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지리 교과에서 농업의 기능과 가치 재정립을 위한 연구

Title
지리 교과에서 농업의 기능과 가치 재정립을 위한 연구
Other Titles
A study on Reestablishing the Function and Value of Agriculture in Geography Education Curriculum : A Design and Application of Constructivist
Authors
정혜윤
Issue Date
2010
Department/Major
교육대학원 지리교육전공
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
이영민
Abstract
This paper presents the need for educational attempts so that learners understand the change in agricultural distribution systems today and set a well-balanced economical, ecological and sociocultural sense of values concerning agriculture. The purpose of this study is to reestablish the function and value of agriculture considering the trend of time of globalization, analyze the agriculture chapter of French geography education, which applies these views into textbooks well, and therefore draw implements of content reconstruction and constructive course plans, and use common materials in a constructive point of view to apply in classes and observe the legitimacy of value and behavioral development of learners when studying about agriculture. To grasp the function and value of agriculture, we have looked through domestic and foreign academic journals and dissertations, books on agricultural policies and global agriculture distribution, statistical data and other objective references. In order to apply this information in textbooks, we have interviewed teachers on their perspectives of agriculture in geography education, understood the field of courses, and found the problems that existed. In addition, we examined the chapter on agriculture in geography textbooks of France and grasped points that could help reconstruct our textbooks. To practice the reconstructed textbook content in lessons, we conducted courses to three classes of eighth students (104 students). The class plan consists of 'food' which plays as an intersecting point between ordinary life of learners and agriculture to promote interest and carries out an active class using the packing material that indicates the place of origin of food. After class, students were given worksheets and self-examination notebooks for observation of the change in value development and behavior. Furthermore, one-on-one interviews were carried out with students to observe the understanding and behavior towards the function and value of agriculture. The following is a summary of the results of this study. First of all, to reestablish the function and value of agriculture while considering globalization at a textbook level, we need to focus on the social and ecological function of agriculture that the existing economic development perspective did not fully contain. The function and value of agriculture that has shed new light helps the understanding of globalization distribution order and global environment issues together. Secondly, the implements that we can obtain through French geography textbook analysis are that social issues are actively used in textbooks and by using positive and negative aspect of society, textbooks are providing a balanced point of view to students. Furthermore, with the use of mostly discussion-form content, learners can analyze and handle given material on their own and play a leading role while studying. This sort of organization helps learners to research well-accepted phenomena with a critical mind. Through this research, learners can overcome the gap between the educational content and experience from everyday life and build a self-directing learning ability. Finally, application of reconstructed content in education fields helped learners understand not only the economical ideas of agriculture, but also the importance of ecological and environmental functions and values. Also, the criteria for selection of students' food have changed to more environmental and healthy standards. This proves that this study has affected learners to develop a balanced and positive understanding and behavior towards agriculture.;본 논문은 학습자가 오늘날 변화하고 있는 농업 유통 체제의 현실을 올바르게 이해하고 농업에 대하여 경제적, 사회•문화적, 생태적으로 균형 잡힌 가치관을 갖도록 교과 교육적인 시도가 필요함을 제시한다. 본 연구의 목적은 첫째, 기존의 관점에서 벗어나 세계화의 시대적 흐름을 고려하여 농업의 기능과 가치를 재정립한다. 둘째, 이러한 관점을 잘 적용하여 교과 교육에서 다루고 있는 프랑스 지리 교과서의 농업 단원을 분석하여 농업 내용 재구성 및 구성주의적 수업 설계에 있어 시사점을 도출한다. 셋째, 구성주의적 관점에서 일상생활 소재를 활용하여 재구성한 농업 내용을 수업에 적용하고 농업에 대한 학습자의 가치, 태도 형성에 있어 적실 성을 관찰한다. 농업의 기능과 가치를 파악하기 위해 국내•외의 학위 논문과 학술지, 기타 농업 정책 및 글로벌 농업 유통에 관한 단행본, 통계 자료 등의 객관적인 학술 연구 자료를 살펴보았다. 이를 교과 수준에서 적용하기 위하여 교사 면담을 통해 지리 교과에서 다루고 있는 농업에 대한 교사 인식과 수업 현장을 파악하고 문제점을 진단하였다. 또한 프랑스 지리 교과서의 농업 단원을 분석하여 향후 우리 지리 교과 농업 내용 재구성에 있어 시사점을 얻었다. 재구성한 교과 내용을 수업에 적용하기 위하여 8학년 3개 학급(104명)을 대상으로 1차 시 수업을 실시하였다. 구체적인 수업 설계를 살펴보면 우선, 학습 흥미를 높이기 위하여 학습자가 일상생활에서 농업을 경험할 수 있는 교차점인 ‘식품’을 교육 소재로 선정하였고, 이 식품의 원산지가 표기된 포장재를 활용하여 활동중심 수업을 실시하였다. 수업 이후 농업에 대한 학습자의 가치 형성 및 태도 변화를 관찰하기 위하여 수업 과정에서 학생들이 완성한 활동 지(Worksheet)와 성찰 노트를 분석하였다. 또한 학생 개별 면담을 통하여 농업의 기능과 가치에 대한 학습자 인식 및 태도를 관찰하였다. 본 연구의 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 세계화라는 사회 변화를 고려하여 농업의 기능과 가치를 교과 수준에서 재정립하기 위해서는 기존의 경제개발 관점에서 충분히 내포하지 못했던 농업의 사회적, 생태적 기능에 주목할 필요가 있다. 재조명된 농업의 기능과 가치는 세계화의 유통 질서와 세계 환경 문제를 통합적으로 이해하도록 돕는다. 둘째, 프랑스 지리 교과서 분석을 통해 얻을 수 있는 시사점은 교과 내용에 있어 사회적 이슈를 적극 활용하고 있으며 사회의 긍정적인 측면과 부정적인 측면을 함께 다루어 학생들에게 균형적인 관점을 제시하고 있는 점이다. 또한 주로 논술 형식으로 학습자 스스로 주어진 자료를 해석하고 조작하며 주도적으로 학습에 임하도록 탐구의 장을 제공하고 있다는 것이다. 이러한 교과 내용 구성은 학습자가 일상에서 당연하게 받아들여지는 현상에 대하여 문제의식을 갖고 스스로 탐구하는 과정을 통해 교육 내용과 일상생활 경험 사이의 괴리감을 극복할 수 있으며 자기 주도적인 학습 능력을 함양함에 있어 의미가 있다. 셋째, 구성주의적 수업 설계를 통해 재구성된 농업 내용을 교실 현장에 적용한 결과, 학습자는 농업에 대한 경제적 이해에서 더 나아가 농업의 생태•환경적 기능과 가치에 대하여 중요성을 인식하는 것으로 관찰되었다. 또한 일상생활에서 학생들이 먹을 거리를 소비할 때, 그 선택의 기준이 환경적이고 건강에 유익한 기준으로 변하고 있다는 점에서 본 연구가 학습자의 농업에 대한 균형적이고 긍정적인 이해와 태도 형성에 영향을 줌을 입증할 수 있다.
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