Full metadata record
DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.author | 朴光淑. | - |
dc.creator | 朴光淑. | - |
dc.date.accessioned | 2016-08-26T10:08:20Z | - |
dc.date.available | 2016-08-26T10:08:20Z | - |
dc.date.issued | 1981 | - |
dc.identifier.other | OAK-000000035380 | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/201537 | - |
dc.identifier.uri | http://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000035380 | - |
dc.description.abstract | Ornithine aminotransferase was studied in digestive gland of Mytilus coruscus, Mytilus edulis, Meretrix lusoria, Tapes philippinarum, Saxidomus purpuratus, Corbicula fluminea, Meretrix petachiails, Sinnovacula constricta, Cyclina sinensis. Ornithine aminotransferase activity was determined by Peraino and Pitot method that involves the basis on the reaction of o-aminobenzaldehyde with the glutamic-δ-semialdehydo to form a yellow product. The relative activity of ornithine aminotransferase in different shells was found to be Mytilus coruscus < Mytilus edulis < Meretrix lusoria < Tapes philippinarum□Saxidomus purpuratus <Corbicula fluminea < Meretrix petachiails < Sinnovacula constricta < Cyclina sinensis.;우리 나라산 패류 9종류를 택하여 그 digestive gland중에서 ornithine aminotransferase의 존재를 확인했으며 그 enzyme activity는 o-aminobenzaldehyde와 glutamic-γ-semialdehyde로부터 황색화합물을 생성하는 반응에 근거한 Peraino와 Pitot의 방법으로 측정하였다. 그 결과 패류에서 측정된 ornithine aminotransferase의 relative activity의 크기를 비교해 보면 홍합<진주담치<백합<반지락□개조개<재첩<말백합<가리맛조개<가무락조개의 순이었으며 ornithine aminotransferase의 optimum PH는 대략 7.3이었다. | - |
dc.description.tableofcontents | 논문개요 = ⅵ Ⅰ. 서론 = 1 Ⅱ. 실험 = 3 A. 실험에 사용한 기구 및 시약 = 3 1. 기구 = 3 2. 시약 = 3 B. 실험재료 = 3 C. 실험방법 = 3 1. 시약용액의 조제 = 3 a. 0.6M L-Ornithine 수용액 = 3 b. 0.12M α-Ketoglutaric acid 수용액 = 4 c. 0.1M Potassium phosphate buffer(PH 7.3) = 4 d. 0.44M Potassium phosphate buffer = 4 e. o-Aminobenzaldehyde = 4 f. Folin-Ciocalteu phenol reagent = 5 g. Lowry reagent = 5 2. Enzyme 용액의 조제 = 6 3. Enzyme activity의 측정법 = 8 4. 단백질의 정량법 = 9 5. Optimum PH의 측정법 = 9 Ⅲ. 결과 = 10 A. Ornithine aminotransferase의 optimum PH = 10 B. Ornithine aminotransferase의 activity = 11 Ⅳ. 고찰 = 15 Ⅴ. 결론 = 17 BIBLIOGRAPHY = 18 ABSTRACT = 21 | - |
dc.format | application/pdf | - |
dc.format.extent | 613775 bytes | - |
dc.language | kor | - |
dc.publisher | 이화여자대학교 대학원 | - |
dc.subject | 패류 | - |
dc.subject | 소화선중 | - |
dc.subject | Ornithine Aminotransferase | - |
dc.title | 우리나라産 貝類 消化腺中에 存在하는 Ornithine Aminotransferase의 Activity에 關한 硏究 | - |
dc.type | Master's Thesis | - |
dc.title.translated | Studies on the activity of ornithine aninotransferase in the digestive gland of korean shells | - |
dc.format.page | vi, 21 p. | - |
dc.identifier.thesisdegree | Master | - |
dc.identifier.major | 대학원 화학과 | - |
dc.date.awarded | 1982. 2 | - |