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High carbohydrate/high sodium diet, low dietary variety, and metabolic diseases among middle-aged Koreans in rural and urban areas

Title
High carbohydrate/high sodium diet, low dietary variety, and metabolic diseases among middle-aged Koreans in rural and urban areas
Other Titles
한국 농촌과 도시 지역 중년에서 고탄수화물, 고나트륨 식이 및 낮은 식이 다양성과 대사 질환의 상관성 연구 : 한국인유전체역학조사사업 (KoGES)을 활용하여
Authors
이서현
Issue Date
2019
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Doctor
Advisors
김양하
Abstract
심혈관계 질환, 비만, 당뇨, 고혈압 등의 대사성질환은 전 세계적인 주요 사망원인 중 하나이다. 특히, 대사증후군과 고혈압은 심혈관계 질환의 주요 위험 인자 중 하나로 잘 알려져 있다. 이러한 만성적인 대사 질환의 발병 위험은 도시와 농촌과 같은 생활환경 차이, 사회경제적인 상태, 라이프 스타일, 식이 섭취 등에 많은 영향을 받는다. 따라서, 본 연구에서는 대규모 코호트 자료를 활용하여 도시와 농촌에 거주하는 한국인 중년을 대상으로 거주지역에 따른 영양소, 식품 섭취 및 식이 다양성과 대사증후군, 고혈압과 같은 대사성질환과의 상관성을 살펴보고자 하였다. 이를 위해, 본 연구는 농촌과 도시지역에 따른 대사증후군 유병률의 차이가 각 지역민의 영양 섭취 상태와 상관성이 있는지를 조사한 연구와 고혈압 유병률의 차이가 농촌 및 도시사람들의 식이 다양성 및 식품의 섭취와 관련되어 있는지를 확인하는 연구로 세부 구성되었다. 연구 대상자는 한국인유전체역학조사사업 (The Korean Genome and Epidemiology Study, KoGES) 중 도시기반 코호트 (HEXA cohort study, 2004-2013)와 농촌기반 코호트 (CAVAS cohort study, 2004-2011)에 참여한 중년 성인을 대상으로 하였다. 농촌사람들은 도시사람들에 비해 평균 연령이 높은 반면 교육수준 및 경제적 수준은 유의적으로 낮음을 확인하였다. 혈중 중성지방, LDL-콜레스테롤 및 혈압 수치는 도시사람들에 비해 농촌 거주자들에서 유의적으로 높게 나타났다. 영양소의 섭취 상태는 농촌사람들의 탄수화물과 나트륨 섭취량이 도시사람들에 비해 유의적으로 높음을 알 수 있었다 (P <0.0001). 그러나, 상기 두 영양소를 제외한 대부분 영양소들은 농촌사람들에 비해 도시사람들이 유의적으로 많이 섭취하는 것으로 나타났다. 본 연구에서 농촌사람들은 도시사람들에 비해 유의적으로 높은 대사증후군 유병률 (39.5% in rural and 22.6% in urban, P < 0.0001)을 보여주었다. 혼란변수들을 보정한 후, 대사증후군의 오즈비 (OR = 1.67, 95% CI: 1.61‒1.73)도 도시사람들보다 농촌사람들에서 더 높게 나타났다. 영양소의 섭취와 대사증후군 유병률과의 관련성을 확인하기 위해 탄수화물과 나트륨의 섭취에 따른 대사증후군의 오즈비를 확인한 결과, 탄수화물과 나트륨의 섭취는 대사증후군의 오즈비와 양의 상관성을 나타내었다 (OR = 1.67, 95% CI: 1.61‒1.73 in the highest quartile, P for trend <0.0001 for carbohydrate; OR = 1.27, 95% CI: 1.22‒1.32 in the highest quartile, P for trend < 0.0001 for sodium). 이러한 결과들을 종합해볼 때, 농촌사람들의 높은 대사증후군 유병률은 도시사람들에 비해 높은 탄수화물 및 나트륨의 섭취와 부분적으로 관련되어 있는 것으로 사료된다. DVS (dietary variety score)는 도시사람들보다 농촌사람들에서 유의적으로 낮게 나타났다. DVS에 따른 식품섭취 상태를 살펴보았을 때 DVS가 높아질수록 두류, 과일, 채소 및 유제품의 섭취는 증가하는 반면, 곡류와 김치의 섭취량은 유의적으로 감소하는 결과를 확인할 수 있었다. 농촌사람들의 고혈압 유병률 (32.5% in rural subjects and 16.7% in urban subjects, P < 0.0001) 및 위험도 (OR=2.10, 95% CI: 1.97-2.23, P < 0.0001)는 도시사람들에 비해 유의적으로 높게 나타남을 확인하였다. 또한, 고혈압의 오즈비는 DVS와 역의 상관성을 나타냄을 확인할 수 있었다 (OR=1.34, 95% CI: 1.22-1.48 in the lowest quartile, P for trend <0.0001). 따라서, 농촌사람들의 낮은 식이 다양성은 도시사람들에 비해 높은 고혈압의 위험과 부분적인 상관성이 있을 것으로 생각된다.;Metabolic diseases including cardiovascular disease (CVD), obesity, hypertension, and type 2 diabetes is the leading cause of mortality globally. Metabolic syndrome (MetS) and hypertension were crucial modificable risk factors for CVD. The risk of chronic diseases varies greatly according to environmental factors including socioeconomic status, lifestyle, diet, and degree of urbanization. This study was conducted to investigate the associations between dietary factors and MetS and hypertension according to residential areas in middle-aged Koreans. This study hypothesized that dietary factors including nutrient intakes and dietary variety and metabolic chronic diseases such as MetS and hypertension may differ depending on the residential area in middle-aged Koreans. First, to test this hypothesis, the relationship nutrient status with MetS was examined according to rural and urban areas. Second, it was investigated whether dietary variety is associated with hypertension risk depending on rural and urban areas. Study subjects were obtained from the Cardiovascular Disease Association Study cohort (CAVAS) and Health Examinee cohort (HEXA) which are subprojects of Korean Genome and Epidemiology Study (KoGES). Participants were comprised of 153,943 adults (135,444 in urban and 18,499 in rural) in the first study and 24,518 adults (10,188 in urban and 14,380 in rural) in the second study. MetS was defined using the modified National Cholesterol Education Program (NCEP) Adults Treatment Panel III criteria. The definition of hypertension was based on the Seventh Report of the Joint National Committee (JNC VII) criteria. The average age of the rural people was higher than that of the urban people, while the level of education and household income were significantly lower. The higher level of blood pressure, serum triglyceride, and LDL-cholesterol levels were observed in the rural dwellers compared to the urban subjects (P < 0.0001). The intakes of protein, fat, and micronutrients were significantly lower in rural residents than those of urban dwellers. However, carbohydrate and sodium were consumed significantly higher amounts by rural populations (P < 0.0001). Rural residents had a significantly higher MetS prevalence (39.5% in rural and 22.6% in urban, P < 0.0001). Furthermore, after adjustment for potential confounders, odds ratio (OR) for MetS (OR = 1.67, 95% CI: 1.61‒1.73) was also higher in rural areas than that of urban areas. The overall OR for MetS was positively related with carbohydrate or sodium intake (OR = 1.27, 95% CI: 1.22‒1.32 in the highest quartile, P for trend <0.0001 for carbohydrate; OR = 1.09, 95% CI: 1.05‒1.13 in the highest quartile, P for trend <0.0001 for sodium). Taken together, these results suggested that the higher consumption of carbohydrates and sodium in rural residents might partially contribute to a higher risk of MetS in this population. The dietary variety score (DVS) was significantly lower in rural residents than those of urban populations (P < 0.0001). Rural residents had a significantly higher hypertension prevalence (32.5% in rural and 16.7% in urban, P <0.0001). Of all subjects, risk for hypertension (OR=2.10, 95% CI: 1.97‒2.23, P<0.0001) was also higher in rural areas than that of urban areas. After adjusting for potential confounder variables, the overall OR for hypertension was adversely related with DVS (OR=1.34, 95% CI: 1.22‒1.48 in the lowest quartile, P for trend <0.0001). Our results suggested that the lower dietary variety in rural residents might be partially associated with the higher risk for hypertension of rural middle-aged Koreans.
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