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Yellow yeast rice supplementation ameliorate plasma cholesterol level in subjects with mild to moderate hypercholesterolemia

Title
Yellow yeast rice supplementation ameliorate plasma cholesterol level in subjects with mild to moderate hypercholesterolemia
Other Titles
황국곡자의 혈중 콜레스테롤 조절 기능성 및 안전성을 확인하기 위한 인체적용시험 : 이중맹검, 무작위배정, 대조식품 비교시험
Authors
신지윤
Issue Date
2019
Department/Major
임상보건융합대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건융합대학원
Degree
Master
Advisors
권오란
Abstract
본 연구는 황국곡자 섭취가 LDL-콜레스테롤 수준이 높은 성인의 혈중 콜레스테롤 조절에 미치는 영향과 안전성을 평가하는 것을 목적으로 시행되었다. 본 연구는 8주간, 무작위배정, 이중맹검, 평행설계, 대조식품 비교 시험으로 진행되었으며 모든 과정은 이화여자대학교 IRB에 따라 진행되었다. 연구대상자는 만 20세 이상의 성인 남녀로 LDL-콜레스테롤이 130 mg/dL 이상인 68명을 모집하였다. 연구 참여 기준에 의해 적합하다고 판정된 연구대상자는 2주간의 run-in period 후 등록된 순서에 따라 대조군 또는 시험군 중 한군으로 34명씩 무작위 배정되어 8주간 대조식품 또는 시험식품을 섭취방법에 맞게 섭취하였다. 연구대상자의 혈액은 0주, 4주, 8주차에 공복상태에서 수집되었다. 8주간의 중재를 모두 완료한 대상자는 대조군 27명, 시험군 33명으로 총 60명이었으며, 8주간 시험식품 섭취 후 혈중 콜레스테롤 조절에 미치는 영향을 총체적으로 확인하기 위해 혈중 생화학적 마커 분석을 실시하였다. 시험 분석 결과, 시험군에서 대조군 대비 총 콜레스테롤과 LDL-콜레스테롤이 유의하게 감소되었는데 감소폭은 각각 20%, 15% 정도였다(각각 P < 0.001). 또한 Apo B와 Apo E의 경우에도 단백질 수준이 변화되어 혈중 Apo B와 Apo E가 유의적으로 감소되었다(각각 P < 0.001, P = 0.005). 이외의 혈당, 중성지방, 염증지표 및 Ox-LDL수준은 변화 없었다. 그 외 지표는 변화가 없었고, 동맥경화정도에는 영향을 주지 않았다. 또한 활력징후, 임상병리검사에서 임상적으로 유의미한 변화는 없었으며, 시험식품과 관련된 이상반응은 보고되지 않았다. 따라서, LDL-콜레스테롤 수준이 높은(LDL-콜레스테롤이 130 mg/dL이상) 성인 남녀에서 황국곡자의 섭취는 혈당, 염증지표, 중성지질 수준뿐만 아니라 말초 지질 산화수준, 동맥경화도에 영향 없이, 콜레스테롤 수준을 개선시키는 효과를 가짐을 확인할 수 있었다.;Cardiovascular disease (CVD) has been a major cause of mortality and morbidity in Korea. A high blood cholesterol level is thought to be a major risk factor CVD. This study was performed to test the hypothesis that consumption of Yellow yeast rice leads to a cholesterol effects in subjects with mild to moderate hypercholesterolemia. This study was a randomized, double-blind, placebo-controlled and parallel study. Sixty eight subjects with high low-density lipoprotein–cholesterol (LDL-C) level (LDL-C ≥ 130mg/dL) were, after 2-week run-in period, randomly assigned to either placebo (n = 34) or Yellow yeast rice (n = 34) for eight weeks. The subjects were instructed to ingest one pouch of test sample or placebo (5.4 g/pouch) twice a day for eight weeks. Blood samples were collected at fasting state after the run-in, the 4-week and the 8-week intervention periods. After eight weeks intervention total cholesterol (TC) (P < 0.001), LDL-C (P < 0.001), Apolipoprotein B (Apo B) (P < 0.001) and Apolipoprotein E (Apo E) (P = 0.005) were significantly reduced in the Yellow yeast rice group compared to the placebo group. It was also confirmed that there were no clinically significant changes in vital signs and clinical pathology tests, and that abnormal reactions related to test food were not reported, making it a safe food material. Taken together, these results of this study show that the intake of Yellow yeast rice affects lipid metabolism without effects on blood glucose level, inflammatory indicators, triglyceride levels, peripheral lipid oxidation levels and arterial pulse wave velocity.
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