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Association between Mediterranean Diet Score and age-related macular degeneration in Korean elderly

Title
Association between Mediterranean Diet Score and age-related macular degeneration in Korean elderly
Other Titles
65세 이상 한국 노인의 지중해식 식사와 나이관련황반변성의 연관성
Authors
최정은
Issue Date
2021
Department/Major
임상보건융합대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건융합대학원
Degree
Master
Advisors
권오란
Abstract
The Mediterranean diet(MDS) is characterized by plentiful consumption of plants which include fruits, vegetables, bread, and also in other forms cereals, potatoes, beans, nuts and seeds, fish, poultry, and olive oil as the principal source of fat, dairy products such as mostly cheese and yogurt in low to moderate consumption, red meat in low consumption, wine in low to moderate consumption with meals. The MDS has associated with positive effects for chronic diseases and life expectancy. It has been reported that a single nutrient or food was associated with risk of the age-related macular degeneration (AMD). However, little is still known as the association of overall dietary quality indicators, especially alternative Mediterranean diet (aMED) score with the AMD. This study is aimed to investigate the risks of the association between aMED score that defined as indicator of an overall diet quality, and AMD among the Korean elderly aged over 65 years. The study subjects consisted of 2,086 elderly (895 men and 1,191 women) aged 65 years and older based on the 2017-2018 National Health and Nutrition Examination Survey Analysis. The prevalence of AMD was 10.5% and 9.4% in elderly men and women in Korea. Multiple logistic regression analysis showed a significant negative association between aMED score and AMD (odds ratio = 0.58; 95% CI 0.39-0.88; P-value = 0.021) after adjusting for ages, sex, BMI, family monthly incomes, marital status, drinking alcohol, smoking, physical activity, energy intake, Status of the chronic disease, and for women menarche age, menopausal status; this association was found only in the men but not in women. These results suggest that the adherence to a diet with high MED Score may be associated with reducing the risk of AMD in elder Koreans, especially men.;나이관련황반변성은 55세 이상 성인에게 실명을 유발하는 원인 질환으로 건강, 일상생활, 삶의 질, 국가의 의료비용에 영향을 끼친다. 나이관련황반변성의 위험 요인으로는 인종, 연령, 성별, 질병(당뇨, 고혈압), 음주, 흡연, 식이 섭취 등 있고, 식이 요인 중 항산화비타민, 불포화지방산은 망막세포를 산화작용에 의한 스트레스에서 보호하는 역할을 한다. 국내에서는 노인을 대상으로 전반적인 항산화 식사의 질과 나이관련황반변성의 관계를 규명한 연구가 거의 없는 실정이다. 이에 연구는 65세 이상 한국 노인들을 대상으로 지중해식 식사와 나이관련황반변성의 발병의 연관성을 알아보고자 하였다. 본 연구는 2017-2018년도 ‘국민건강영양조사’ 사업에 참여한 65세 이상 노인 총 2,086명 (남성 895명, 여성 1,191명)을 대상으로 진행되었으며 연구 대상자의 식사의 질 평가는 Fung 등에 의해 개발된 전반적인 식사 내용을 평가하는 도구인 Mediterranean diet Score (MDS)를 수정된 버전으로 사용하였다. 본 연구에서 연령과 alternative Mediterranean Diet Score를 제외한 신체적 특성, 사회경제적 특성, 체력에서 성별에 따른 차이를 보였으며 aMED Score를 3분위수로 나누어 분석하였다. 남성의 경우, aMED Score에 따라 BMI, 소득, 혼인 상태, 음주, 흡연, 만성질환 진단, 유산소 신체활동 실천, 에너지를 보정한 후, aMED Score가 높은 삼분위에 속하는 그룹 (score = 5 to 9points) 은 aMED Score가 낮은 그룹에 비해 나이관련황반변성에 대한 유병율이 감소하였다 (odds ration = 0.58; 95% CI = 0.39-0.88; P-value = 0.021). 여성의 경우, aMED Score에 따른 나이관련황반변성의 유병률은 유의한 차이가 없었다 (OR = 0.88; 95% CI = 0.61-1.29; p-trend = 0.691). 결론적으로, 한국 남성 노인의 전반적인 식사의 질과 나이관련황반변성의 위험도와 유의한 음의 관련성을 보이는 것으로 나타났다. 높은 aMED Score는 노인의 나이관련황반변성 유병율을 감소시키고 시력을 유지, 향상시키는데 좋은 영향을 미칠 것으로 예상되며 이에 관한 전반적인 식사의 내용을 한국인 기준에 맞게 평가하는 도구를 이용한 추가적인 연구가 더욱 필요할 것으로 생각된다.
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