muscle loss due to changes in metabolic processes, and decrease in activity and nutrient intake. Increasing protein intake may help maintain lean body mass in older adults. The recent increase in elderly individuals living alone due to nuclear familiarization, as well as the absence of proper care in times of infectious disease crises, has created a demand for effective meal solutions for homebound patients. However, there is currently a shortage of products that have been proven safe and effective for elderly patients with dysphagia. Therefore, the aim of this study is to verify the effectiveness of high-protein texture-modified foods in the form of home meal replacements (HPTMF) for elderly patients with dysphagia aged 65 and above. This study was conducted on 10 patients aged 65 years or older who were diagnosed with dysphagia visiting the department of geriatrics at Asan Medical Center from May 1, 2022 to August 30, 2022. Two HPTMF were provided for a total of 10 days which supplied an average of 595.23 ± 66.75 kcal of energy and 54.22 ± 6.32 g of protein. They consisted of two main dishes or one main dish and porridge with non-overlapping main ingredients which formulated to contain approximately 10% protein per serving size. The HPTMF includes braised beef short ribs, soy sauce braised beef, soy sauce braised pork, braised mackerel, braised chicken with garlic, hamberg steak, soybean paste sauce for rice meal, and Chinese meat sauce for rice meal, Dried pollack porridge and chicken porridge. To evaluate the intake of the provided HPTMF, a 24-hour dietary record was analyzed during the intervention period. Body measurements (height, weight, body mass index, mid-upper arm circumference, and calf circumference), hand grip strength, and nutritional status evaluation (mini nutritional assessment, mini dietary assessment, and euro quality of life questionnaire 5-dimensional classification were performed to evaluate the effectiveness of these products. After 10 days, the mid-upper arm circumference significantly increased from 26.36 ± 2.4 cm to 28.50 ± 3.2 cm (p = 0.01), and hand grip strength significantly increased from 23.20 ± 4.00 kg to 25.20 ± 4.08 kg (p = 0.01). Mid-upper arm circumference and hand grip strength are useful indicators to predict nutritional status and mortality. Furthermore, according to the MNA criteria, the proportion of subjects at risk of malnutrition decreased from 70% to 40%, while the proportion of well-nourished subjects increased from 10% to 40%. Therefore, it is thought that the HPTMF could have a positive effect on nutrition and health status of elderly patients with dysphagia. The results of this study can be used as the basis for the development of various elderly-friendly products for patients with dysphagia.
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