Full metadata record
DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.author | 張燦玉. | - |
dc.creator | 張燦玉. | - |
dc.date.accessioned | 2016-08-26T10:08:23Z | - |
dc.date.available | 2016-08-26T10:08:23Z | - |
dc.date.issued | 1982 | - |
dc.identifier.other | OAK-000000035529 | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/201447 | - |
dc.identifier.uri | http://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000035529 | - |
dc.description.abstract | o-Aninobenzaldehyde를 사용하는 Peraino와 Pitot법으로 우리나라산 숭어 내장에 존재하는 ornithine aminotransferase를 연구한 결과 enzyme의 optium pH는 7.3이었으며 enzyme 농도가 증가함에 따라 그 활성도 증가되었다. 그리고 숭어 내장 중 간, 신장, 심장, 창자(장), 비장, 위, 정소, 난소에서 모두 ornithine aminotransferase의 활성이 나타났으며 비활성도는 간>신장>심장>창자>위>비장>정소>난소의 순이었다. 또한 기질인 L-ornithine과 α-ketoglutaric acid의 optimum 농도는 각각 0.1M과 0.02M이었다.;Ornithine aminotransferase (OAT) was studied in internal organs of Korean Mugil cephalus. The activity of OAT was measured with o-aminobenzaldehyde, according to the method of Peraino and Pitot. The result is as follows. 1. The activity of OAT had a pH optimum at 7.3. As the concentration of enzyme was increased, the activity of OAT increased. 2. For optimum substrate concentration the activity of OAT in liver had L-ornithine at a.1M and α-ketoglutaric acid at 0.02M. 3. The enzyme activity was found in internal organs. And the enzyme activities expressed as specific activities were as follows: liver> kidney> heart> intestine> stomach> spleen> testes> ovaries. | - |
dc.description.tableofcontents | 논문개요 = Ⅳ Ⅰ. 서론 = 1 Ⅱ. 실험 = 3 A. 실험에 사용한 기구 및 시약 = 3 1. 기구 = 3 2. 시약 = 3 B. 실험 재료 = 4 C. 실험 방법 = 4 1. 시료 용액의 조제 = 4 a. 0.6M L-ornithine 용액 (pH 7·3) = 4 b. 0.12M α-ketoglutaric acid 용액 (pH 7·3) = 4 c. 0.1M potassium phosphate buffer (pH 7·3) = 4 d. 0.44M Potassium Phosphate buffer (pH 7·3) = 4 e. o-Aminobenzaldehyde의 합성 = 5 f. Folin - ciocalteu phenol reagent = 5 2. Enzyme 용액의 조제 = 6 a. Homogenate의 조제 = 6 b. Cell fractionation = 6 3. Enzyme activity의 측정 = 6 4. 단백질 정량 = 7 5. Optimum pH의 결정 = 8 6. Enzyme 농도의 영향 = 8 7. Optimum 기질 농도 = 9 Ⅲ. 결과 = 10 A. Ornithine aminotransferase의 activity = 10 B. Ornithine aminotransferase의 Optimum pH = 13 C. Enzyme 농도의 영향 = 14 D. Optimum 기질 농도 = 15 Ⅳ. 고찰 = 17 Ⅴ. 결론 = 20 BIBLIOGRAPHY = 21 ABSTRACT = 23 | - |
dc.format | application/pdf | - |
dc.format.extent | 556670 bytes | - |
dc.language | kor | - |
dc.publisher | 이화여자대학교 대학원 | - |
dc.subject | 한국산 | - |
dc.subject | 숭어 | - |
dc.subject | 내장 | - |
dc.subject | L-ornithine aminotransferase | - |
dc.title | 우리나라産 숭어(mugil cephalus) 내장중의 L-ornithine aminotransferase 에 관한 연구 | - |
dc.type | Master's Thesis | - |
dc.title.translated | Studies on the ornithine aminotransferase in the internal organs of Korean mugil cephalus | - |
dc.format.page | vi, 23 p. | - |
dc.identifier.thesisdegree | Master | - |
dc.identifier.major | 대학원 화학과 | - |
dc.date.awarded | 1983. 2 | - |