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dc.contributor.author이정애-
dc.creator이정애-
dc.date.accessioned2016-08-26T11:08:10Z-
dc.date.available2016-08-26T11:08:10Z-
dc.date.issued1975-
dc.identifier.otherOAK-000000053342-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/202514-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000053342-
dc.description.abstractToday, as the scientific culture is making much progress day after day, the research information materials are being produced more than ever before. Therefore, we are requested inevitable to make good use of the increasing information materials for scientific culture to do our academic research and technical development, and it is quite vital for us to take a rapid and correct reference method for utilizing the information data. This study is prepared by the Secondary Materials annotated bibliographically, based on the academic literatures which are concerned with improving the availability of data reference in the food-nourishing field, in order to present the required materials to students and people who are much interested in the concerned filed. In this study, I took the Literature-Survey Method, giving a bibliographical explanation of the subjects on food-nourishing field only after reading original materials owned by university libraries, based on the theme extracted from previously-published index books. These themes are classified by each main subject on the basis of Korean Decimal Classification and subdivided as required. In all literary works included, names of authors are shown under each theme or paragraph with order of Korean Alphabets, ""Ka"", ""Na"", ""Da""······· This bibliographical explanation book, as the first, secondary data for the food-nourishing field in Korea, forms the general concentrated-body on all literatures for this subject with the best effort to give much help to students concerned. The source of publications included are shown and the index mixed with names of authors, books and key words in the given title are mentioned at the end of this bibliographical explanation book.;현대사회의 향상을 기하기 위한 학술적 정보자료는 급증되고 있다. 이들은 학문연구와 기술개발을 위하여 효과적인 이용이 필연적으로 요청됨으로 이에는 신속?정확한 검색방법이 긴요한 것이다. 본 연구는 식품영양분야의 자료검색의 이용도를 높이기 위하여 이에 관계되는 1차 자료인 학술문헌을 토대로 하여 그를 해제한 이차 자료를 작성한 것으로써, 이 분야의 연구자나 관심을 가진 일반인에게 필요로 하는 자료를 시공하고자 함을 목적으로 하였다. 이에따라 본 연구에 있어서 방법은 문헌조사로서, 기간된 색인지들 속에서 영양관계의 주제를 취급하여 그를 근거로 각 대학도서관 등에 소장된 원자료들 중에서 식품영양관계의 저서 및 기사를 해제하였다. 이 저작들은 「한국십진분류법」에 의거하여 주제별로 분류하였고 그 외 필요에 따라 「조선식품성분연구보고」를 참조하여 세구분 하였다. 모든 저작들은 각 주제하에 저자명의 가나다순으로 배열하였다. 이로서, 본 해제목록은 우리나라 식품영양관계 분야의 최초의 이차자료로서, 이 주제에 해당하는 문헌의 총 집결체를 이루어, 이 방면의 연구자에게 도움을 줄 것이다. 마지막으로 수록간행물을 전거를 밝히고, 저자·서명?요어(key word)을 혼합한 색인을 수록하였다.-
dc.description.tableofcontentsI. 서론 1 II. 해제목록 9 범례 9 A. 기본 영양소 11 0. 종합적 저작 11 1. 단백질 20 2. 탄수화물 26 3. 지방 27 4. 비타민 28 5. 무기질 33 6. 수분 33 7. 기타 34 B. 음식물 36 1. 식물성 식품 36 a. 곡류 36 b. 잡곡 42 c. 두류급가공품 45 d. 묵 49 e. 과실류 50 f. 야채류 51 g. 침채류 57 n. 균조류 60 i. 조미료 급 기호품 61 j. 산채류 64 k. 기타 64 2. 동물성 식품 66 a. 수ㆍ 조ㆍ 어ㆍ 육류 66 b. 유류 급 가공품 66 c. 연체류 71 d. 곤충류 71 e. 개류ㆍ 갑곡류 73 f. 기타 74 3. 기타 76 색인 78 참고문헌 91 수록잡지명 일감표 93 Abstract 97-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent2495624 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 교육대학원-
dc.title한국식품영양관계문헌해제목록-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.subtitle1945年8月-1974年9月-
dc.format.page98 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major교육대학원 사서교육전공-
dc.date.awarded1976. 2-
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교육대학원 > 사서교육전공 > Theses_Master
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