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Sodium Deoxycholate의 미셀 및 Gel 형성에 관한 연구

Title
Sodium Deoxycholate의 미셀 및 Gel 형성에 관한 연구
Authors
鄭惠嬋
Issue Date
1986
Department/Major
대학원 화학과
Keywords
Sodium Deoxycholate미셀GelNaDC
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
박준우
Abstract
담즙산염의 일종인 Sodium deoxycholate (NaDC)수용액에서의 아미드의 첨가에 따른 임계미셀농도(Critical micelle concentration) 및 이에 대한 온도의 영향을, Pyrene을 probe로 한 형광광도법에 의해 구했다. 또한 NaDC의 Gel화에 대한 pH 및 온도의 영향을 형광광도법과 점성도 측정법으로 연구하였다. 사용된 아미드류, 즉 Formamide(FA), Acetamide(AA), N,N-dime-thylformamide (DMF) 및 N-methylacetamide (NMA) 모두에서, NaDC의 CMC값은 용액중 아미드의 몰분율이 증대할수록 증가하였다. 그리고, 이들 아미드가 NaDC의 CMC를 증대시키는 효과의 서열은 NMA≥DMF>AA>FA로 나타났으며, 이는 이들간의 hydrophobicity 서열과 일치한다. 또 온도가 증가할수록 CMC는 증가하는 것으로 나타났다. 이 결과는 종래 FA의 첨가가 Sodium Dodecyl Sulfate나 Cetyltrimethylammonium bromide 미셀의 CMC를 감소시킨다는 것과는 차이가 나며, NaDC의 미셀형성에는 다른 미셀계에서보다 소수성 효과(hydrophobic effect)가 더욱 크게 작용하는 것으로 설명할 수 있다. NaDC의 Gel은 pH가 높을수록, 온도가 낮을수록 안정하며, 이의 내부는 미셀에서보다 좀더 극성이 큰 것으로 나타났다. 또한 NaDC의 Gel은 미셀의 회합에 의해 일어나며, 이 회합에는 수소결합이 관련되어 있는 것으로 설명했다.;Critical micelle concentrations (CMC) of sodium deoxycholate (NaDC) solutions at various concentrations of amides have been determined at 25,35 and 45℃ by fluorescence measurement, using pyrene as a probe. Effects of pH and temperature on the gelation of NaDC was also studied by means of fluorometric and vis-cometric measurements. CMC's of NaDC increased as the mole fraction of formamide (FA) increased, in contrast to the effect of FA on the CMC of SDS or CTAB micelles. Other amides, such as acetamide (AA), N,N-dimethylformamide (DMF) and N-methylacetamide (NMA), also enhanced the CMC of NaDC. The order of effectiveness in increasing CMC of NaDCwas NMA DMF AA FA; which is the same as the order of increased hydrophobicity of the amides. CMC's of NaDC increased as temperature and thermodynamic parameters of micellization were evaluated. NaDC gel became stabler as concentrations of NaDC increased, and temperature decreased. NaDC gel provides more polar environment to pyrene than NaDC micelle does. These results were interpreted as formation of NaDC gel by aggregation of NaDC micelles. Formation of hydrogen bonding between OH and COOH appeared to be the main driving force for the gelation of NaDC. This explanation was supported by the thermodynamic parameters of gelation.
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일반대학원 > 화학·나노과학과 > Theses_Master
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