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Conjugated linoleic acid와 Gamma linolenic acid의 Zinc Oxide Nanoencapsulation 및 온도·저장에 따른 안정성 분석

Title
Conjugated linoleic acid와 Gamma linolenic acid의 Zinc Oxide Nanoencapsulation 및 온도·저장에 따른 안정성 분석
Other Titles
Nanoencapsulation of Conjugated linoleic acid and Gamma linolenic acid with Zinc Oxide and effect of temperature and time on its stability
Authors
원준
Issue Date
2007
Department/Major
대학원 식품공학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
CLA 또는 GLA는 저장 중 산화에 대해 불안정하므로 본 연구에서는 Zinc Oxide를 이용하여 CLA와 GLA를 encapsulation한 후 온도 · 시간에 따른 안정성을 분석하였다. Encapsulation된 CLA와 GLA를 X-ray diffraction의 pattern으로 분석하여 encapsulation이 되었음을 확인하였다. X-ray diffraction pattern에서 θ값을 이용하여 bragg 법으로 CLA 또는 GLA의 nano capsule 크기를 계산하였으며, encapsulation 전과 후의 capsule 크기 변화와 X-ray diffraction pattern의 변화에 의해 encapsulation과정 중에 어떤 물질이 삽입되었음을 알 수 있었으며, 따라서 encapsulation 되었음을 추측하였다. 20, 30, 40, 50℃ 에서 49일간 encapsulation된 CLA와 GLA의 산화 안정성을 분석한 결과 encapsulation된 CLA와 GLA는 encapsulation되지 않은 CLA와 GLA에 비해 산화 안정성이 향상되었음을 알 수 있었다. CLA는 20, 30, 40℃에서 49일간 encapsulation된 CLA와 encapsulation되지 않은 CLA 모두 안정하였다. 50℃에서 nanoencapsulation된 CLA는 안정성이 49일간 유지된 반면 encapsulation 되지 않은 CLA는 7일 간격의 실험으로 인해 언제부터 함량 감소가 나타났는지 알 수 없으나 0일에서 7일 까지 큰 함량 감소가 나타났다. GLA는 전체적으로 불안정하였으나 encapsulation된 GLA가 encapsulation되지 않은 GLA 보다 안정하였다. 20℃에서 encapsulation된 GLA와 encapsulation되지 않은 GLA는 모두 안정하였다. 30℃에서 encapsultaion된 GLA는 안정하였으나 encapsulation되지 않은 GLA는 21일부터 큰 함량 감소를 보였다. 40, 50℃에서는 encapsulation된 GLA와 encapsulation 되지 않은 GLA 모두 불안정하였다. 40℃에서 encapsulation된 GLA는 14일부터 큰 함량 감소를 보였으며, encapsulation되지 않은 GLA는 0일에서 7일 사이에 큰 함량 감소를 보였다. 본 연구의 결과로부터 Zinc Oxide nanoencapsulation은 CLA와 GLA의 안정성을 향상시킬 수 있다는 가능성을 제시하였다.;CLA(Conjugated linoleic acid) is a collective term for a group of positional and geometric isomer of octadecadienoic acid(linoleic acid; 18:2n6). It is found in meats, poultry products, sea food, dairy products and plant oil. It has been reported that CLA has a variety of biological effects such as anti-cancer, anti-oxidation, reduction of atherosclerosis, modulation of immunity, reduction of body fats and reduction of lipid oxidation. GLA(Gamma linolenic acid) is an omega-6 polyunsaturated fatty acid. The main sources of GLA are Oenothera biennis(evening primrose), Borago officinalis(borage) and Ribes nigrum(black currant). Several studies have investigated that GLA have been found to exert clinical efficacy in a variety of deseases, including suppression of chronic inflammation, inhibition of atopic dermatitis. However, CLA and GLA are oxidized by oxygen, heat and light etc. In this study, Nanoencapsulation was used to improve stability of CLA and GLA, CLA(control) and GLA(Control) were encapsulated with Zinc Oxide by ionic interaction. The encapsulated CLA, CLA(control) and encapsulated GLA, GLA was stored at 20, 30, 40, 50℃ for 49 days. After incubation, extracted and methylated samples was analyzed using a GC/FIDetector. Encapsulated CLA and GLA were more stable than CLA and GLA. Both encapsulated CLA and CLA were stable at 20, 30 and 40℃ for 49days. However CLA was degraded 100% after 28 days at 50℃, whereas encapsulated CLA was stable at 50℃. Encapsulated GLA and GLA were stable at 20℃. Encapsulated GLA was stable at 30℃, but GLA was degraded 92% at 30℃. Results showed that nanoencapsulation can be a useful technique for improving CLA and GLA stability.
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