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Investigation of test performance of dual reminder A-Not A (DR A-Not A) in comparison to 3-AFC for sensory discrimination of drinking water

Title
Investigation of test performance of dual reminder A-Not A (DR A-Not A) in comparison to 3-AFC for sensory discrimination of drinking water
Authors
문지원
Issue Date
2017
Department/Major
대학원 식품공학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
이혜성
Abstract
소비자들은 식품을 섭취 시에 느껴지는 맛을 통해 그것이 섭취 가능한 식품인지 아닌지 판단할 수 있다. 특히 마시는 물에서 심미적으로 좋지 않은 맛이 느껴진다면 안전성에 문제가 없는 제품이라 하더라도 마시는 물로써 적합하지 않은 제품이라고 간주된다. 그러므로 예민하고 파워풀한 감각 차이 검사를 사용하여 감각적으로 매우 미감한 시료인 마시는 물을 품질 관리하는 것이 중요하다. 따라서, 본 연구에서는 마시는 물의 감각 품질을 평가하기 위한 감각 차이 검사를 최적화하고 표준화 하기 위한 방법으로 평가시료를 검사하기 전에 기준시료를 두 번 맛 보게 하는 dual reminder A-Not A (DR A-Not A)를 제안하고자 한다. 이 방법은 최적화된 시료 순서로 구성되어 있기 때문에 평가의 실효적인 테스트 파워를 높일 수 있을 뿐만 아니라 기준 시료에 대한 친숙화가 가능하기 때문에 예민하게 평가 할 수 있다. DR A-Not A의 평가 수행력을 조사하기 위하여 통계적으로 테스트 파워가 가장 높은 삼중택일검사 (3-AFC)와 비교하였고, 두 개의 연구가 수행되었다. 또한 평가 방법의 테스트 파워를 정확하게 확인하기 위하여 신호탐지이론 (signal detection theory, SDT)에 기반하여 DR A-Not A에서 사용된 인지결정정략을 조사하였다. 연구 1 에서는 순수한 물의 기준시료와 이와 구별되는 두 종류의 odd 시료를 사용하였다. 실험 1에서 98명의 평가자는 DR A-Not A와 3-AFC 모두 각각 12번의 평가를 수행하였고, 그 결과를 바탕으로 예민한 평가자를 선정하여 실험 2에 참여하는 동일한 예민도의 두 그룹을 만들었다. 실험 2에서 각 그룹은 DR A-Not A와 삼중택일검사를 각각 세 번의 반복 세션을 실시 하였다. 각 세션마다 평가자들은 총 24번 평가 하였고, 이때 odd 시료와 기준시료를 1:3의 비율로 제시하였다 (즉 odd 시료는 6번, 기준시료는 18번 평가). 연구 1의 결과 DR A-Not A는 beta-인지전략을 사용하는 것을 확인하였고, 삼점택일검사의 평가 수행력과 상응하는 결과를 보였다. 이를 통해 DR A-Not A는 마시는 물의 감각 품질 관리 시 효과적인 감각 차이 검사로 사용할 수 있을 것으로 사료된다. 연구 2 에서는 순수한 물로 기준시료와 이와 구별되는 한 종류의 odd 시료를 사용하였다. 실험 1에서 162명의 평가자는 임의로 세 그룹으로 나누어 각 그룹은 삼중택일검사, 고정된 odd 시료를 사용하는 DR A-Not A, 고정되지 않은 odd 시료를 사용하는 DR A-Not A를 각각 수행하였다. 이 결과를 바탕으로 동일한 예민도를 가진 두 그룹으로 나누었다. 실험 2에서 각 그룹은 odd 시료와 기준시료의 제시비율을 서로 다르게 제공하는 실험 상황에서 DR A-Not A를 세 번의 반복 세션을 실시 하였다 (odd 시료:기준시료=1:1 또는 1:3). 연구 2 결과 고정된 odd 시료를 사용하는 DR A-Not A는 beta-인지전략, 고정되지 않은 odd 시료를 사용하는 DR A-Not A는 tau-인지전략을 사용하는 것을 확인하였다. DR A-Not A의 시료 제시비율에 따른 평가 수행력을 비교해 보면, 첫 번째 세션에서는 1:1 비율로 제시했을 때가 1:3 비율 일 때 보다 높은 수행력을 보였다. 하지만 세 번의 반복 세션의 종합된 결과를 보면 유의적으로 차이가 보이지 않았다. 그러므로 DR A-Not A를 1:3의 시료제시비율에서 반복 평가한 경우 기준시료의 친숙화로 평가자의 평가 기준이 안정화 되어 평가 수행력이 향상된 것을 확인하였다. 따라서 DR A-Not A는 reminder scheme을 강화하고 시료 제시 비율을 변형함으로써, 평가 방법 자체에 포함된 기준시료의 친숙화 절차를 통하여 마시는 물의 감각 품질 차이 평가의 최적화된 평가방법이 될 수 있다.;Sensory quality of drinking water is critical and this calls for sensitive and powerful sensory difference test method for its quality management. In the present paper, to optimize and standardized sensory difference method for testing drinking water, dual reminder A-Not A (DR A-Not A) using two tastings of the reference stimulus before the test stimulus was proposed to increase the operational test power by optimizing the test sequence and to facilitate subject’s familiarization with the standard quality of drinking water. Two studies were conducted to investigate the test performance of DR A-Not A in comparison to 3-AFC that has the highest statistical power. In both studies, the decision strategy adopted for DR A-Not A were also investigated in the context of signal detection theory in order to analyze the results in terms of d′ estimates and accurately predict the test power of the method. In Study1, two types of odd stimuli were discriminated from the reference water stimulus. In Experiment 1, 98 subjects performed 12 tests of both DR A-Not A and 3-AFC. Based on these results, only sensitive subjects were selected and divided into one of two equally-performing groups. In Experiment 2, a between-subjects design was implemented for comparisons between the DR A-Not A and 3-AFC over 3 repeated sessions. In a session, each subject performed a set of 24 tests with 1:3 ratio of odd: reference (i.e. 6 and 18 tests presented an odd stimulus and an identical reference as the unknown test stimulus, respectively). Based on pooled data, it was found that for DR A-Not A, beta-strategy was adopted and its test performance was comparable with 3-AFC, suggesting that DR A-Not A can be an effective sensory difference method for sensory quality management of drinking water. In Study 2, only one type of odd stimuli was discriminated from the reference water stimulus. In Experiment 1, 162 subjects were divided randomly into three groups and each group performed one of the three methods: 3-AFC and DR A-Not A using fixed odd stimulus design, and DR A-Not A using roving odd stimulus design. Based on these results, two equally-performing groups were formed. In Experiment 2, a between-subjects design was implemented for comparisons between the two DR A-Not A conditions having two different stimulus presentation ratio - 1:1 and 1:3 ratio of odd stimulus to reference stimulus, over 3 repeated sessions. Results showed that for DR A-Not A, when using the fixed odd stimulus, beta-strategy was adopted, while when using the roving odd stimulus with two different concentrations of one type of stimuli, tau-strategy was adopted. Comparing the performance of 1:1 ratio vs. 1:3 ratio of stimulus presentation for DR A-Not A, it was found that although in the 1st session, 1:1 ratio was superior to 1:3 ratio, based on pooled data there was no significant difference. This result confirmed the performance improvement of DR A-Not A having 1: 3 ratio over the repeated tests due to the familiarization of the reference, stabilizing the subjects’ decision criteria. These results imply that although DR A-Not A is unspecified difference test method and does not use forced-choice task, by enhancing the reminder scheme and modifying the stimuli presentation ratio, it can be the optimal standardized format of difference test methodology for drinking water where the familiarization procedure for the reference is efficiently embedded.
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