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Capsaicin이 흰쥐 간 조직의 cytochrome P-450, Lipid peroxidation및 지질함량에 미치는 영향

Title
Capsaicin이 흰쥐 간 조직의 cytochrome P-450, Lipid peroxidation및 지질함량에 미치는 영향
Authors
김경희
Issue Date
1985
Department/Major
대학원 의학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Doctor
Abstract
고추는 오래 전부터 우리나라 국민의 식생활에서 없어서는 안될 조미료로 되어있다. 한편 우리나라 국민에는 만성 위장질환이나 간질환 특히 간경변증의 이환율이 타국민에 비하여 높은데(한 1961) 그 원인이 상용식품 내에 함유된 고추가루의 성분이 원인이 될 수 있다고 알려져 있다. 그러므로 그러한 고추가루의 성분이 생체에 영향을 줄 수 있는지를 검토해 봄은 국민 보건상 중요한 과제라고 할 수 있겠다. 그러나 고추가 간에 미치는 영향에 대한 국내 문헌으로는 최(1936), 한(1961) 및 이(1936)등의 수 편의 보고가 있을 뿐이다. 저자는 흰 쥐에 고추의 신미성분을 나타내는 capsaicin, vitamin A와 E 및 ginseng essential oil의 용량을 변화시켜 단독 투여와 동시 투여를 하여 간조직내의 cytochrome P-450과 b5등의 함량, 2acetylaminofluorene(이하 AAF로 약칭함)의 hydroxylation에 대한 영향, lipid peroxidation의 변화 및 각종 지방성분 함량 등을 관찰한 바 다음과 같은 결론을 얻어 보고 하는 바이다. 1.capsaicin은 간조직 내 cytochrome P-450과 b5 대사에 영향을 미치며 동시에 2-AAF의 Ring- 및 N-hydroxylation에 관여함을 알았다. 2.vitamin A와 E 및 ginseng essential oil은 capsaicin의 독성을 억제하는 경향임을 알았다. 3.한편 간 조직 내 지방함량의 증가와 lipid peroxidation의 증가가 capsaicin에 의해 이루어진다는 것은 capsaicin이 독성으로 작용한다는 것이며 이런 현상이 vitamin A와 E 및 ginseng essential oil에 의하여 억제됨을 알았다. ; The cytochrome enzyme system of hepatic microsome is important because of its versatility in catalyzing the hydroxylation as well as other modifications of a variety of lipids and foreign compounds including drugs, pesticides and carcinogens. Capsaicin, vitamin antioxidants and ginseng essential oil were administered to rats, in order to elucidate the effect of capsaicin on the microsomal cytochrome p-450 and b5, AAF hydroxylation, lipid peroxidation and the hepatic lipids content. The following conclusions are suggested: 1.The various doses of capsaicin utilized in the present investigation increased the activities of hepatic microsomal cytochrome in hepatic microsome p-450 and b5 and caused an elevation of AAF hydroxylation in hepatic microsome. 2.The above various doses of capsaicin increased the lipid peroxidation. 3.The above various doses of capsaicin increased the cholesterol, tryglyceride and phospholipid contents in the liver. 4. The increase activity of hepstic microsomal cytochrome p-450 and b5, lipid peroxidation various lipid components in the hepatic tissue and the Ring-hydroxylation and N-hydroxylation in capsaicin feeding rats indicates toxicity of capsaicin on the hepatic tissue. 5.The group fed with capsaicin and vitamin A, capsaicin and vitamin E shows significantly decreased toxicity of capsaicin on the hepatic tissue, compared with group which was fed only capsaicin. 6.The group fed with ginseng essential oil also shows decreased toxicity of capsaicin on the hepatic tissue.
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일반대학원 > 의학과 > Theses_Ph.D
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