View : 207 Download: 0

한국 성인의 수산물 섭취와 우울증과의 상관성 연구

Title
한국 성인의 수산물 섭취와 우울증과의 상관성 연구
Other Titles
Association between seafood intake and depression in Korean adults : based on the 2014-2020 Korean National Health and Nutrition Examination Survey
Authors
신혜민
Issue Date
2023
Department/Major
임상바이오헬스대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상바이오헬스대학원
Degree
Master
Advisors
김양하
Abstract
Depression is a common mental illness, and in addition to its profound impact on an individual's functional ability and quality of life, it also has major effects on suicide, cardiovascular disease, other diseases, and death from all causes. The growth of scientific research on nutrition in psychiatry is recent, but it has reached a stage that cannot be ignored any longer. This study was conducted to find out if the consumption of marine products by Korean adults is related to depression. This study was conducted on 18,149 people (7,541 men and 10,608 women) who participated in the 2014-2020 National Health and Nutrition Survey. The criteria for determining depression were classified as depression if the PHQ-9 survey result was more than 10 points or if they were currently being treated after receiving a doctor's diagnosis. The subjects' dietary intake was analyzed using 24-hour retrospective data per day. Food intake in the third quarter of marine products was significantly higher for both men and women in nutrients (energy, carbohydrate, protein, sugar, calcium, phosphorus, iron, beta-carotene, retinol, thiamine, riboflavin, niacin, folic acid and vitamin C), unsaturated fatty acids (PUFA.n-3 fatty acids. The relationship with depression caused by ingestion of marine products was significantly lower in men at 0.655 (95% CI0.471-0.911) in the upper third quartile than in the lower first quartile (P=0.0161). Women's risk of depression from seafood intake was significantly lower (P=0.0106), with a cross ratio of 0.730 (95% CI0.592- 0.899) in the upper third quartile than in the lower first quartile. Therefore, this study proved a link between seafood intake and depression. It was suggested that both men and women were related to the prevalence of depression with low marine product intake.;우울증은 흔한 정신질환으로 개인의 기능적 능력과 삶의 질에 대한 심오한 영향 이외에도, 자살, 심혈관 질환, 기타 질병, 모든 원인에 의한 사망 등에 주요한 영향을 미친다. 정신의학에서 영양과 관련된 과학적 연구의 성장은 최근의 일이지만 이제는 더 이상 무시할 수 없는 단계에 이르렀다. 본 연구는 한국 성인의 수산물 섭취가 우울증과 관련성이 있는지를 알아보고자 수행하였다. 본 연구는 2014 년부터 2020 년도 국민건강영양조사에 참여한 18,149 명 (남성 7,541 명, 여성 10,608 명)을 대상으로 연구가 진행되었다. 우울증 판정 기준은 PHQ-9 설문조사 결과가 10 점 이상인 경우와 의사 진단을 받고 현재 치료 중인 경우 우울증으로 분류하였다. 대상자의 식이 섭취는 1 일간의 24 시간 회상법 자료를 이용하여 분석하였다. 수산물 섭취 3 분위에 따른 식품 섭취량은 남녀 모두 영양소(에너지, 탄수화물, 단백질, 당, 칼슘, 인, 철, 나트륨, 칼륨, 베타카로틴, 레티놀, 티아민, 리보플라빈, 나이아신, 엽산, 비타민 C), 불포화지방산(PUFA, n-3 계 지방산, n-6 계 지방산, EPA, DHA), 및 10 개의 식품군(곡류, 채소류, 버섯류, 과일류, 해조류, 양념류, 유지류(식물), 육류, 어패류, 주류)에서 섭취량이 유의하게 높았다. 수산물 섭취에 따른 우울증과의 연관성은 남성에게서는 하위 1 분위군보다 상위 3 분위군에서 우울증 위험도 교차비가 0.655 (95% CI 0.471-0.911)로 유의적으로 낮았다 (P = 0.0161). 여성의 수산물섭취에 따른 우울증 위험도는 하위 1 분위군보다 상위 3 분위군에서 교차비가 0.730 (95% CI 0.592-0.899)로 유의적으로 낮았다 (P = 0.0106). 따라서 본 연구는 수산물 섭취와 우울증과의 연관성을 규명하였다. 전체 연구대상자 및 남성과 여성 모두 수산물 섭취가 낮은 우울증 유병률과 관련성이 있음을 제시하였다.
Fulltext
Show the fulltext
Appears in Collections:
ETC > ETC
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

BROWSE