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Cinnamic acid의 가수분해 반응에 관한 연구

Title
Cinnamic acid의 가수분해 반응에 관한 연구
Other Titles
(A) study on the kinetics and mechanism of the hydrolysis reaction of cinnamic acid
Authors
李蓮善
Issue Date
1986
Department/Major
대학원 화학과
Keywords
Cinnamic acid가수분해 반응hydrolysis
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
권동숙
Abstract
Cinnamic acid를 넓은 pH영역 (1.04∼11.95)에서 온도(25℃, 30℃, 35℃, 40℃)를 달리하여 가수분해시켜서 UV-spectrophotometer로 흡광도 변화를 측정하였다. 그 측정값으로 부터 반응속도상수를 구하고 메카니즘을 규명하였으며 반응속도식을 유도하고 활성화에너지와 활성화엔트로피를 구하였다. 실험결과, cinnamic acid의 가수분해반응은 1차반응이며, 산성영역에서는 pH가 증가함에 따라 반응속도가 증가하고 염기성에서는 pH가 증가함에 따라 감소하며 중성영역인 pH 6.53에서 최대반응속도를 갖는다는 사실을 알 수 있었다. 또한 온도가 증가할 수록 반응속도도 증가하였으며 pH 6.53에서 온도의 영향을 가장 많이 받았다는 사실을 알 수 있었다.;The rate constants for the hydrolysis reaction of cinnamic acid have been determined by UV spectrophotometer at various pH (1-12) and temperature (25℃, 30℃, 35℃, 40℃) The reaction was found to be first order overall, The rate equation that can be applied at the acidic and basic PH range were obtained. From those rate equations, it was shown that the mechanisms of the reactions consist of two different parts (acidic & basic). Reaction was temperature dependence, and the values of Arrhenius activation energy and entropy of activation were 3-9 Kcal/mol and -12-7cal/mol。k respectively. The frequency factor values shown were [OH^(-)] dependence.
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일반대학원 > 화학·나노과학과 > Theses_Master
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