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식생활 관련 유해물질에 대한 초등학생용 STS 모듈 개발 및 적용

Title
식생활 관련 유해물질에 대한 초등학생용 STS 모듈 개발 및 적용
Other Titles
Developing STS Module on Toxic Nutrition for Elementary Students and Its Application: focusing on the chapter of "Pleasant Surrounding" in 6 grade 2nd semester"
Authors
김성연
Issue Date
2008
Department/Major
교육대학원 생물교육전공
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구의 목적은 유해물질이 인간생활에 미치는 악영향으로 인한 사회적인 문제를 해결하기 위한 일환으로 유해물질의 노출에 취약한 어린이의 건강을 보호하는 교육 자료를 개발하는데 있다. 초등학교 6학년 「쾌적한 환경」단원을 중심으로 식생활 관련 유해물질에 대한 STS 교육 자료를 개발하고, 이를 적용하여 식생활 관련 유해물질에 대한 태도 변화에 어떤 효과가 있는지 알아보고자 한다. 본 연구에서는 서울시 소재 초등학교 6학년 학생 60명을 대상으로 유해물질에 대한 기초 인식 조사를 하고, 이를 바탕으로 식생활 관련 유해물질에 대한 초등학생용 STS 모듈을 개발하였다. 개발된 모듈을 서울시 소재 초등학교 2개 학급 64명의 학생을 대상으로 4차시 수업에 적용하였다. 식생활 관련 유해물질에 대한 태도의 사전·사후 검사를 같은 검사 도구를 사용하여 실시하였다. 검사 결과는 SPSS 12.0 통계 프로그램을 사용하여 대응 표본 t-검증(Paired samples t-test) 분석을 실시하였다. 본 연구의 결과 및 결론은 다음과 같다. 첫째, 초등학생들의 유해물질에 대한 인식 조사 결과 약 50%의 학생들이 유해물질이 무엇인지 알고 있는 것으로 나타났으며, 의식주 생활환경 중 “식생활”과 관련된 유해물질의 종류를 가장 많이 알고 있었다. 또한 초등학생들의 식생활 패턴을 조사한 결과 저녁식사로 외식을 하는 학생이 25%, 간식으로 시중에서 유통되는 과자와 아이스크림을 먹는 학생이 53%로 나타났다. 따라서 정상적인 식생활 습관을 갖지 못하는 초등학생들에게 식생활 관련 유해물질에 대한 올바른 교육을 받을 필요성이 제기되었다. 둘째, 유해물질에 대한 기초조사를 바탕으로 식생활 관련 유해물질에 대한 STS 모듈을 개발하였다. 개발된 모듈의 학습 주제는 탄산음료, 트랜스 지방, 생물농축, 색소(식품첨가물)이며, 4차시로 구성하였다. STS 교수 학습 단계에 따라 문제로의 초대 단계에서는 동영상 보기를 통해 학습 동기 유발과 문제 인식을 하고, 탐색 단계에서는 일상생활에서 쉽게 접할 수 있는 탐구실험활동을 통해 정보를 수집하고, 실생활의 경험을 적용하였다. 설명 및 해결방안 제시 단계에서는 조사하기 및 의견교환을 통해 지식과 경험에 의한 해결방안을 모색하고, 실행 단계에서는 적용하기 및 발표를 통해 생활 속에서 실천을 유도하는 과정으로 개발하였다. 셋째, 개발된 모듈을 적용하여 그 효과를 분석한 결과 식생활 관련 유해물질에 대한 태도는 전체적으로 유의미한 향상이 있었다(p<.05). 그리고 태도의 세부 영역인 인지적 영역, 정의적 영역, 행동적 영역에서도 모두 유의미한 향상이 있었다(p<.05). 또한 하위영역인 일반 특성, 탄산음료, 트랜스 지방, 생물농축, 색소(식품첨가물)에 대해서도 유의미한 향상이 있었다(p<.05). 따라서 본 연구에서 개발된 모듈은 초등학생의 식생활 관련 유해물질에 대한 태도 변화에 긍정적인 영향을 미친다는 것을 알 수 있었다. 본 연구 결과를 바탕으로 후속 연구를 위한 제언은 다음과 같다. 식생활 외에 의생활 및 주생활 관련 유해물질에 대한 연구가 필요하며, 대상을 확대하여 중학생, 고등학생, 일반인을 위한 식생활 관련 유해물질 프로그램의 연구가 수행되어져야 할 것이다.;The purpose of this study is to address a solution for social problems caused by toxic nutrition which negatively impacts on human being’s health and life. As a part of the solution for toxic nutrition, STS educational material for toxic nutrition has been developed to protect children’s health focusing on the chapter of "Pleasant Surrounding" for 6 grade students in elementary school. In addition, the educational material has been applied to the elementary students to observethe result of the module that would play a significant role to change the students’ attitude on toxic nutrition. For the study, 60 students of 6^(th) grade in elementary school located in Seoul have been observed to research their cognition and knowledge on toxic materials. And, the STS module on the toxic nutrition has been developed based on the research. In advance of applying of the module, before-test was conducted to view the students’ attitude on the toxic nutrition. And then, after the module applied, after-test was performed by using same method. Using SPSS 12.0, a statistic program, Paired Samples T-Test has been performed to analyze the test result. The following shows the result of this study. First, as a result of the research on the elementary students’ cognition and awareness about toxic materials, it has been shown that 50% of the students know what toxic materials are. And, among the toxic materials they know, they know about toxic nutrition the most. Even though they recognize very well what toxic nutrition is, the result of research shows that the students more easily impacted by toxic in food than in clothing and shelter. In other words, they know about toxic nutrition, but don’t have right attitude in eating habit. Thus, it is necessary for them to provide effective educational materials in order to cultivate good attitude on toxic nutrition. Second, the STS module for elementary students has been developed considering various educational materials which can encourage students to recognize impacts of toxic nutrition and to improve their attitude by recognizing toxic nutrition. Moreover, it has been focused that activities as easy as experiences in their usual life and the student-centered classes should be provided Third, the result of analyzing changes in students’ attitudeafter the developed module was applied shows that it brings on positive changes to their attitude on toxic nutrition (p<. 05). Thus, it is certain that the developed module in this study is an appropriate educational material for toxic nutrition.
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