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한국 노인의 식이 섭취와 노쇠와의 연관성 연구

Title
한국 노인의 식이 섭취와 노쇠와의 연관성 연구
Other Titles
Association between frailty and dietary intake in Korean elderly : based on the 2018 Korean National Health and Nutrition Examination Survey
Authors
양수현
Issue Date
2021
Department/Major
임상보건융합대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건융합대학원
Degree
Master
Advisors
김양하
Abstract
노쇠 (frailty)란 노인에게서 발견되는 임상적 증후군이다. 신체 기관 기능 저하 및 생리적 예비 능력 감소로 인하여 개인의 취약성이 증가된 상태를 말한다. 노쇠에 의하여 낙상, 기능장애, 입원과 사망의 위험이 증가된다. 노쇠는 예방과 치료가 가능하다고 알려져 있으나, 한국인을 대상으로 식이섭취와 노쇠와의 연관성을 규명한 연구는 아직 부족한 실정이다. 본 연구는 한국 노인의 식이섭취가 노쇠와 관련성이 있는지를 알아보고자 수행하였다. 본 연구는 제7기 3차년도 (2018년) 국민건강영양조사에 참여한 65세 이상 노인 1,268명 (남성 535명, 여성 733명) 대상으로 연구가 진행되었다. 노쇠판정 기준은 Fried가 고안한 방법을 이용하여 의도치 않은 체중감소, 근력 약화, 보행속도 감소, 자가 보고한 탈진, 신체활동 감소의 5가지 항목 중 3개 이상에 해당되는 경우 노쇠군, 1-2개에 해당되는 경우 노쇠전단계군, 해당되는 항목이 없을 경우 건강군으로 대상자를 분류하였다. 1일간의 24시간 회상법 자료를 이용하여 노쇠 상태에 따른 대상자의 식이 섭취를 분석하였다. 성별에 따른 노쇠 유병률은 남성은 9.7%, 여성은 21.9%로 여성의 비율이 유의적으로 높았다. 성별에 관계없이 남녀 노쇠군은 영양소 (에너지, 탄수화물, 단백질, 지방, 식이섬유, 비타민 A, 비타민 B1, 비타민 B2, 비타민 C, 나이아신, 칼슘, 인, 칼륨, 철) 및 18가지 식품군에 대한 총 식품 섭취량이 유의하게 적었다. 식품 섭취수준에 따른 노쇠와의 연관성은 남성의 경우 과일류[OR (95% CI) = 0.34 (0.13-0.93)]의 상위 3삼분위 섭취군이 하위 1삼분위 섭취군에 비해 노쇠 위험이 유의하게 낮았다. 여성의 경우 감자류[OR (95% CI) = 0.57 (0.35-0.93)]와 어패류[OR (95% CI) = 0.55 (0.30-0.99)]의 상위 3삼분위 섭취군이 하위 1삼분위 섭취군에 비해 노쇠 위험이 유의하게 낮았다. 또한, 남녀 모두 버섯류의 섭취군이 비섭취군에 비해 노쇠 위험이 유의하게 낮았다 [남녀 각각, OR (95% CI) = 0.31 (0.12-0.78); OR (95% CI) = 0.41 (0.22-0.79)]. 따라서 본 연구에서는 식이섭취와 노쇠와의 연관성을 규명하였다. 남성의 경우 과일류, 버섯류 섭취가 노쇠의 낮은 위험과 관련성이 있으며, 여성의 경우 어패류, 감자류, 버섯류의 섭취는 낮은 노쇠 위험과 관련성이 있음을 제시하였다. ;Frailty is a clinical syndrome in older adults. Frailty is defined as a clinically recognizable state of increased vulnerability resulting from aging-associated decline in physiological reserve and function across multiple organ systems. It is associated with high risk of falls, disability, hospitalization and mortality in older adults. Previous studies have been reported that frailty may be prevented or treated. However, few studies have shown in the relationship of frailty with dietary intake among Korean elderly. The purpose of this study was to investigate the association beween frailty and dietary intake in Korean elderly. This study was used raw data from the 2018 Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Study subjects were 1,268 (535 of men and 733 of women). Frailty was measured using a minor modification of the operational definition of frailty developed by Fried and colleagues. Frailty was defined as having three or more of the following five criteria including unintentional weight loss, weakness, waking difficulties, exhaustion and low physical activity. Pre-frail was defined as having one or two criteria. Robust was defined as having none of the criteria. Dietary intake was assessed by a one-day 24 h dietary recall. In this study, 9.7 percent of men and 21.9 percent of women were classified as frail group. The prevalence of frailty was significantly higher in women than in men. Intake of energy, carbohydrate, protein, fat, fiber, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitmain C, niacin, calcium, phosphorus, potassium, iron was significantly low in frail men and women. Also, total food intake was significantly low in frail men and women. To investigate the association between frailty and food intake, variables including age, BMI, residential area, family income, education level, smoking status, alcohol consumption, physical activity, comorbidity and energy intake were adjusted. In men, the odds ratio (95% CI) of frailty for those in the highest tertile compared with the lowest tertile of food intake were 0.34 (0.13-0.93) for fruits. In women, the odds ratio (95% CI) of frailty for those in the highest tertile compared with the lowest tertile of food intake were 0.57 (0.35-0.93) for potatoes and 0.55 (0.30-0.99) for fish and shellfish. Both men and women, the odds ratio (95% CI) of frailty for comsumer compared with the non-consumer of food intake were 0.31 (0.12-0.78) and 0.41 (0.22-0.79) for mushrooms. In conclusion, the present study demonstrated sex-related differences in the association between dietary food intake and frailty. The consumption of fruits and mushrooms may be linked to lower odds of frailty in men. The consumption of fish and shellfish, potatoes and mushrooms may be linked to lower odds of frailty in women.
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