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한국 청소년에서 초가공식품 섭취와 식사의 질 및 식행동 상관성 연구

Title
한국 청소년에서 초가공식품 섭취와 식사의 질 및 식행동 상관성 연구
Other Titles
A study on the correlation between ultra-processed food intake and meal quality and eating behavior in Korean adolescents
Authors
정지은
Issue Date
2022
Department/Major
임상보건융합대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건융합대학원
Degree
Master
Advisors
박윤정
Abstract
Background: The consumption of ultra-processed food (UPF) have been increasing across all ages in worldwide. Although many studies have reported the relation between the intake of UPF and health problems or diet quality, no study to date particularly focuses on adolescents in Korea. This study aimed to identify the intake trend of UPF in a given population, evaluate the qualitative level of meals, and analyze the relationship with the lipid profile. Methods: This study was conducted by analyzing the data of 2,455 adolescents (i.e. 1,258 boys; 1,777 girls) between 12 and 18 years who participated in the KNHANES (Korea national health and nutrition examination survey) from 2013 to 2018. The data were analyzed by applying a cross-sectional approach. Food was classified according to NOVA classification system (Monterio et al. (2010)). Some factors (the amount of nutrient intake; diet quality; body measurement index; and lipid profile. etc) were assessed in accordance with tertiles of UPF dietary energy contribution. Results: The mean percent of daily energy intake coming from ultra-processed foods was 32.64% in all subjects. Skipping breakfast and eating alone increased the consumption of UPF. The amount of fat and saturated fat intake have increased according to tertiles of relative energy intake from UPF (p<.0001). By contrast, the intake of carbohydrates, protein, vitamins and minerals, excluding some nutrients such as calcium, have decreased (p<.0001). In addition, it was presented that there was a negative correlation between the UPF intake and the qualitative evaluation scores of most nutrients and diversity of meals scores. Furthermore, it was identified that the level of total cholesterol rose significantly in the group with the highest UPF intake amongst female adolescents (p=0.0281). Conclusion: The increase of UPF intake in the subjects was significantly associated with the poor quality of meals in both genders and with high total cholesterol in female. The results suggest that a limited intake of UPF might be recommended for reduce the risk of cardiovascular health in children and adolescents. Nevertheless, further investigation on a large-scale population is required to find correlations to confirm the results.;초가공식품(Ultra-processed food, UPF)이란 NOVA 식품 분류체계가 고안되면서 규정된 용어이며, 식품첨가물이 사용된 식품으로서 자연식품으로 멀어진 형태를 의미한다. 초가공식품 섭취가 세계 식품 시장에서 차지하는 비중이 커지면서 이에 동반한 비만, 대사증후군, 당뇨, 심혈관 및 관상동맥질환, 암 등의 발생 위험을 규명하는 연구가 지속적으로 발표되고 있다. 국내에서도 성인을 대상으로 초가공식품과 비만 및 혈압의 관련성, 초가공식품 섭취에 따른 열량 및 영양소 섭취 수준에서 식사의 질을 분석하는 연구가 시작되었으나, 청소년 대상 연구는 미진하다. 따라서 본 연구는 국민건강영양조사 제 6-7기 (2013-2018) 원시자료를 활용하여 총 2,455명의 (남자 1,278명, 여자 1,177명) 청소년을 대상으로 일반적 특성 및 식행동 변수에 따른 초가공식품섭취현황을 파악하고, 초가공식품이 일일 에너지 섭취에서 차지하는 비율을 백분율로 환산한 값을 기준으로 삼분위수로 나누어 영양소 섭취 및 식품 질적 수준에서 식사의 질과 혈중지질 수준의 변화를 알아보고자 하였다. 초가공식품 섭취의 일반적 특성을 혼란변수로 보정한 결과, 여자일수록 (p=0.0004), 흡연(p=0.0086) 및 음주(p=0.0120) 경험이 있을수록 초가공식품의 소비가 더 많았다. 또한 남녀 모두에서 아침을 결식하거나(p=0.0029, p=0.0003), 아침식사 시 동반자 없이 혼자 식사할수록(p=0.0033, p=0.0346) 일일 에너지 섭취에서 초가공식품이 차지하는 비율이 높은 것으로 나타났다. 초가공식품의 에너지 기여도의 삼분위수에 따라 NOVA 식품 그룹 및 하위 그룹의 소 비를 분석한 결과, 초가공식품 그룹의 섭취가 증가할수록 초가공식품을 제외한 나머지 NOVA 식품 그룹 및 하위 그룹의 섭취는 감소하였으며(p<.0001), 초가공식품 중에서도 인스턴트 면류, 냉동만두 및 튀김류를 통한 열량 섭취가 가장 큰 것으로 드러났다. 초가공식품이 일일 에너지 섭취에서 차지하는 바가 커질수록 탄수화물과 단백질 섭취는 감소하였으며, 반대로 지방 및 포화지방 섭취는 증가하였다. 식이섬유, 칼륨, 인, 티아민, 나이아신 등의 비타민과 무기질 섭취는 전반적으로 감소하였다(p<.0001). 또한 초가공식품의 에너지 섭취 기여도에 따라 단백질, 인, 철분, 티아민 등 일부 영양소의 적정섭취비(NAR) 및 평균 적정섭취비(MAR)가 감소하였다(p<.0001). 남녀 모두 식품 다양성 점수(DVS), 식품군 다양성 점수(DDS) 및 DQI-I가 전반적으로 감소하는 등 식사의 질적 수준도 함께 감소하였다(p<.0001). 초가공식품 섭취에 따라 혈 중 지질 수준을 연령, 거주지역, 비만도 등의 혼란변수로 보정한 후 분석한 결과, 여자 청소년에서 총콜레스테롤이 유의하게 증가하는 것을 확인하였다 (p=0.0281). 본 연구에서는 초가공식품의 에너지 섭취 기여도가 증가할수록 식사의 질이 저하되고, 총콜레스테롤 증가와 연관성이 있는 것으로 확인했다. 따라서 심혈관계질환 예방을 위해 청소년에서 초가공식품 섭취 제한이 필요하며, 이를 위를 위해 바람직한 식사환경을 조성하는 것도 중요할 것으로 사료된다.
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임상보건융합대학원 > 임상영양학전공 > Theses_Master
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